Připomeňte si v sychravu zdravé a chutné Středomoří

19.10.2021 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Také jste byli o dovolené kdesi v africkém či evropském Středozemí a ohromně vám tam chutnalo? Nejste sami, středozemní kuchyně plná zeleniny je v kurzu a nikoli proto, že jde momentálně o módu…V sychravém podzimu si ji můžeme připomenout.

středomoří

Ruku v ruce s bohatou kulturou a historií národů na pobřeží Středozemního moře jde i místní kuchyně. Itálie, Španělsko, Francie, Maroko, Alžírsko, Řecko, Libanon, Sýrie, Turecko a Izrael – odevšad přichází kousek do bohaté mozaiky chutí a vůní středomořské kuchyně.

Jejími klíčovými prvky jsou zdravý olivový olej, na proteiny bohaté luštěniny, ryby, víno, maso a samozřejmě nejrůznější koření podle místních zvyklostí.

Není pochyb o tom, že většinu z jídel dokážete vykouzlit i na středoevropské plotně. Dejme se do toho!

Marocká čorba

Čorba v marockém podání nebo i alžírském je hutná polévka s kousky hovězího nebo jehněčího masa, spoustou zeleniny a trochou těstovin. Charakteristickou barvu dostane přidáním kurkumy. Když se k ní přikusuje pečivo či pita chléb, určitě si s ní vystačíte jako s hlavním jídlem.

Potřebujeme dvě lžíce extra-panenského olivového oleje, jednu střední cibuli (nadrobno nakrájenou), dvě lžičky kurkumy, nejméně půl kila dušeného hovězího masa (nebo dušené jehněčího), nakrájeného na malé kostky, šest šálků hovězího vývaru, konzervu (250 g) drcených rajčat, dvě oloupané a nakrájené vodnice, dvě nakrájené mrkve, dva nasekané stonky celeru včetně listů, špetku šafránu, zelenou perželku (event. další čerstvé bylinky podle možností a chuti), koriandr, velkou cuketu, oloupanou a nakrájenou na kostičky, hrst vlasových nudlí, dvě lžičky soli a půl lžičky pepře.

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme kurkumu a maso. Až se maso trochu zatáhne (po 4 – 5 minutách), přidáme vývar, rajčata, vodnici, mrkev, celer, šafrán, petrželku a koriandr. Polévku přivedeme do varu, zmenšíme plamen a vaříme asi 50 minut, dokud není maso zcela měkké. Rozhodně je lepší vařit déle, než žvýkat nedovařené kousky…

Poté přidáme cuketu, povaříme asi 8 až 10 minut a můžeme přisypat nudle. Po pěti minutách budou těstoviny akorát. Odstraníme větvičky bylinek, dosolíme (opatrně, jestliže jste použili osolený vývar), opepříme a můžeme servírovat. Na talíři můžeme posypat porce zelenou petrželkou nebo lístky koriandru.

Řecký salát s kuřecím masem

Jako hlavní chod si můžete připravit salát s kuřecím masem, který v Řecku podávají prakticky všude, s různými malými krajovými obměnami. Nebojte se nahradit nakrájenou čerstvou zeleninu takovou, kterou zrovna máte po ruce. Kuřecí maso může být připraveno jakkoliv – pečené, grilované, dušené – výborně tak zhodnotíte například to, co zbylo ze včerejšího grilování s přáteli...

Salát pro čtyři strávníky máte hotový za dvacet minut.

Potřebujete k němu asi tři šálky nakrájeného kuřecího masa, třetinu šálku vinného octa, dvě lžíce olivového oleje, polévkovou lžíci nasekaného kopru nebo oregana (nebo malou lžičku sušeného), lžičku sušeného česneku, špetku soli, pepř, šest šálků římského salátu, tři nakrájená rajčata, středně velkou oloupanou a nakrájenou okurku, jednu nadrobno nasekanou cibuli (červenou - pro lepší barevnost), půl šálku nakrájených černých oliv, půl šálku rozdrobeného feta sýra.

Smícháme ocet, olej, kopr (nebo oregano), česnek, sůl a pepř ve velké míse. Přidáme salát, kuřecí maso, rajčata, okurky, cibuli, olivy a feta sýr a lehce promícháme.

Podáváme s pita chlebem nebo hummusem (tradiční arabská potravina, jejíž základní ingrediencí je cizrna).

Houbaři, víte, co s úlovkem?

Co si najdeme, to si sníme
Místo masa si dnes dáme houby

Rybí kuskus s cibulkou

Kdo má rád ryby, určitě nepohrdne tradiční arabským pokrmem, který dostává příjemně sladkou chuť z hrozinek a cukru…Pro naši kuchyni možná trochu nezvyklých spojenců ryb, ale nebojme se toho.

Připravíme si kilo bílé ryby (nejlépe halibuta), z níž odstraníme kůže a maso nakrájíme na kousky asi pěticentimetrové, půl šálku rozinek, čtyři lžíce olivového oleje, dvě lžíce másla, šafrán, sůl, lžičku mletého zázvoru, lžičku kurkumy, půl lžičky nového koření, špetku muškátového oříšku, špetku mleté skořice, pepř, tři větší cibule, nakrájené na tenké plátky, polévkovou lžíci cukru, dva a půl šálku zeleninového, kuřecího nebo rybího vývaru, půl šálku krájených mandlí, šálek pšeničného kuskusu.

Rozinky v menší misce zajileme vařící vodou a necháme asi 10 minut nabobtnat. Mezitím utřeme v misce šafrán a sůl na hrubý prášek. Ten smícháme se zázvorem, kurkumou, novým kořením, muškátovým oříškem, skořicí a pepřem.

Rozehřejeme dvě lžíce olivového oleje a máslo na mírném ohni. Přidáme směs koření a vaříme za stálého míchání, dokud se směs začne pěnit. Přidáme cibuli, cukr a nabobtnalé rozinky. Za občasného míchání vaříme, dokud cibule lehce nezhnědne, tj. asi 20 až 25 minut.

Přilejeme jeden šálek vývaru a přidáme nakrájené ryby, které vaříme až začne maso „listovat“ - tedy asi po 8 až 10 minutách. Pak odstraníme z plotýnky, dochutíme pepřem, zakryjeme a dáme stranou.

V kastrolu nebo rendlíku rozpálíme lžíci obvyklého oleje na smažení a přisypeme mandle, které asi za minutku zezlátnou. Vysypeme je na ubrousek, aby se odsál olej. Do pánvičky dáme zbývající vývar, necháme vzkypět a přidáme dvě lžíce olivového oleje. Přiypeme kuskus, zamícháme, přikryjeme a odstraníme z plotýnky. Po pěti minutách jej promícháme vidličkou.

Na mělký talíř nejdřív servírujeme kuskus. Na něj umístíme rybí maso, které poklademe cibulí. Nakonec posypeme opraženými mandlemi.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Připomeňte si v sychravu zdravé a chutné Středomoří

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci