Co si zabalit ke svačině na rodinný výlet

27.7.2022 00:00   |   Společnost
Léto má své kouzlo v tom, že můžeme většinu času trávit venku a slunce se s námi loučí až v pozdních hodinách. I s ohledem na jídlo si můžeme užívat maximum toho, co příroda vyplodí.

Svačiny na cesty

Ať už se chystáte na rodinný výlet autem, vlakem či autobusem, potřebujete si zabalit svačinu. Jaké jídlo je k tomu vhodné a jakých potravin se raději vyvarovat?

Čerstvé ovoce a zelenina jsou na každém rohu, stačí už jen jíst. Znáte ale situaci, kdy právě díky teplu a tomu, že vyženete celou rodinu někam do přírody, musíte řešit, co připravit k jídlu? 

Cílem je, aby jídlo bez úhony přežilo celý den v teple nebo schované v batůžku. Všemožné žaludeční a střevní potíže rozhodně nebudou společníkem, kterého v letních dnech uvítáte.

Na co si dát ve vedrech pozor a naopak jaké potraviny vybrat? „Naprosto ideální situací je, máte-li možnost si na cestu nebo výlet vzít chladící box,“ radí dvojice autorek Velké svačinkové a Velké obědové bichle Pavlína Mähringová a Veronika Břicháčková.

Chladit, chladit, chladit

„V dnešní době už není problém sehnat nejen velkou chladnici, do které dáte chladicí vložky a spoustu jídla, ale existují i menší sáčky či taštičky, které se dají šikovně dát do batohu a využijete je třeba na menší svačinu. Ono totiž chlazené jídlo bude vždycky nejlepší zárukou toho, že s vámi jídlo nezacvičí,“ doporučují.

Častěji se ale dostáváme do situace, kdy takto připraveni nejsme a jídlo v chladu není. Jakých potravin se tedy vyvarovat? Mléčné výrobky typu jogurt, tvaroh, smetana nebo plísňové sýry mají obecně větší tendenci se zkazit. Proto je lepší se jim v rámci cestovní svačiny vyvarovat.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Hlavně v zimě nevyschnout. Víme, jak na to
Jak kontaktní čočky s líčením
Slaďte barvu očí s barvou šatů!

S tvrdými sýry je situace lepší a trochu toho teplotního nepohodlí snesou. Také vajíčka, různé druhy masa a salámy s vysokým obsahem tuku mají tendenci se kazit.

Co vzít a co nebrat

Podíváme-li se na ovoce a zeleninu, je potřeba ji nejen dobře umýt, ale i osušit. Je lepší se vyhnout například malinám, třešním nebo lesním borůvkám, které se rychle otlučou a moc parády ani chuti pak nenadělají.

Co naopak vydrží? Z ovoce a zeleniny je určitě na místě volit tvrdé ovoce - jablka, meruňky, broskve, švestky. Ze zeleniny volte například mrkev, papriku, kedlubny, okurky nebo cherry rajčata. Pečivo, domácí cereální sušenky nebo i müsli můžou být na výletě skvělými společníky.

Pokud máte možnost jídlo připravit den předem nebo ho někde uvařit, dají se využít těstoviny, kuskus, bulgur nebo quinoa. Bezvadně zasytí a poměrně hodně snesou. Výborným společníkem na cestách jsou také tortilly nebo pita chléb. Obojí je skladné a dá se jednoduše naplnit.

„Co třeba takové palačinky, vafle nebo lívance. Dají se připravit ve sladké i slané variantě a také ustojí leccos. Skvělou službu také odvedou zapečené záviny. S takovou sestavou se dá cestovat a výletničit úplně parádně,“ radí Veru s Pájou.

Džusy nechte doma

Někdy horké počasí k jídlu neláká, ale především u dětí je potřeba myslet na doplnění energie a tekutin. Předejdeme tak vyčerpání a dehydrataci.

Skvěle se hodí například domácí ovesné tyčinky se sušeným ovocem a hlavně dostatek vody. Džusy sice mohou doplnit rychlé cukry a tedy i energii, ale nejsou vhodné jako hlavní nápoj. Vždy tedy mějte s sebou vodu, která je nejlepší volbou na zahnání žízně. 

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také



 


Diskuse: Co si zabalit ke svačině na rodinný výlet

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci