Češi se jídlem snaží neplýtvat. Většina tvrdí, že potraviny nikdy nevyhazuje

10.2.2023 00:00   |   Společnost
Ten problém jistě znáte. S nelibostí otevřete ledničku a musíte vyhazovat zkažené potraviny.

Cesi se jidlem snazi neplytvat

Nezbavíte se toho, ani když jdete na nákup s pečlivě připraveným seznamem, protože pokaždé nakoupíte i něco nepotřebného, co skončí v koši.

Máme ale dobrou zprávu! Na základě průzkumu pro značku Hellmann's * až 81 % Čechů nikdy nebo jen velmi sporadicky vyhazuje potraviny stále vhodné ke konzumaci.

A to hlavně protože potraviny začnou zapáchat nebo už nevypadají dobře.

Na téma plýtvání potravinami značka Hellmann's upozorňuje dlouhodobě v rámci své kampaně „Jídlo je příliš dobré na to, aby se jím plýtvalo“ a radí, jak zužitkovat potraviny beze zbytku.

Kterými potravinami se plýtvá nejvíce

Jde převážně o ovoce, zeleninu a chleba. Následují uzeniny, saláty, jogurty, sýry, mléko a maso.

Mezi důvody, proč plýtváme potravinami, dominuje nedostatek inspirace, co vařit.

Z výše zmíněného průzkumu vyplývá, že si Češi připravují jídla doma alespoň třikrát do týdne.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Hlavně v zimě nevyschnout. Víme, jak na to
Jak kontaktní čočky s líčením
Slaďte barvu očí s barvou šatů!

Už nemáme nápady, co bychom nového uvařili a neustále s drobnými invencemi připravujeme ta samá jídla.

Těmi jsme už unavení, a vaření nám nepřináší potěšení jako dřív, naopak se k němu musíme nutit.

Lednicová slepota

V koši nám končí potraviny také proto, že trpíme lednicovou slepotou a chybí nám inspirace, co vařit.

Nevíte, co je to lednicová slepota? Termín jste možná neslyšeli, ale s jeho významem se ztotožní většina.

Jedná se o fenomén přehlížení potravin v lednici, u kterých oddalujeme jejich konzumaci, až se nám zkazí a musíme je vyhodit.

Nikdo z nás nevyhazuje nevyužité suroviny rád. Cítíme se špatně kvůli penězům, které jsme do potravin investovali, ale i z důvodu negativního dopadu na planetu.

Každoročně totiž končí až třetina světové produkce potravin nevyužitá na skládkách.

Vaření ze slupek

Slupky z brambor, košťál brokolice, tvrdý chleba, okoralý knedlík. Co s nimi – vyhodit či nevyhodit?

Přidejte vajíčko, plátek sýra nebo ofritujte a máte nový recept, který tyto suroviny využije.

Našli jste se v článku a také trpíte lednicovou slepotou? Co nejčastěji končí v koši u vás? Podělte se s námi o Vaše recepty proti plýtvání!

* Studie Společnosti IPSOS pro značku Hellmann‘s, sběr dat probíhal 5. – 11. ledna 2023 na reprezentativním vzorku 502 obyvatel.

zit, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Češi se jídlem snaží neplýtvat. Většina tvrdí, že potraviny nikdy nevyhazuje

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci