Jak nejlépe vozit lyže a snowboard v autě

5.12.2023 00:00   |   Společnost
Před jízdou na hory je nutné vědět, jak poskládat lyže, snowboard a další vybavení do auta.

Cestovani na hory

Nejpohodlnější variantou je střešní box, kam se vejde nejen několik párů lyží či snowboard, ale díky stovkám litrů objemu i zavazadla, nebo třeba pouzdro s helmou či botami.

Navíc na vaše vybavení cestou neprší či nesněží. Druhou možností je střešní nosič, jehož výhoda je zase v nižší pořizovací ceně.

Střešní příčníky jsou nutné

V každém případě budete k připevnění boxu nebo nosiče potřebovat takzvané střešní příčníky. U nich je důležité vědět, že se u každého modelu liší.

Pokud tedy soused nemá stejné auto jako vy, není dobrý nápad si je od něj půjčovat. Ideální je si příčníky vždy koupit rovnou s novým vozem.

Postup při nasazování příčníků je přehledně popsaný přímo v balení.

Střešní box

Pokud jste si pro převoz lyží vybrali střešní box, počítejte s tím, že v jednom člověku jej nenasadíte, a poproste někoho o pomoc minimálně s vysazením boxu na střechu.

Než box upevníte, zkontrolujte, zda box nevadí při otevírání dveří od zavazadlového prostoru. Teprve když je box na střeše bezpečně usazen, můžete jej upevnit a naložit lyžařské vybavení.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Hlavně v zimě nevyschnout. Víme, jak na to
Jak kontaktní čočky s líčením
Slaďte barvu očí s barvou šatů!

Samotné nakládání by pak nemělo skončit jen tím, že do boxu lyže naskládáte a zavřete ho. V každém boxu by měl být ještě pás, který vše přiváže a upevní, a zabrání tak lyžím v pohybu.

Přesto je lepší sem lyže ukládat ještě v obalu, aby nedošlo k poničení jak lyží, tak boxu.

Střešní nosič

Ten se na příčníky upevňuje trochu jiným způsob. Je potřeba jej nasunout do tenké drážky na příčníku a připevnit ho.

Poté můžete naložit lyže, vždy patkami dopředu. Snowboard ukládejte vázáním nahoru, abyste si nepoškodili prkno, ale ani střechu.

Na závěr nosič zacvakněte a zamkněte.

Opatrně ukládejte i zbytek lyžařského vybavení. Pokud dáváte hůlky a boty do kufru, nebo jinam do interiéru auta, vždy dbejte na to, aby byly dostatečně uchyceny a při jízdě, ale ani při prudkém brzdění se nemohly pohnout.

Pozor na pokuty za lyže uvnitř auta

V interiéru auta se někdy vozí i lyže, spousta aut má kromě sklápěcích sedaček i takzvaný středový průlez v opěradlech, kterým lze lyže prostrčit.

Pokud se vydáte touto cestou, dostatečně lyže zajistěte proti pohybu pomocí různých pásků a řemínků.

Platí to dvojnásob, pokud sklápíte sedačky, čímž vzadu vzniká velký prostor, kde by se lyže mohly pohybovat. Zajistit je potřeba i lyžařské boty, respektive tašku s botami.

Podle některých studií se lyžařské boty, které váží něco přes dva kilogramy, mohou vlivem nárazu proměnit ve věc o hmotnosti až 70 kilogramů.

Je také dobré vědět, že v některých evropských zemích hrozí za volně položenou zimní výbavu na hory v interiéru auta i vysoká pokuta.

Zdroj foto: Toyota

zit, ŽenyproŽeny.cz

 
Přečtěte si také


Diskuse: Jak nejlépe vozit lyže a snowboard v autě

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci