Studená polévka a letní vedro, to se fakt rýmuje

30.7.2018 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Už paní Magdalena Dobromila psala, že polévka je grunt, a platí to nejen o české kuchyni. Ale když je léto a teploty atakují třicítku, to se moc do polévky neženeme. Leda by byla studená.

polévky

Hutnou stravu kuchařky Rettigové teď nechme stranou, podívejme se na lehčí studené polévky za humna.

Gazpacho

Typická španělská polévka, k ochutnání od Kanárských ostrovů až po Andalusii. Potřebujeme půl kila zralých rajčat, půl kila trastového chleba nebo veky. Nadrobno nakrájené: dvě šalotky (nebo jednu cibuli), dále dvě papriky, jednu středně velkou  salátovou okurku, tři stroužky česneku a 125 ml olivového oleje.

Dále deci suchého červeného vína (pro děti vynecháme), dvě lžíce červeného vinného octa a koření: sůl, čerstvě mletý pepř a cukr na dochucení, pár kapek worcesterské omáčky.

K podávání na stůl budeme potřebovat kružinky z bílého chleba, kostičky z jedné okurky, cibule a papriky.

Půl kila veky nakrájíme na kostky do velké mísy a necháme nasáknout vodou. Rajčata lehce nařízneme do kříže a na půl minuty ponoříme do vařící vody. Potom je vyjmeme, oloupáme a pokrájíme nadrobno. Do mixeru dáme namočený chléb a rajčata, cibuli, papriky, loupaný česnek a rozmixujeme.

Okurku oloupeme, nakrájíme nadrobno a se zbylými ingrediencemi ji přidáme do mixeru a mixujeme do hladka.  Gazpacho má být husté, ale nesmí připomínat kaši, proto ho případně zředíme vodou. Podle chuti dosolíme, opepříme a přidáme trošku cukru.

Necháme v lednici vychladit. Podáváme v miskách, na stůl servírujeme ve zvláštních mističkách na kostky nakrájenou čerstvou zeleninu a krutony každý si dá do své porce podle chuti.

Krymská ovocná polévka

Asi osm pěkných meruněk opereme, zbavíme pecek a vložíme do ¾ litru slaboučce osolené vody a povaříme je s vanilkovým luskem asi 10 až 15 minut. Pak meruňky vyndáme, vývar zahustíme nadrobno rozlámanými suchary.

Když se rozvaří, dáme do polévky polovinu sítem prolisovaných meruněk, procedíme ji a znovu povaříme. Poté ji podle chuti okyselíme bílým vínem (asi dvě až tři lžíce, pro děti volíme vinný ocet) a osladíme práškovým cukrem.

Druhou polovinu uvařených meruněk nakrájíme na nudličky, které vložíme do polévky až před podáváním.

K polévce se podávají lahůdkové suchary nebo piškoty.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Ovoce při hubnutí: Jaké si vybrat?
Za měsíc pět kilo dolů – když víte, co a jak
Desatero rad na ozdravení životního stylu

Korsická bylinková polévka

(U nás připravovat nejlépe na chalupě u lesa). Budeme potřebovat dvě hrsti čerstvého špenátu, dvě hrsti salátu polníčku, hrst jahodového listí, půl hrsti petrželky a půl hrsti pažitky.

Bylinky opatrně ve studené vodě přepláchneme, špenát krátce spaříme a vše jemně nasekáme. Uděláme bledou jíšku z olivového oleje, do ní přidáme nasekané bylinky a opatrně je osmažíme.

Pak je zalijeme vodou (asi půl litru) a necháme přejít varem. Polévku osolíme a zahustíme dvěma až třemi rozkvedlanými žloutky.

Podáváme s krutonky z bílého toustového chleba.

Italská sýrová polévka

Nejprve si připravíme světlou jíšku z 50 gramů másla a polévkové lžíce hladké mouky. Do hotové jíšky přidáme 200 gramů nastrouhaného parmezánu a zalijeme čtvrt litrem vody.

Dáme vařit, postupně vmícháme čtvrt litru smetany s dvěma rozkvedlanými žloutky. Vše vaříme asi 15 minut. Těsně před odstavením přidáme lžíci polévkového koření a do talířů jemně nasekanou petrželku.

Jako vložku můžeme přidat kostičky z bílé veky osmažené na másle. Nebo je připravíme v troubě na kostičky nakrájenou veku nebo bílý chleba, zatříkneme olivovým olejem a dáme na plech do trouby, předehřáté na 180 stupňů. Aby byly zlaté, pečou se asi 15 minut.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Studená polévka a letní vedro, to se fakt rýmuje

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci