Mileniálové jsou generací s nejhorším psychickým zdravím

30.8.2022 00:00   |   Společnost
Osamělí, vyhořelí a deprimovaní, s vyšší mírou depresí než jiné generace – tak dnes podle statistik vypadá značná část mileniálů.

Milenialove

Rychlý životní styl, vysoké ambice a pracovní vytížení i neustálý stres si vybírají na lidech narozených na konci tisíciletí svou daň.

Cesta k duševní pohodě přitom nemusí nutně znamenat návštěvu psychologa. Někdy ke zklidnění mysli a lepšímu spánku pomůže naučit se prostě jen zastavit a „vypnout“.

A to paradoxně i pomocí technologie, která bývá považována za nepřítele duševního zdraví – mobilního telefonu.

Podle zprávy společnosti Blue Cross Blue Shield patří mezi deset největších zdravotních problémů mileniálů deprese. Její výskyt navíc u této generace neustále roste, od roku 2013 se zvýšil o 47 %.

 Nejvýraznějším projevem je přetrvávající špatná nálada, hluboký smutek nebo pocity zoufalství. Stále větší počet mladých dospělých umírá „smrtí ze zoufalství“, tedy v souvislosti s drogami, alkoholem nebo sebevraždou. Fyzické a duševní zdraví mileniálů se také zhoršuje s věkem rychleji než u předchozí generace X.

Třikrát častější deprese

Existuje mnoho různých faktorů, které mohou způsobit vysokou míru stresu, úzkosti a deprese.

Které z nich negativně ovlivňují mileniály, generaci, která vyrostla obklopena moderními technologiemi a má mnohem vyšší ambice než předchozí generace? Finanční dluhy, velká konzumace sociálních médií, neustálé napojení na pracovní prostředí i větší pracovní zátěž.

Kromě toho jsou mladí dospělí náchylnější k rizikovému chování a velmi často žijí ve vysoce stresovém prostředí. Na jejich duševní zdraví měla v posledních dvou letech bezpochyby značný dopad i pandemie.

V období lockdownů se výskyt depresí, úzkostných poruch a sebevražd zvýšil až trojnásobně, mezi nejvíce zasažené skupiny patří právě mladí lidé.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Hlavně v zimě nevyschnout. Víme, jak na to
Jak kontaktní čočky s líčením
Slaďte barvu očí s barvou šatů!

Pomůže i meditace

Je prokázáno, že duševní zdraví úzce souvisí s tím fyzickým. Nemocní lidé často čelí většímu psychickému stresu než zdraví lidé a platí to i naopak – špatné duševní zdraví je rizikovým faktorem chronických onemocnění.

I to je důvodem, proč je nutné o svou psychickou pohodu pečovat bez ohledu na to, k jaké generaci patříte.

Jak se o duševní stav starat?

Odborníci nabízejí mnoho osvědčených rad.

„Abychom se cítili dobře, musí se dobře cítit i naše tělo. To znamená, že bychom měli dostatečně spát, ale také cvičit a obecně dodržovat zásady zdravého životního stylu. Důležité je však také umět odpočívat a mít vyhrazený čas na relaxaci či meditaci,“ radí psycholožka Mgr. Markéta Jankovská.

Důležitá je i vyvážená strava, pravidelný pohyb a odpočinek. Jedním ze způsobů, jak zklidnit tělo a roztěkanou mysl, může být právě meditace.

Tato staletími prověřená technika nejenže dokáže snížit hladinu stresového hormonu kortizolu, ale také zlepšuje kvalitu spánku, pomáhá při úzkosti a depresi, posiluje imunitní systém a má mnohé další přínosy.

„V dnešním uspěchaném světě může být pravidelná meditace jednou z mála chvil, kdy se můžeme během dne zastavit a zeptat se sami sebe, jak se vlastně cítíme. Ideální je zařadit ji do své běžné denní rutiny jako třeba čistění zubů,“ zdůrazňuje mgr. Markéta Jankovská.

Meditaci se stačí věnovat několik minut denně, ideálně hned ráno po probuzení nebo před spaním. Na její benefity již přišlo i mnoho Čechů, z nichž 22 % uvádí, že alespoň občas meditují.

K tomu, abychom se tuto techniku naučili, nepotřebujeme žádná složitá školení ani kurzy. Dnešní technologická doba nabízí mnoho možností – jednou z nich je i speciální meditační aplikace, která umožňuje meditovat téměř kdykoliv a kdekoliv.

Při vedené meditaci je důležité, aby byl člověku příjemný hlas průvodce, který by ideálně měl mluvit jeho mateřským jazykem. Proto je dobrou zprávou, že je pro Čechy nyní k dispozici první ryze česká meditační aplikace podložená vědou.

Má název Calmio a na jejím vzniku se podílela psycholožka Markéta Jankovská a také předseda pražského buddhistického centra Lotus Libor Šulák, spolu s dalšími odborníky na psychické zdraví.

Aplikace nabízí volně přístupný základní meditační kurz, plný praktických metod, které pomáhají se zvládáním stresu, úzkosti, posilují psychickou odolnost a pomáhají lepšímu spánku a soustředění.

Několikaminutová dechová cvičení, která vám pomohou uvolnit tělo a zklidnit, lze provádět téměř všude, některé meditace se dají zvládnout i do tří minut.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také



Diskuse: Mileniálové jsou generací s nejhorším psychickým zdravím

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci