Za krátké nohy jezevčíků může gen

21.7.2009 00:30   |   Zvířata
Jeden nadbytečný gen způsobuje, že jezevčíci, baseti a jim podobní psi mají tak krátké nohy. Podle vědců může objev tohoto genu pomoci i při vysvětlení nanismu u lidí.

Za krátké nohy jezevčíků může gen

Zdá se, že většina psů má jen jednu kopii genu, který spolupracuje na vzrůstu. Skoro dvacet plemen krátkonohých psů má ale ještě druhou, mírně pozměněnou variantu genu zvaného FGF 4.

Kopie vlčího genu

Tento takzvaný retrogen je zřejmě kopií vlčího genu, který se znovu "nalepil" do psího genomu poté, co se moderní psi oddělili od vlčích předků.

„Hodně nás překvapilo, že jeden retrogen, který se objevil v jistém okamžiku vývoje druhu, může mít tak velký vliv na vzezření nositele," říká doktorka Heidi H. Parker z Národního vědeckého ústavu pro výzkum lidského genomu v Bethsedě v americkém Marylandu.

Podle agentury Reuters jsou doktorka Heidi H. Parker a její tým přesvědčeni, že retrogen FGF 4 může aktivovat růst ve špatný okamžik vývoje v děloze. To pak vede k zakrnění dlouhých kostí končetin. Tento rys se týká jen krátkonohých psů, nikoliv malých plemen jako jsou třeba pudlíci.

A co lidé?

Doktorka Heidi H. Parker uvedla, že spolu s týmem budou nyní zkoumat, jakou roli hraje gen FGF 4 při hypochondroplasii. Ta je totiž příčinou přibližně jedné třetiny případů malého vzrůstu u lidí.

ko

Přečtěte si také


Diskuse: Za krátké nohy jezevčíků může gen

Jsou krásní

29.7.2009   |   12:22   |   od: vendy
Nevadí mi, že mají jezevčíci krátké nožičky. A nejkrásnější jsou ti trpasličí!!!
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 29. 7. 2009 12:22
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci