Adam, Adéla, Alena, Alice, Alžběta, Andrea, Aneta, Anežka, Anna, Antonín, Barbora, Bohumil, Dana, Daniel, Daniela, David, Eliška, Eva, Filip, František, Františka, Gabriela, Hana, Helena, Ilona, Irena, Ivana, Iveta, Ivo, Jakub, Jan, Jana, Jarmila, Jaroslav, Jaroslava, Jindřiška, Jiřina, Jiří, Jitka, Josef, Kamila, Karel, Karolína, Kateřina, Klára, Kristýna, Ladislav, Lenka, Libuše, Lucie, Ludmila, Lukáš, Marcela, Marek, Marie, Markéta, Marta, Martin, Martina, Matěj, Michaela, Michal, Milan, Milena, Miloš, Miroslav, Miroslava, Monika, Natálie, Nela, Nikola, Olga, Ondřej, Patrik, Pavel, Pavla, Petr, Petra, Radka, Renáta, Roman, Romana, Růžena, Soňa, Stanislav, Šárka, Štěpán, Štěpánka, Tereza, Tomáš, Václav, Veronika, Věra, Viktorie, Vít, Vlasta, Vojtěch, Zdeněk, Zdeňka, Zuzana.
Houbovec
Ingredience
Na staročeský houbovec potřebujeme 3-4 rohlíky, 3 vejce, 2 dcl mléka, 500 až 750 g hub, trochu muškátového oříšku, majoránku, 1-2 stroužky česneku, 100 g slaniny, 1 cibule, olej, lžíci másla, sůl, strouhanku na vysypání formy (ev. pečící papír).Postup přípravy
Na kostičky nakrájenou slaninu orestujeme na troše oleje a kousku másla, přidáme cibulku a restujeme do sklovata.
Přidáme pokrájené houby a za častého míchání je dusíme do měkka, pak necháme trochu zchladnout. (Chceme-li použít houby sušené, musíme je namočit a povařit v trošce vývaru.)
Rohlíky nakrájíme a necháme rozmočit v mléce, přidáme k nim vejce, rozetřený česnek, majoránku, muškátový oříšek, pepř a sůl. Vznikne trochu řidší těsto, které pořádně rozmícháme.
Kouskem másla vymažeme pekáček, nebo zapékací formu a vysypeme strouhankou (můžeme ale také pekáček vyložit pečícím papírem).
K rohlíkovému „těstu“ přimícháme houby se slaninou a dobře promísíme.
Hmotu vlijeme do pekáčku a vložíme asi na 40 minut do trouby vyhřáté na 150 stupňů. Těsně před koncem pečení na pár minut zvedneme teplotu na 180 stupňů, aby se udělala kůrčička. Hotové jídlo zkusíme špejlí, když se na ni nelepí, můžeme vyklopit, nakrájet a servírovat.
Dát si ho můžete jako přílohu ke guláši nebo masu, jako předkrm nebo jen tak a to jak teplá, tak studený.
Podělte se s námi
Diskuse: Houbovec
ČÍST VŠE / REAGOVAT