zpět do střelnice

Střelnice:
Porodní domy bez lékařského zajištění: Odvaha či hazard?

Od: Hanďula z Růžovky
Jako profesní registrovaná porodní asistentka s dvacetiletou praxí vím, co se může stát i u nekomplikovaného porodu během pár sekund. Stejně jako já i většina porodních asistentek nefandí porodům doma. Naše porodnice patří k těm lepším, kdy si budoucí maminky ve zvýšené míře nestěžují na personál a "rodinné prostředí". V posledních měsících vítají, podle reakcí, také přísun alternativních způsobů a využití aromaterapie během porodu.

Myslím, že ve většině nemocnic funguje nejen plně profesní přístup k rodičkám, ale hlavně kus lidskosti, kdy si ženy nepřipadají jako na rodícím pásu - kdy přiběhne sestřička s rukavicí, prozradí "na kolik prstíčků je žena otevřená" a už utíká k jiné sténající rodičce a právě vyšetřená ji nezajímá. Je spousta porodnic, kde jsou ženy spokojené s péčí a lidským přístupem všech přítomných zdravotníků, byť jistě se sem tam nějaká tvář, co nemusí působit příjemně, objeví.

Nechci dělat naší porodnici žádnou reklamu, ani jiným - nepotřebují ji. Nás těší, že rodičky vzpomínají na porod v našem zdravotnickém zařízení ve většině příjemně.

Každá žena má právo rodit, kdy chce a jak chce. Takže, rodit doma? Proč ne! Občas se nejen u vícerodičky může jednat o překotný porod a rodí doma, protože nestihla dojet včas do nemocnice. Jenže, poměrně často je mnohem dříve přítomen u těchto porodů kvalifikovaný zdravotní tým ze záchranky, který reaguje rychleji, než byť možná zkušená letitá porodní asistentka, která musí uznat, že nemá patřičnou kvalifikaci a nestačí vzniklou situaci sama řešit - a teprve záchranku volá.

Přečtěte si také:

RODIT DOMA: ANO ČI NE?

Kompetence porodních asistentek je u nás již na velké profesní výši. Porodní asistentka je rovnocenným partnerem v týmu hned vedle lékaře porodníka. Ale i sebeširší kompetence nedávají žádné porodní asistentce právo vykonávat funkci lékaře, na kterou nemá kvalifikaci.

Porodní domy, kde není trvalá lékařská služba a není nepřetržitě přítomen lékař i anesteziolog, považuji za hazard. Upozorňuji na případy komplikací ve druhé době porodní, kdy může rodička začít náhle krvácet, protože se děloha nestahuje, jak by měla. Je hodně dalších komplikací, které mohou nastat během porodu jako blesk z čistého nebe - a nikdo je nemůže dopředu odhadnout. Nepatří k nim jen krvácení či embolie plodovou vodou. Porodní domy bez zajištění stálé lékařské služby opravdu, podle mě, jsou hodně velký hazard s lidskými životy. A každá žena by měla dobře zvážit, do čeho jde a s jakými riziky se může setkat.

Blahopřejeme ženám, které rodily doma a neměly komplikace. Není jich mnoho a mohou mluvit o štěstí. Žádné zdravotní zařízení vám dopředu neslíbí, že porod proběhne bez jakýchkoliv komplikací. Je proto překvapivé, že bývalá předsedkyně České asociace porodních asistentek ženám slibuje ve svých domech a ve své praxi nemožné, málem zázraky - a pak před televizní kamerou jen rozpačitě krčí rameny, omlouvá se. Jenže omluvy nenahradí, co se stalo, když nebyla včas diagnostikována možná komplikace, která může vést nejen k vážnému doživotnímu poškození dítěte, ale také k jeho úmrtí.

Ženy, celých devět měsíců v sobě nosíte největší zázrak přírody - zrození nového lidského života - a těšíte se na vašeho potomka. Pokud to jen trochu jde, nehazardujte se zdravím svým i toho nenarozeného! Chcete-li rodit doma, mějte raději vždy po ruce telefon. Ono je někdy každá minuta neuvěřitelně dlouhá, když jde o lidský život...




Přidat příspěvek

Text pište českou a slovenskou klávesnicí – s háčky, čárkami, stříškou atd.
Děkujeme Vám!





ještě zbývá znaků

96 + 4 =
Přidat příspěvek
Text pište českou a slovenskou klávesnicí – s háčky, čárkami, stříškou atd.
Děkujeme Vám!
3

Vždy rodila žena v porodnici a vždy jsme byli spokojeni

24.2.2010    |    00:51    |    od: Jiří    |    reagovat
První dítě se nám narodilo v Praze, u Apolináře. Péče byla vynikající, prostředí sice stísněné, zato však nádherné vnitřní prostory i park před budovou. Žena chválila i stravu a péči sestřiček.
Druhé dítě se nám narodilo v porodnici ve Frýdku a také jsme byli s péčí spokojeni. Tam byly samostatné porodní pokoje - a když vše bylo bez komplikací, mohli jsme tam být se ženou sami a nikdo zbytečně nerušil.
Žena se s porodnicí vždy předem pečlivě seznámila podle doporučení z knížek (průvodce porodnicemi) a internetu. Byla si předem prohlédnout porodní sál i pokoje a seznámila se s personálem.
Pokud to paní, které zde reagovaly, neudělaly, pak si za vše mohou samy. Každý svého štěstí strůjcem. Máte si vybrat porodnici s personálem, který vám vyhovuje. Zejména v Praze je výběr velký.
Na závěr si dovolím konstatování: Budete-li vy sprostá na zdravotnický personál, pak neočekávejte, že k vám budou milí. Slušnost se určitě vyplatí.
Plně souhlasím s článkem. Já bych nikdy ženě porod mimo porodnici nedoporučil, byť nejsem lékař. Je to zbytečný hazard se životem dítěte, když je známo, že u deseti procent porodů komplikace jsou.
2

já rodila v tzv. vyhlášené porodnici, a už nikdy!

29.7.2009    |    12:12    |    od: evisek    |    reagovat
Vážení, já mám osobní zkušenost s tzv. vyhlášenou porodnicí v Podolí. Do nemocnice mě zavřeli, i když jsem s tím nesouhlasila a cítila se dobře. Jelikož jsem čekala dvojčátka, tak mi chtěli naplánovat císařský řez. Ale jsem toho názoru, že děti by si měly samy říct, kdy chtěji na svět :-)
Každopádně jsem byla u situace, kdy zdravotní sestra povídala, že ženy, které mají porodní plán, jsou blbky. A také říkala i jiné hanlivé výroky k těmto ženám. Nedokáži si ani představit, jak probíhal jejich porod, když před tím prohlásila sestra něco takového!
Sestra mě požádala, abych jí dala ještě jeden vzorek moči kvůli zvýšené hladině bílkoviny v moči. Když jsem se jí zeptala, co to znamená pro mně a pro moje děti, arogantně mi odpověděla, že je to pro to, aby si mě tam mohli nechat! Takový přístup personálu je asi normální. Jednali se mnou s takovou arogancí a nadřazeností, no hnus, ani se na to nechce vzpomínat.
Nakonec Anička třikrát kopla a praskla mi voda. A všechno šlo dle režie dětí :-) Na operačním sále byl naštěstí skvělý personál.
Ale pak na oddělení 2PN... Hnus pomyslet, opět arogantní sestry. I za slíbený nadstandard tam chtěli něco do kapsy! A den po císařském řezu mě odvedli do "koupelny", jestli se tomu nechá tak říkat, kde bylo asi pět stupňů (rodila jsem v říjnu)... otevřené okno, průvan, ve sprše jedna plastová bílá židle - prý kdyby se mi udělalo zle, abych si tam mohla sednout. Když jsem židli viděla, tak jsem se modlila, aby se mi zle neudělalo! V tom mě sestra nechala samotnou. Kdybych lehla, už mě asi nikdo nenajde. To jsem opravdu nečekala ani v nejhorším snu!
A bohužel není všechno. Když jsem měla horečky, nikdo mě neposlouchal. Prý to nebyla horecka, ale jen zvýšená teplota - odsekla mi sestra atd.
Chápu ženy, které něco takového zažily a na ten nejkrásnější zážitek vzpomínají s hnusem a ponížením jako já, že chtějí rodit doma! Chtějí být ve svém prostředí, s osobním přístupem, péčí a láskou, čehož se jim v porodnicích, obzvláště v Podolí, nikdy nedostane!
1

Není jen hnus, ale asi jo...

29.7.2009    |    11:52    |    od: marlenka    |    reagovat
O porodnicích se pořád mluví. Nevím, jestli je v nemocnicích jen hnus, ale asi jo. Vyvrátí mi to někdo?
Mám zkušenost s Podolím. Chtěla jsem na to rychle zapomenout. Dodneška z toho mám děs, rodila jsem dva dny. Do podrobností se pouštět nechci ani teď. Navíc to bylo o víkendu, takže, ehm, málo personálu - to musí každý pochopit, že?
Ale ono je to dvojsečné, protože také maminky se někdy chovaly hrozně - většinou ty, kterým toho bylo nejméně... no, nebudu to popisovat. Ale to bylo také pěkně hnusné a za ty ženy jsem se moc styděla. Já jsem až do té doby ani nikdy neviděla, že by si člověk sám sebe mohl tak nevážit, žádná sebeúcta - hlavně, že jsem hysterická a všichni mě obdivují, jak trpím...
Určitě by mně zajímalo, co na to říkají jiné maminky a v jaké porodnici to bylo fajn. Už tady psala paní asistentka Hanďula z Růžovky. Přece to není všechno jen hnus... i když já bych se po své zkušenosti k tomu taky přikláněla.


Reagovat na příspěvek č.
Text pište českou a slovenskou klávesnicí – s háčky, čárkami, stříškou atd.
Děkujeme Vám!

Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci