Když je člověk zamilovaný, je mu v ten čas mnohem lépe

30.6.2021 00:00   |   Sex a vztahy
Když se zamilujeme, hned je pro nás vše atraktivnější a život rázem jakoby získá větší smysl. Lze si ale uchovat takový stav a lásku k partnerovi po celý život?

sex a vztahy

Podvědomě si vybíráme partnera, vedle kterého může naše osobnost růst. Poskytuje nám totiž svoji pozornost a obdiv. To je velmi důležitý signál, abychom si uvědomovali sami sebe. Znamená to, že ten druhý je vlastně prostředkem, jak já najdu cestu k sobě.

Láska si sama o sobě nevystačí

Postupem času se ze zamilovanosti a fascinace tím druhým stává reálný vztah. Tehdy vstupují do hry i konflikty, kdy si například říkáme nepěkné věci. A zmenšení obdivu je rázem přímo úměrné zmenšení lásky.

Pokud se ve vztahu nezačnou objevovat další fenomény, tak si láska sama o sobě nevystačí. A začne být zřejmé, že jsme byli zamilovaní do své vlastní představy o tom druhém a nikoliv do skutečného jedinečného člověka s vlastnostmi, kterých jsme si před tím ani nevšimli.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Kam až je žárlivost normální?
Jak zacházet s mrzutým mužem
Dovedete si poradit s manipulátorem?

Jak partnera milovat celý život

Podle amerického profesora Roberta J. Sternberga, jednoho z nejvýznamnějších soudobých psychologů, existují tři vzájemně propojené složky lásky. Čím více jsou tyto tři ingredience ve vztahu naplňovány a správně namíchány, tím větší má šanci na trvalou existenci láska, která partnery spojuje.

Jsou to:

  • vášeň
  • intimita
  • oddanost

• Vášeň
Vzájemná fyzická přitažlivost je nezbytná pro zdravý sexuální život. Navíc je to jedna z nejsilnějších ingrediencí lásky. Její slabinou však je, že snižuje touhu po tom druhém – pokud je sexualita naplněna, tak už po partnerovi netoužíme tolik jako dřív, kdy bylo například z různých důvodů nutné se omezovat.

Pro podnícení vášně je tedy nezbytné udržovat vzájemný odstup, který ji opět do vztahu pozve. Důležité je být třeba někdy bez partnera se svými kamarády, mít své koníčky apod. Je to jako s dobrým jídlem – můžeme se ho přejíst, anebo se těšit, kdy si jej zase dáme.

• Intimita
Jedná se o pocity blízkosti a uvolněnosti, které spolu partneři zažívají. Mohou spolu příjemně mlčet, či sdílet radost z nějakého zážitku. Jsou spolu jakoby provázáni.

• Oddanost
Rozhodnutí zůstat s tím druhým. Milovat se pak znamená být spojeni různými zážitky, společnými sny do budoucna.

Různé podoby lásky

Přicházejí ale i situace, kdy zmíněné ingredience nejsou všechny přítomné. Vznikají pak různé podoby lásky:

Láska milenecká je namíchána z intimity a vášně. Chybí (třeba zatím) oddanost v rozhodnutí strávit zbytek života společně.

Láska přátelská, jejími složkami jsou intimita a závazek. Chybí vášeň, která se z déletrvajícího vztahu mohla postupně vytratit. Bývá to ale ten typ lásky, která činí manželství dlouhodobými.

• Osudová láska je plná vášně a nechybí v ní i závazek. Postrádá však intimitu všedního dne. Osudovými spojeními pak mohou být například vztahy na dálku, spojení milenců, nepřijatelná pro jejich rodiny a podobně. Typickým příkladem je Romeo a Julie.

Je pravdou, že bez lásky se dá těžko žít – všichni směřujeme k co největšímu naplnění své potřeby: Milovat a být milováni. Tak se totiž mnohem více cítíme spokojeni sami se sebou.

owl

Přečtěte si také

Diskuse: Když je člověk zamilovaný, je mu v ten čas mnohem lépe

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci