Zářivý úsměv? Stačí kvalitní kartáček, pasta a selský rozum

30.1.2020 00:00   |   Zdraví a krása
Krásný úsměv a dokonale bílé zuby by chtěla mít snad každá žena (mnohdy i spousta mužů). Jak toho ale docílit, aby naše zuby netrpěly a při pohledu do peněženky nám nebylo do breku?

zuby

Stačí dobře vybraný zubní kartáček, kvalitní zubní pasta a také, jak se lidově říká, selský rozum. Ne nadarmo pak slýcháme, že prevence a dobrý úsudek se nám opravdu vyplatí. Jak toho tedy docílit a zářivý úsměv opravdu mít?

Je několik věcí, kterými svým zubům uděláte radost a několik věci, díky kterým zuby budou trpět, nebo přinejmenším jejich bělost a zářivost. A tak se hned zkraje dostáváme k onomu zmíněnému selskému rozumu. Pokud se jej naučíte používat a potlačíte tu obrovskou touhu po rychle získaném hollywoodském úsměvu, vaše zuby ochráníte před rizikem a svého snu se zcela jistě dočkáte. 

Jak správně a šetrně docílit bělejších zubů

Správný výběr zubního kartáčku a zubní pasty vám vaši snahu zcela jistě ulehčí. Pravidelná ústní hygiena, čištění zubů alespoň dvakrát denně, použití dentální nitě nebo mezizubního kartáčku dodají vašim zubům svěžest, a předejdete tak možným nepříjemným návštěvám zubaře. 

Dobře si vyberte zubní kartáček. Základním krokem na cestě k zářivému úsměvu je totiž odstranění zubního plaku. Ten ale odstraníte pouze mechanicky, takže jsou správný výběr vhodného kartáčku a technika čištění stěžejní. Ke splnění snu o zdravých bílých zubech je dnes ideální volbou chytrý elektrický zubní kartáček.

Vybírat můžete z mnoha typů, například kartáček Oral-B Genius X. Budete mít jistotu, že si své zuby čistíte správně. Oscilačně-rotačně-pulzační technologie, díky které kartáček provede cca 58 tisíc pohybů během jediného čištění, totiž rozpozná váš čisticí styl a každý den vás povede k lepším výsledkům. 

Ke kartáčku je možné vybírat hned z několika hlavic. Jedna z nich je pak přímo určená a speciálně upravená pro bělení zubů. Hlavici můžete navíc podpořit výběrem bělícího režimu čištění, který kartáček má.

Nezapomeňte na kvalitní zubní pastu

K dobrému kartáčku patří dobrá zubní pasta. Při výběru buďte ale obezřetní, ne všechny jsou pro vaše zuby tou správnou volbou. Dejte pozor, pokud máte zuby citlivé, krvácejí vám dásně nebo se vám v ústech třeba tvoří afty. Je dobré se o jejím výběru poradit s odborníkem. Zubům uděláte službu, pokud se vyhnete abrazivním zubním pastám, neboť mohou způsobovat recese dásní nebo obroušení zubních struktur.

Vybírat můžete také na první pohled z poměrně netradičních zubních past, ať už díky své barvě nebo třeba složení. K dostání jsou pasty se zlatem, s extraktem z diamantu nebo třeba z černého uhlí.

Z čeho zuby žloutnou?

Barva skloviny je do značné míry geneticky podmíněná, takže i v případě chemického bělení dosáhnete jen toho odstínu, který vám byl dán do vínku. Zatímco žlutý odstín nemusí být známkou špatného orálního zdraví, žluté skvrny jsou zpravidla způsobené špatnými hygienickými návyky.

Myslete na to, že špatná ústní hygiena skutečně hraje velkou roli v barvě vašich zubů. Je třeba dodržovat základní návyky jako je pravidelné čištění zubů, čistit si mezizubní prostory a vyplachovat ústa ústní vodou.

Zuby žloutnou s věkem, protože sklovina se časem oslabuje a odhaluje dentin, což je tmavší látka, která tvoří většinu zubu. Předejít poškození skloviny je možné tím, že se naučíte všechny kyselé nápoje pít brčkem.

Ve sklovině jsou miniaturní štěrbiny, které mohou zachycovat malé kousky jídla a nápojů. Káva, víno, čaj a tmavé bobuloviny obsahují vysoké množství taninu, chromogenu a kyselin – látek, které se vážou na zubní sklovinu a způsobují tak změnu její barvy. Snažte se tyto potraviny omezit.

Kouření nebo žvýkací tabák, tabák obsahuje nikotin a dehet, které se drží na zubní sklovině a také způsobí změnu její barvy. Zároveň způsobují i výrazné povrchové skvrny. Pokud přestanete s kouřením, zlepší se vaše celkové zdraví i vzhled vašich zubů. O svěžím dechu ani nemluvě.

Co určitě ne!

K bělení zubů rozhodně nepoužívejte citron ani ocet. Citronová šťáva rozleptá sklovinu zubů a ty se stanou velmi citlivými, sklovina bude křehká a náchylná k poškození. Pokud byste citron používali pravidelně, zubní sklovinu si můžete poškodit trvale.

Obdobnou neplechu vám pravděpodobně vytvoří také ocet nebo kombinace s jedlou sodou. Povrch zubů bude sice krásně bílý, ale i v tomto případě se stává náchylnějším k tvorbě kazu, k prasknutí a v neposlední řadě i k jeho ulomení.

Kvalitní a pravidelná ústní péče, správně zvolený zubní kartáček spolu se zubní pastou a prosté selské myšlení. Věříme, že kombinací těchto věcí se i vám podaří na své tváři vykouzlit krásný a zářivý úsměv. Držíme palce :)

re



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci