Příběh o ceně za emigraci i o vlastní vůli a odhodlání

29.10.2021 00:00   |   TV a FILM
Snímek Ztraceni v ráji je historicky prvním švýcarsko-českým koprodukčním celovečerním filmem. V Praze a švýcarském Bernu jej natočila debutující režisérka Fiona Ziegler.

Ztraceni v Ráji

Tato komediální road-movie o střetu dvou světů, ale i dvou generací, bude uvedena v rámci festivalu FEBIOFEST.

Ve filmu se z českých herců vedle Hany Vagnerové představí Ivan Pokorný, Robert Nebřenský a Matyáš Řezníček, hlavní roli ztvární oceňovaný švýcarský herec Dominique Jann a role muzikanta se chopil saxofonista Vratislav Brabenec.

Video
Trailer k filmu Ztraceni v ráji

Po třicítce do Prahy

Evžen se sice narodil a vyrostl ve Švýcarsku, ale protože byl vždy tak trochu bohém, rozhodl se opustit tamější buržoazní svět, kam příliš nezapadal. Po třicítce se přestěhoval do Prahy, odkud jeho otec v roce 1968 emigroval.

Evžen se i přes dospělý věk stále není zcela schopen postavit svému dominantnímu otci, pro kterého je Česko a Praha dávno zapomenutá minulost.

Jediné, na čem mu záleží, je dobrá pověst a slušně vydělávající soukromá zubařská praxe ve švýcarském Bernu.

Osudová láska

Evžen naopak v Praze provozuje vysněný hudební klub, zažívá tu osudovou lásku, ale i osudové neštěstí, a nakonec to vypadá, že se bude muset do Švýcarska přece jen na chvíli vrátit…

Fiona Ziegler vystudovala literaturu, historii a politologii na univerzitě ve Fribourgu a v Ženevě, poté byla přijata na katedru režie pražské filmové akademii, žije a pracuje v Praze a v Bernu.

Dva příběhy

„Hlavní linkou jsou dva příběhy. Ten první je o emigraci, o tom, jak těžké je asimilovat se v nové zemi, kolik za to je třeba zaplatit, na co je potřeba zapomenout. Druhý příběh je o svobodě, o nutnosti odpoutání se od rodičů, o vlastní vůli a odhodlání. A to je do jisté míry i můj příběh,“ prozradila režisérka.

„A ta česko-švýcarská linka v něm, k ní jsem inspiraci čerpala z reálných zkušeností potomků československých emigrantů ve Švýcarsku. Pár jich znám, těch lidí z druhé generace, a někteří se skutečně vrátili do země svých předků. A teď se cítí tak nějak jinak už nejen ve Švýcarsku, ale i v Česku,“ podotýká Fiona Ziegler.

ozt, ŽenyproŽeny.cz
Foto CinemArt

Přečtěte si také


Diskuse: Příběh o ceně za emigraci i o vlastní vůli a odhodlání

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci