Chřestová sezóna opět v plném proudu
10.5.2023 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEPřitom díky mnoha benefitům, které se s chřestem pojí, se mu již delší dobu právem přezdívá král zeleniny a české zlato.
Může se chlubit nejen vynikající chutí, ale také řadou blahodárných účinků v podobě velkého množství vlákniny a vitamínů.
Cesta chřestu na český talíř
Blahodárné účinky chřestu znali již staří Egypťané a své místo v kuchyni si udržel i v dobách Rakouska – Uherska.
Na česká pole se chřest začal znovu ve větší míře vracet na konci 90. let, nejprve byl však převážně dovážen.
To samozřejmě není ideální, protože právě u této zeleniny je čerstvost jedním z důležitých aspektů, který má vliv na chuť.
Nyní se situace zlepšuje, a to i díky velké farmě v Polabské nížině na Mělnicku.
Zásluhou farmy Český chřest začala být tato unikátní potravina dostupnější a její obliba začala stoupat.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATUmíte využít sílu sladkého zázraku? |
Proč je chřest králem české zeleniny
Je dokázáno, že chřest pomáhá snižovat obsah cholesterolu v krvi, podporuje trávení a díky vysokému obsahu vitamínu E posiluje imunitní systém.
Dlouhodobá konzumace přispívá ke snížení krevního tlaku, reguluje hladinu cukru v krvi a má protizánětlivé účinky.
Dále působí preventivně proti infekcím močových cest. Díky tomu, že neobsahuje tuk, má minimum kalorií, tudíž se může stát bez výčitek součástí jídelníčku.
Zkuste chřest k snídani
Díky čerstvému chřestu od místních dodavatelů můžete připravit vynikající pokrmy.
Tato nenahraditelná surovina se skvěle hodí například do salátů nebo ke grilovanému masu.
Vyzkoušet ovšem můžete i lehkou snídani – chřest s vajíčkovou omeletou.
Tip na čerstvý chřest
Jak poznáte ten nejčerstvější chřest? Zaměřte se na pevně sevřené hlavičky, čerstvé výhonky nejsou svraštělé ani okoralé, naopak hezky voní.
Dobrou chuť s lokálními surovinami!
zit, ŽenyproŽeny.cz
Přečtěte si také
Podělte se s námi