Diovo ovoce kaki ve vaší kuchyni

14.11.2023 00:00   |   Vaření
Kaki je plod ovocného stromu tomelu japonského z čeledi ebenovitých. Botanický název druhu (Diospyros) znamená „Diovo ovoce“.

kaki

Plody mají jasně oranžovou barvu, tvarem připomínají pomeranč nebo rajče a dorůstají do průměru 5–8 cm.

Toto exotické ovoce je chutné jen dobře vyzrálé, má specifickou sladkou chuť (něco mezi broskví a melounem s nádechem vanilky).

Plné vitamínů

Málo zralé plody a zejména slupka mají svíravou trpkou chuť způsobenou vysokým obsahem taninů.

V kaki najdeme kromě cca 60 % vody také vysoký podíl pektinů a komplexních sacharidů, které dodávají tomuto šťavnatému ovoci typickou rosolovitou dužinu.

Tato pochoutka obsahuje také potřebný vitamin C, provitamin A, draslík, hořčík, fosfor, měď, mangan, vápník a železo.

Užijte si ho během podzimních a zimních dnů. Kaki je skutečným superpotravinovým hrdinou.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Umíte využít sílu sladkého zázraku?
Nevolnosti z jídla... Lze se jim vyhnout
Pivo v kuchyni – delikátní zpestření všedních dní

Kaki v kuchyni

Z kaki Persimon Bouquet si můžete připravit dobroty, které vám připomenou léto a dny plné slunce.

Připravte si recepty, v nichž hraje prim oranžové ovoce, které ještě nedávno dozrávalo na horkých španělských svazích.

Do snídaňové kaše, polévky, pečených kuřecích paliček i lineckých sušenek vnáší kaki lahodnou plnou chuť.

A kromě toho se toto ovoce nemusí loupat, neobsahuje pecky a snadno se krájí.

Pusťte se do příprav!

Kuřecí paličky s kaki

Tak jednoduché, a tak dobré! Kuřecí paličky získají pečením s kaki příjemně nasládlou chuť, která se propisuje i do výpek a pak se krásně mísí s přílohou.

I s pečením je příprava takového oběda zhruba na hodinku. Na recept se 4 porcemi potřebujete:

  • 12 kuřecích paliček
  • 2 kaki Persimon Bouquet
  • 1 lžíci koření na kuře
  • 2 lžíce másla
  • 2 šalotky
  • sůl, pepř

Maso osolte, opepřete a posypte kořením. Paličky vyskládejte do pekáčku a podlejte troškou vody.

Na maso pak dejte kousky másla. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut.

Poté přidejte na čtvrtinky nakrájené kaki a šalotku. Promíchejte trochu ve výpeku a vložte zpět do trouby.

Pečte dalších 20 minut. Hotové maso a kaki podávejte s kuskusem, bulgurem nebo quinoou.

Zdroj foto: nejkaki.cz

zit, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Diovo ovoce kaki ve vaší kuchyni

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci