Chřestová sezóna opět v plném proudu

10.5.2023 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Věděli jste, že v Česku právě začíná chřestová sezóna? Trvá jen od poloviny dubna do konce června. Možná právě proto zapomínají mnozí z nás tuto superpotravinu zařazovat do svých jídelníčků.

Chrestova sezona

Přitom díky mnoha benefitům, které se s chřestem pojí, se mu již delší dobu právem přezdívá král zeleniny a české zlato.

Může se chlubit nejen vynikající chutí, ale také řadou blahodárných účinků v podobě velkého množství vlákniny a vitamínů.

Cesta chřestu na český talíř

Blahodárné účinky chřestu znali již staří Egypťané a své místo v kuchyni si udržel i v dobách Rakouska – Uherska.

Na česká pole se chřest začal znovu ve větší míře vracet na konci 90. let, nejprve byl však převážně dovážen.

To samozřejmě není ideální, protože právě u této zeleniny je čerstvost jedním z důležitých aspektů, který má vliv na chuť.

Nyní se situace zlepšuje, a to i díky velké farmě v Polabské nížině na Mělnicku.

Zásluhou farmy Český chřest začala být tato unikátní potravina dostupnější a její obliba začala stoupat.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Umíte využít sílu sladkého zázraku?
Nevolnosti z jídla... Lze se jim vyhnout
Pivo v kuchyni – delikátní zpestření všedních dní

Proč je chřest králem české zeleniny

Je dokázáno, že chřest pomáhá snižovat obsah cholesterolu v krvi, podporuje trávení a díky vysokému obsahu vitamínu E posiluje imunitní systém.

Dlouhodobá konzumace přispívá ke snížení krevního tlaku, reguluje hladinu cukru v krvi a má protizánětlivé účinky.

Dále působí preventivně proti infekcím močových cest. Díky tomu, že neobsahuje tuk, má minimum kalorií, tudíž se může stát bez výčitek součástí jídelníčku.

Zkuste chřest k snídani

Díky čerstvému chřestu od místních dodavatelů můžete připravit vynikající pokrmy.

Tato nenahraditelná surovina se skvěle hodí například do salátů nebo ke grilovanému masu.

Vyzkoušet ovšem můžete i lehkou snídani – chřest s vajíčkovou omeletou.

Tip na čerstvý chřest

Jak poznáte ten nejčerstvější chřest? Zaměřte se na pevně sevřené hlavičky, čerstvé výhonky nejsou svraštělé ani okoralé, naopak hezky voní.

Dobrou chuť s lokálními surovinami!

zit, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

 

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Chřestová sezóna opět v plném proudu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci