zpět do střelnice

Střelnice:
Porody doma? Ne!

Od: MUDr. Jan Toman
Nevím, jestli v tomto případě nebudu příliš osobní, ale s porody v domácnosti naprosto a kategoricky nesouhlasím.

V dnešní době se určité snahy o zavedení jakýchsi alternativ projevují leckde, jako třeba ve školství. Také porody doma jsou dosti módním tématem k diskusím a čas od času se objevují bojovně laděné požadavky na jejich rozšíření.

Tyto snahy jsou nepochybně důsledkem vývoje v porodnictví v době po druhé světové válce, což by bylo téma k rozsáhlému vysvětlování, na něž nyní není čas, ani místo. Od té doby se však situace diametrálně změnila.

Přečtěte si také

RODIT DOMA: ANO ČI NE?

Je nutné zdůraznit, že každý porod nese v sobě rizika. Ani u toho nejnormálněji probíhajícího těhotenství nemůže nikdo zaručit, že během porodu nemůže dojít k situaci, která smrtelně ohrozí matku či dítě.

Dále je nezbytné si uvědomit, že v dřívějších dobách mívaly ženy i šest nebo deset dětí. Takže se v tom počtu dětí třeba jedno "postižené" trochu ztratilo. Dnes, kdy má žena pouze jedno či dvě děti, a kdy existuje možnost rozvodu, je narození handicapovaného dítěte tragédií pro celou rodinu, která v mnohých případech vede později k jejímu rozpadu!

Jestliže jsou mezi námi autority, propagující porody v domácnosti za přítomnosti zkušené porodní asistentky, nechť jsou tyto alternativy nastávajícím rodičkám nabídnuty, ale s dokonalým poučením o možných rizicích pro matku i plod!

Rovněž je nutné si uvědomit, že možnosti lékařské profese jsou sice značné, ale nikoliv neomezené, a že některá poškození dítěte neodborně nebo mimo ústav vedeným porodem jsou nezvratná. Bude také asi rozdíl mezi situací v Praze a třeba v pohraničí, kde je nejbližší nemocnice vzdálena desítky kilometrů.

Ani sebelépe vybavená klinika nemůže nikdy na sto procent zajistit, že porod proběhne jako příjemná společenská událost, při níž se budou všichni jen usmívat. I tady hrozí rizika. Avšak míra rizika při všech těch rádoby módních porodech v přírodě, pod vodou, na jachtě uprostřed oceánu, anebo v domácnosti je příliš vysoká.

Představa poškození dítěte a následné utrpení pro samotné dítě, matku a celou rodinu je riziko, které bych si já osobně na svědomí nevzal. Ty staré báchorky o sudičkách měly racionální jádro. Období kolem porodu skutečně do značné míry ovlivní budoucí osud dítěte.

A to už jen okrajově zmiňuji i ekonomickou stránku věci, neboť léčba postiženého dítěte je drahá a o hmotných problémech rodin, které se starají o handicapované dítě, bych mohl ze své praxe dětského a dorostového lékaře dlouho vyprávět.

Takže stručně – porody doma? Ne!




Přidat příspěvek

Text pište českou a slovenskou klávesnicí – s háčky, čárkami, stříškou atd.
Děkujeme Vám!





ještě zbývá znaků

45 + 8 =
Přidat příspěvek
Text pište českou a slovenskou klávesnicí – s háčky, čárkami, stříškou atd.
Děkujeme Vám!
1

Méně vášní, více diskuse

25.7.2009    |    14:04    |    od: Katka    |    reagovat
Nehoruji, aby se děti rodily doma, jako ve středověku. Nemocnice mají určitě v nečekaných příhodách lepší vybavení, než si přinese porodní asistentka. Ale jsem toho názoru, že nic se neděje jen tak, bez příčiny.
Mám zásadu Žít a nechat žít. Když někdo chce rodit doma, z různých důvodů, tak prosím! Měl by vědět, co porod je, znát nástrahy a co dělat, když se něco přihodí. I zdravotnický systém by měl počítat s touto alternativní metodou. A třeba nějak porodním asistentkám pomoci.
Není dobré vyjadřovat se tak, jak to říkal v televizi i tady na webu v článku MUDr.Dvořák. Já ho trochu chápu - má s tím pak starosti. Ale nejsou všechny asistentky z porodnic přece vyhozené... A naopak, také aktivistky by měly pochopit lékaře. Chce to prostě trochu více diskuse a méně vášní.
Já sama jsem o porodu doma uvažovala, četla si o tom. Ale nakonec jsem zvolila porodnici. Nemohu proti ní říct skoro nic. Přesto chápu, když tam někdo nechce. Mě to ale přišlo pro dítě bezpečnější.


Reagovat na příspěvek č.
Text pište českou a slovenskou klávesnicí – s háčky, čárkami, stříškou atd.
Děkujeme Vám!

Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci