Diskuse ke článku:
Znáte netholismus, závislost na internetu?

zpět na článek

Přidat příspěvek

Text pište českou a slovenskou klávesnicí – s háčky, čárkami, stříškou atd.
Děkujeme Vám!





ještě zbývá znaků

36 + 7 =
Přidat příspěvek
Text pište českou a slovenskou klávesnicí – s háčky, čárkami, stříškou atd.
Děkujeme Vám!
2

RE: pro Jakuba

21.4.2011    |    11:06    |    od: Heda Pečená    |    reagovat
Odpověď na 1  |  To, že situaci chcete nějak vyřešit, je určitě dobré. Avšak je potřeba si uvědomit, zda chcete mít doma klid, anebo chcete rovnou něco změnit. To je, Jakube, první krok. Pokud to budete dělat jen kvůli mámě, nebude to dlouhodobě fungovat.
Nemá zřejmě smysl tady opakovat známé pravdy, že jakkoliv jsou počítačové hry běžnou realitou, také řeší a nahrazují běžné podněty a zkušenosti, pokud se váš obzor zúží pouze na tyto prožitky. Zkrátka, jde o snadno dostupnou jinou realitu, v níž jsou jasná pravidla. To v životě není, a to je na něm tak krásné.
Takže, pomoc, kterou hledáte, si můžete dát jen vy sám. A to tak, že budete od života chtít víc, než jen tohle. Chce to aktivitu a chuť zkoušet nové věci.
Cesta je naučit se sám se sebou jinak zacházet a chtít své závislé chování na dějích ve virtuální realitě omezit. Jde o závislé chování prostě proto, že je velmi snadno dostupné a dává vám jisté podněty.
Je tudíž dobré uvědomit si, že za to, jak žijete svůj život, nesete odpovědnost jen vy - ale to už jsem napsala hned na začátku odpovědi.
Rozmyslete si, zda změnu chcete i vy, nejen máma, abyste měl klid.
Držím vám palce!
1

Problém

20.4.2011    |    18:51    |    od: Kuba    |    reagovat
Dobrý den, jsem teenager, je mi 17 let a mám problém s netholismem. Jelikož mě moc baví hrát s kamarády na počítači, tak se o moc dalších věcí nezajímám. Ale mojí mámě to hrozně vadí.
Na počítači hraju okolo 7-8 hodin, když přijdu ze školy. Jinak víc jak 12 hodin bych zatím nevydržel.
Vadí mi, že kamarádi mohou hrát po večerech, což já nemohu. Musím skončit v 10 hodin večer, když je škola, ani na TV nemohu - prostě nic, spát. To se mi zdá trochu ujeté, když je mi skoro 18 let. Vadí mi to hodně, jelikož nic jiného mě nezajímá. Já prostě hraji s kamarády, které znám, které jsem viděl nebo uvidím. A baví mě to.
Samozřejmě, že když je venku krásně, tak se mi chce jít ven. Akorát žiji v lokalitě, kde nějaké akce a podobně nejsou, i když rád hraji basketbal a možná i ten skateboard by se našel.
Myslím si, že moje máma je spíše víc závislejší na tom, abych PC vypnul, než já na tom internetu - i když jsem jí do očí řekl, že jsem závislý. Prostě nemůže překousnout, že tady sedím pořád. Říká mi Já jsem kdysi chodila tam, dělala tam atd. Ale doby se změnily. Bohužel, bohudík. Kdo ví.
Kdyby byla možnost mi nějak poradit, co s tím, rád to uvítám. A kdybyste se chtěli na cokoliv zeptat, jsem ochoten odpovědět přes email.
No, rád bych to nějak vyřešil, abychom byli spokojení. Bohužel, každý ale máme svůj názor a navzájem to nikomu nevyhovuje.
Přivítám a uvážím jakoukoliv pomoc. Děkuji.


Reagovat na příspěvek č.
Text pište českou a slovenskou klávesnicí – s háčky, čárkami, stříškou atd.
Děkujeme Vám!

Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci