Studená polévka a letní vedro, to se fakt rýmuje
30.7.2018 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEHutnou stravu kuchařky Rettigové teď nechme stranou, podívejme se na lehčí studené polévky za humna.
Gazpacho
Typická španělská polévka, k ochutnání od Kanárských ostrovů až po Andalusii. Potřebujeme půl kila zralých rajčat, půl kila trastového chleba nebo veky. Nadrobno nakrájené: dvě šalotky (nebo jednu cibuli), dále dvě papriky, jednu středně velkou salátovou okurku, tři stroužky česneku a 125 ml olivového oleje.
Dále deci suchého červeného vína (pro děti vynecháme), dvě lžíce červeného vinného octa a koření: sůl, čerstvě mletý pepř a cukr na dochucení, pár kapek worcesterské omáčky.
K podávání na stůl budeme potřebovat kružinky z bílého chleba, kostičky z jedné okurky, cibule a papriky.
Půl kila veky nakrájíme na kostky do velké mísy a necháme nasáknout vodou. Rajčata lehce nařízneme do kříže a na půl minuty ponoříme do vařící vody. Potom je vyjmeme, oloupáme a pokrájíme nadrobno. Do mixeru dáme namočený chléb a rajčata, cibuli, papriky, loupaný česnek a rozmixujeme.
Okurku oloupeme, nakrájíme nadrobno a se zbylými ingrediencemi ji přidáme do mixeru a mixujeme do hladka. Gazpacho má být husté, ale nesmí připomínat kaši, proto ho případně zředíme vodou. Podle chuti dosolíme, opepříme a přidáme trošku cukru.
Necháme v lednici vychladit. Podáváme v miskách, na stůl servírujeme ve zvláštních mističkách na kostky nakrájenou čerstvou zeleninu a krutony každý si dá do své porce podle chuti.
Krymská ovocná polévka
Asi osm pěkných meruněk opereme, zbavíme pecek a vložíme do ¾ litru slaboučce osolené vody a povaříme je s vanilkovým luskem asi 10 až 15 minut. Pak meruňky vyndáme, vývar zahustíme nadrobno rozlámanými suchary.
Když se rozvaří, dáme do polévky polovinu sítem prolisovaných meruněk, procedíme ji a znovu povaříme. Poté ji podle chuti okyselíme bílým vínem (asi dvě až tři lžíce, pro děti volíme vinný ocet) a osladíme práškovým cukrem.
Druhou polovinu uvařených meruněk nakrájíme na nudličky, které vložíme do polévky až před podáváním.
K polévce se podávají lahůdkové suchary nebo piškoty.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATOvoce při hubnutí: Jaké si vybrat? |
Korsická bylinková polévka
(U nás připravovat nejlépe na chalupě u lesa). Budeme potřebovat dvě hrsti čerstvého špenátu, dvě hrsti salátu polníčku, hrst jahodového listí, půl hrsti petrželky a půl hrsti pažitky.
Bylinky opatrně ve studené vodě přepláchneme, špenát krátce spaříme a vše jemně nasekáme. Uděláme bledou jíšku z olivového oleje, do ní přidáme nasekané bylinky a opatrně je osmažíme.
Pak je zalijeme vodou (asi půl litru) a necháme přejít varem. Polévku osolíme a zahustíme dvěma až třemi rozkvedlanými žloutky.
Podáváme s krutonky z bílého toustového chleba.
Italská sýrová polévka
Nejprve si připravíme světlou jíšku z 50 gramů másla a polévkové lžíce hladké mouky. Do hotové jíšky přidáme 200 gramů nastrouhaného parmezánu a zalijeme čtvrt litrem vody.
Dáme vařit, postupně vmícháme čtvrt litru smetany s dvěma rozkvedlanými žloutky. Vše vaříme asi 15 minut. Těsně před odstavením přidáme lžíci polévkového koření a do talířů jemně nasekanou petrželku.
Jako vložku můžeme přidat kostičky z bílé veky osmažené na másle. Nebo je připravíme v troubě na kostičky nakrájenou veku nebo bílý chleba, zatříkneme olivovým olejem a dáme na plech do trouby, předehřáté na 180 stupňů. Aby byly zlaté, pečou se asi 15 minut.
boh
Podělte se s námi