Lyžařská sezóna je v plném proudu, zkontrolujte své vybavení

23.12.2022 00:00   |   Společnost
Když přijde zima a napadne sníh, většina z nás se těší na lyže. Na začátku každé sezóny je třeba si je nechat odborně seřídit.

Lyzarska sezona

Špatný stav lyžařského vybavení je příčinou každé šesté nehody.

Podle odborníků ze ski servisů jsou pravidelné kontroly a servis lyžařského vybavení důležité k jeho správnému a hlavně bezpečnému používání.

Ze statistiky vyplývá, že právě nevyhovující stav vybavení je příčinnou každé šesté nehody na sjezdovce. Lyže přesto servisuje jen polovina Čechů.

Správně seřízené vázání

Naprostým základem pro bezpečné lyžovaní je správně seřízené vázání. Při nesprávném nastavení může dojít k úrazům nejen u začátečníků, ale může vážně ohrozit i zkušené lyžaře.

Aby vázání vypínalo kdy má, je nutné při jeho seřízení zohlednit hmotnost a výšku lyžaře, ale také jeho věk, velikost boty a lyžařských zkušenosti.

„Špatně seřízené vázání může ohrožovat jezdce na životě včetně jeho okolí, v lepším případě hrozí úraz často i s trvalými následky,“ říká Radka Jirásková ze skicentra Blitz & Flitz.

Odborné servisy také vystavují potvrzení o provedené kontrole, které mohou pojišťovny při srážkách s jiným lyžařem vyžadovat.

Lidé by pak neměli zapomínat ani na servis hran a skluznice. Velmi důležitá je i správně zvolená velikost lyžařské nebo snowboardové boty.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Hlavně v zimě nevyschnout. Víme, jak na to
Jak kontaktní čočky s líčením
Slaďte barvu očí s barvou šatů!

Nejen kvalitní servis vybavení pomáhá předcházet úrazům.

Už při výběru lyží či snowboardu je nutné zvolit správný typ lyží a zohlednit výšku, váhu, zdatnost ale i styl lyžování (krátké, střední nebo dlouhé oblouky, jízdy mimo sjezdovky apod.).

„Kratší lyže jsou lépe ovladatelné, ale nejsou vhodné pro ty, kteří mají nadváhu,“ říká Radka Jirásková.

Výrazné barvy zvyšují viditelnost lyžaře

V neposlední řadě je důležité dbát i na kvalitní oblečení. To by mělo být teplé a složené z více vrstev.

Správné oblečení nechrání jen před rozmary počasí, ale i před úrazy.

Výrazné barvy oblečení nebo helmy, případně reflexní prvky zvyšují viditelnost lyžaře. To je důležité zejména u dětí.

U dětí je pak také velmi důležité kontrolovat únavu dítěte, nepřeceňovat jeho schopnosti a dbát na dostatečný příjem energie a tekutin, což se v zimě velice často podceňuje.

Na závěr pamatujte i na ochranu před podchlazením a omrzlinami, ale také přehřátím a UV paprsky, které bývají na horách silnější než u moře.

zit, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také



Diskuse: Lyžařská sezóna je v plném proudu, zkontrolujte své vybavení

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci