Drinky s ledem: pro chuť a letní osvěžení

20.6.2018 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Něco na osvěžení a na chuť – v létě pravděpodobně nejsilnější požadavky na letní drinky. Protentokrát zapomeňme na alkoholické nápoje. Máme pro vás tip na dvě novinky: ledové mocha a ledový čaj.

ledové nápoje

Ledové mocha patří k nejchutnějším letním drinkům. Luboš Martínek (na snímku vpravo), někdejší šéfbarista, nyní ředitel sítě kaváren CrossCafe, vám poradí, jak vytvořit nápoj, u kterého lze jen stěží rozeznat hranici mezi chutí kávy a čokolády.

Současně přidává další tip na neméně lahodný ledový čaj pro skvělé letní osvěžení.

Ledové mocha

Základem nápoje je kvalitní espresso. Pokud nedisponujete vhodným kávovarem, poslouží i 40 ml silnější kávy připravené z kvalitního instantu.

Dále se neobejdete bez dvou lžic čokoládového sirupu - v zahraničí nakoupíte ještě vhodnější čokoládovou omáčku. Pak už stačí jen asi 1,5 dl mléka, podle chuti třtinový cukr a důkladně rozmixovat s ledem.

Zkuste přidat navrch dvě lžíce doma ušlehané šlehačky. Výsledek bude grandiózní.

Tip

Čokoládový sirup můžete nahradit kvalitním kakaovým práškem dobře promíchaným s trochou třtinového cukru.

Nutností je důkladné mixování. Výsledek pak bude stát za to.

Ledový čaj

Doba, kdy lidé pili ledový čaj z PET lahví či TETRA paků, se již naštěstí blíží ke konci. Hitem jsou domácí ledové čaje, které dnes umí nabídnout každá lepší kavárna či restaurace. Pokud nemáte nějakou nablízku, vyrobte si ledový čaj doma.

Může vás zajímat

Horké léto a studený čaj – to se rýmuje!
Příjemné osvěžení, které zvládne každý
Frappé pro letní horké dny

Na půllitrovou sklenici použijte sáček kvalitního čaje. Jestliže máte rádi černý, nejlépe poslouží čaj z Assamu pro svou intenzivní barvu a jemné sladové aroma. Vhodné jsou také ledové čaje připravené z ovocných variant nálevových sáčků.

Sáček zalijte 2dl vroucí vody a po 6 - 8 min. (dle druhu čaje) jej vyjměte. Dolijte 3dl studené vody a dejte chladit do lednice.

Pro dochucení použijte čerstvě vymačkanou šťávu z citronů či limety a třtinový cukr.

Servírujte s dostatečným množstvím ledu. Hotový nápoj vás odmění skutečnou chutí čaje, navíc bez konzervantů, barviv a přísad, které ji obvykle zakrývají.

otz, ŽenyproŽeny.cz
Foto: CrossCafe a archiv

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci