Jarní únavu nepodceňujte, bojujte s ní

13.3.2017 00:00   |   Zdraví a krása
Není to nevyléčitelná nemoc, dokonce podle lékařů se o chorobu vůbec nejedná, přesto každoročně postihne téměř čtvrtinu populace. Jejími příznaky jsou vyčerpání, ztráta energie a apatie.

SWISS

Doba trvání se může lišit, ale obvykle by se s ní „postižený“ měl vypořádat do konce dubna. O čem je řeč? Přece o tolik známé jarní únavě, která bere po zimě veškerý elán.

Jarní únava má typické příznaky. Nejčastějším je neustálý pocit únavy a to bez ohledu na to, zda jste si odpočinuli či nikoliv. Ač prospíte celou noc, ráno se cítíte, jako byste vůbec nespali.

Objevit se může i výraznější bušení srdce, výjimkou není ani častá bolest hlavy, suchá kůže, lámavější nehty nebo „práskání“ v kloubech a bolest kostí. Tato nepohoda se negativně promítne i do psychiky.

Lidé trpící jarní únavou jsou mnohem více apatičtí a méně iniciativní. Projevem může být i deprese a přílišná přecitlivělost.

Podcenění může vést k chronickému únavovému syndromu

Ačkoliv lékaři mají jasno v tom, že jarní únava je častým problémem a nejedná se o nemoc, varují zároveň před jejím podceněním. Měla by totiž odeznít do konce dubna, nejpozději do poloviny května.

Pokud vám potíže a příznaky přetrvávají, rozhodně byste měli vyhledat odborníka. Jarní únava se totiž může vyvinout v onemocnění, jež se označuje jako chronický únavový syndrom.

Ten pak pacienty dokáže i na delší čas vyřadit z běžného života a ani renomovaní vědci si s léčbou úplně jistí nejsou, jelikož k únavě se přidává celá řada dalších komplikací.

Chybí vitamíny a minerály

Za jarní únavou stojí vyčerpanost organismu po dlouhé zimě, a že jsme si ji letos užili do sytosti. Tělu chybí důležité vitamíny a minerály. Z toho důvodu lékaři radí na přelomu jara a zimy odlehčit jídelníček a konzumovat větší množství ovoce a zeleniny.

Důležité je zvýšit příjem vitamínů A, B, C a D. Myslete i na vyšší příjem tekutin a minerály, jakými jsou selen, zinek a hořčík.

Bez hořčíku to nepůjde

Právě posledně jmenovaný minerál je obzvláště při jarní únavě nepostradatelný. Hořčík, neboli magnesium, přispívá ke snížení únavy a vyčerpání. Tento prvek je nezbytný pro energický metabolismus i správnou funkci nervového systému.

Jeho nedostatek se může projevit podrážděností, nervozitou, únavou, depresí či nespavostí. Obecně lékaři doporučují na počátku jara při prvních náznacích únavy brát vitamínové i minerální preparáty minimálně po dobu tří týdnů.

Takže při návštěvě lékárny nezapomeňte na hořčík. Vybrat si můžete přípravek Swiss Magnesium “1“, jehož jedna malá tableta denně vám zajistí potřebný přísun hořčíku. Navíc balení obsahuje 90 tablet, takže vám vydrží tři měsíce.

Pomůže pohyb a sport

Dobrým způsobem, jak zatočit s nepříjemnou jarní únavou, je pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu. Nejen, že budete mít skvělý pocit díky hormonům štěstí, které se při sportu vyplavují, ale zároveň dojde k okysličení krve a zlepší se látková výměna. O shození zimních kil ani nemluvě.

Takže se zamyslete, do kterého sportu se s letošním jarem s chutí pustíte. A ještě jedna rada na závěr, hořčík není důležitý jen pro psychiku. Pomáhá také při pohybu. Jeho dostatečné množství pomůže zabránit svalovým křečím a podporuje správnou činnost svalů.

A vyvarujete se nepříjemným pocitům, že druhý den budete cítit celé tělo. Rozlučte se tedy s únavou a užijte si jaro s elánem.

Zdroj: swissnatural.cz



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci