Na grilovačce zabodujte originálním jídlem!
6.6.2016 01:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLETipy, jaké pokrmy letos můžete zapojit do svého jídelníčku, nám poskytl Titus Eliáš, šéfkuchař restaurace Na Kopci na pražském Smíchově. Pamatoval nejen na milovníky masa, ale i na vegetariány a nevynechal ani sladkosti.
Grilovaný sýr s chřestem
Doporučujeme sýr typu Halloumi, kozí či ovčí (průmyslově se vyrábí i z kravského mléka) polotvrdý, nevyzrálý slaný sýr s vysokým bodem tání, který se tudíž při zahřívání neroztéká.
Kombinace grilovaného sýra a marinovaného chřestu vynikne s ovocným pivem typu radler nebo ochuceným nealko pivem, ideálně s příchutí citrusu nebo třešně.
Pro čtyři porce potřebujeme 800 gramů sýru, 100 ml olivového oleje, 800 g zeleného chřestu, limetovou šťávu, 100 ml nealko pivo /radler, 2 g nasekané petržele, 50 g lískových ořechů (opečených), sůl a pepř podle chuti.
Oloupeme konečky zeleného chřestu a povaříme je asi 3 minuty v osolené vodě a zchladíme pod tekoucí studenou vodou. Smícháme s olejem, pivem, solí, pepřem, limetovou šťávou a petrželí. Chřest namarinujeme a odložíme alespoň na 1 hodinu, ideálně je to den předem.
Na rozpáleném grilu sýr ogrilujeme z obou stran.
Teplý sýr servírujeme s marinovaným chřestem a pečenými ořechy.
TIP:
Pokrm můžeme doplnit pečenou paprikou, ředkvičkou a jarní cibulkou. V kombinaci s lehkým pivem je grilovaný sýr a marinovaný chřest perfektním osvěžením do horkých dnů.
Titus Eliáš svou profesní dráhu odstartoval v pražském hotelu Savoy, odkud přešel do Circle Line Sanjiva Suriho, své doby nejlepší pražské restaurace. V roce 1999 otevřel již jako šéfkuchař restauraci Lví dvůr. Spolupracoval se Zdeňkem Pohlreichem v restauraci U Patrona. Má zkušenosti s prací v restauraci Gianni v australském Brisbane. Od roku 2006 působil na Baltu jako konzultant spol. Legendhotel, a 2008 otevřel restauraci Na Kopci. |
Vepřová pluma s bramborovým salátem
Pluma je řez masa trojhranného tvaru. Tento pro nás atypický řez masem je veden v místech rozhraní vrchních částí krkovice a kotlety. Získává se nejvíce z iberijských prasat, ale v České republice je k dostání již několik let také z tuzemských prasat, a to i vyzrálé.
Tato část svalu nad krkovicí je výjimečná svou křehkostí. Jedná se totiž o maso krásně prorostlé vnitrosvalovým tukem, který mu dodává jedinečnou lahodnost. Ale pozor, u konzumentů nevytváří tukové zásoby!
Nejlépe si vepřovou plumu vychutnáte s hořkým ležákem.
Pro 4 porce potřebujeme 800 g vepřiové plumy, sůl, pepř, 16 menších jarních brambor, dvě lžíce olivového oleje, dvě kyselé okurky, lžíci dijonské hořčice, lžíci vinného octa, 1,5 dl vývaru, 0,5 dl piva-ležáku, jednu menší cibuli a hrst sekané petržele.
Nejprve uvaříme jarní brambory ve slupce a necháme je trochu vychladnout. Ještě teplé je krájíme i se slupkou na kolečka.
V míse ještě teplá bramborová kolečka smícháme s nakrájenou cibulí, hořčicí a kyselými okurkami. Přidáme teplý vývar, olej a ocet. Nakonec trochu osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petržel.
Na rozpáleném grilu zprudka opečeme vepřovou plumu. Necháme maso chvíli odpočinout a znovu na grilu přihřejeme.
Osolíme a opepříme celý kus masa a pak jej krájíme přes vlákno.
Servírujeme s vlažným bramborovým salátem.
TIP:
Maso musí mít před vložením na gril pokojovou teplotu. Aby se nepřipalovalo, vyplatí se mřížku grilu potřít sádlem či špekem. Důležité je i nechat maso po zatažení chvíli odležet mimo gril, aby šťáva měla čas se rozložit do svalu.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATCo připravit, abchom si grilování užili |
Grilované fíky s medem, levandulí a zmrzlinou
Fíky dozrávají v jižní Evropě v létě a jsou tedy ideální na letní grilování. Dejte ale pozor, abyste vybrali nepřezrálé kusy. V kombinaci s akátovým medem a levandulí jsou fantastické.
Grilované fíky se zmrzlinou se výborně kombinují s ovocným nebo černým pivem.
Na 4 porce si připravíme 8 čerstvých fíků, lžíci akátového medu, lžíci třtinového cukru, 4 kopečky ořechové zmrzliny, levanduli, růžový pepř a mátu.
Na rozpáleném grilu opečeme fíky, které jsme rozkrojili na poloviny a řezem položili do třtinového cukru.
Na grilu je necháme cca 2 minuty, stáhneme ihned, jakmile fíky s cukrem začnou získávat hnědou barvu.
Přidáme akátový med a dochutíme levandulí.
Jídlo dozdobíme mátou, růžovým pepřem a přidáme zmrzlinu.
TIP:
Fíky by měly být zralé, aby byly šťavnaté. Neloupejte je, po tepelné úpravě slupka změkne. Kdyby se fíky napalovaly na gril, zastříkněte je pivem.
Jak pečovat o čepované pivo
Pro vychutnání si piva mnohdy postačí dojít se džbánem pro čerstvé a vychlazené čepované pivo přímo do restauračního zařízení. Pokud je zapotřebí větší množství piva, ideálním řešením je pořízení soudku.
Před grill party nechte sud alespoň 24 hodin v chladu, například ve sklepě s teplotou ideálně do 10 °C. Na místo konání sud přenášejte opatrně, neválejte jej a zbytečně s ním netřeste.
Nejjednodušší domácí péči o pivo nabízejí samochladicí sudy s ventilem pro čepování v dolní části. Lze však použít jednoduchou party pípu, anebo si zapůjčit pípu s chlazením, jejíž součástí je i vzduchový kompresor.
zpt, ŽenyproŽeny.cz
Podělte se s námi