Recepty: Dorty, které létají ve filmu!

25.10.2016 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Ve filmu Jak se zbavit nevěsty, kromě Davida Matáska (na titulním snímku), Andrey Kerestešové, Lenky Vlasákové, Jany Švandové a dalších, hraje důležitou roli cukrárna.

dorty z filmu

Právě hlavní postava komedie – moderní dynamická Eva v podání Lenky Vlasákové – je majitelkou cukrárny, k tomu se stará o malého syna a neustále krotí svou rázovitou maminku, kterou ztvárnila Jana Švandová.

S bývalým manželem Honzou (David Matásek) má Eva natolik skvělý vztah, že její kamarádka tvrdí: „Nebyli byste první ani poslední pár na světě, který se rozvedl a znovu dal dohromady“.

Honza se opravdu chce znovu ženit... jenže nikoliv s Evou, ale s krásnou klavíristkou Lindou (Andrea Kerestešová). A protože svatba má být se vším všudy, tedy i se slavnostním dortem, dostává se do hry zmiňovaná cukrárna, v níž nakonec dojde k nevídané dortové bitvě, údajně největší v českém filmu.


V cukrárně se strhne dortová bitva, jakou náš film nepamatuje...

Připomeňme, že dobroty pro film Jak se zbavit nevěsty (podrobně jsme o něm psali ZDE) připravila Cukrárna Saint Tropez v centru Prahy. A vybrané trio sladkých potěšení, jejichž recepty přinášíme, jistě zvládnete i doma:

Ovocná louka Jany Švandové

Na základ – francouzské makronky – budeme potřebovat 100 g krupicového cukru, 100 g moučkového cukru, 100 g mandlové mouky a 76 g bílků.

Krupicový cukr svaříme s 24 g vody na 118 °C. V mixéru ušleháme polovinu bílků (38 g), postupně k nim přidáme cukrový rozvar a šleháme až do vychladnutí. Přimícháme potravinářské barvivo v prášku, abychom získali zvolenou barvu makronek.

Ušlehanou hmotu zlehka vmícháme do směsi z mandlové mouky, moučkového cukru a zbylých 38 g neušlehaných bílků.

Takto utvořenou směs na makronky nastříkáme na silikonovou podložku, necháme kolem 20 minut osychat a pak pečeme přibližně 14 minut při teplotě 145 °C.

Pro citrónovo-tymiánový krém potřebujeme 150 g bílé čokolády Valrhona, 300 g smetany, 50 g citrónové šťávy, 10 g medu a čerstvý tymián.

Vaříme část smetany (75 g) s čerstvým tymiánem a medem. Směs nalijeme na bílou čokoládu a přidáme citrónovou šťávu. Na to přilijeme zbylých 225 g studené smetany a necháme v chladničce přes noc. Pak ganáž vymixujeme.

Na ozdobení si připravíme čerstvé maliny (může být i jiné ovoce).

Makronky naplníme krémem a zdobíme čerstvými malinami nebo jiným ovocem dle vlastního výběru.

Mandarinková něha Andrey Kerestešové

Makronkový korpus připravíme ze 150 g bílků, 30 g hladké mouky, 120 g krupicového cukru, 60 g mandlové mouky a 60 g moučkového cukru.

Z bílků a krupicového cukru vyšleháme sníh, který vmícháme do směsi z mandlové mouky, moučkového cukru a hladké mouky.

Makronkový korpus pečeme při teplotě 160 °C přibližně 12 minut.

Na marcipánovou pěnu (massepain mousse) budeme potřebovat 250 g marcipánu, 300 g mléka, 300 g smetany, 12 g želatiny a 500 g vyšlehané šlehačky.

Marcipán umixujeme se studeným mlékem a smetanou. Přidáme vyšlehanou šlehačku a želatinu připravenou podle návodu.

Na mandarinkové želé potřebujeme 125 g mandarinkového pyré, 20 g krupicového cukru, 7 g bramborového škrobu a 1 plátek želatiny.

Nejdříve v hrnci zahřejeme polovinu krupicového cukru (10 g) s mandarinkovým pyré, poté přisypeme bramborový škrob a zbylých 10 g krupicového cukru. Směs necháme přejít varem a rozpustíme v ní plátek želatiny. Jakmile vychladne na pokojovou teplotu, vlijeme ji do plochých silikonových forem a dáme zamrazit.

Mandarinkové želé lze rovněž připravit tak, že povaříme 50 g krupicového cukru, 5 g citrónové šťávy, 350 g mandarinkového džusu, 8 g pektinu. Pak už směs vlijeme do plochých silikonových forem a necháme zamrazit.

Skládání dortu: Makronkový korpus, marcipánová pěna, mandarinkové želé, marcipánová pěna.

Čokoládová nevěsta Davida Matáska

Na kakaový korpus potřebujeme 5 vajec, 167 g krupicového cukru, 110 g hladké mouky a 40 g kakaa.

Vyšleháme vejce s krupicovým cukrem. Hladkou mouku a kakao dohromady přesyjeme a opatrně přidáme do vyšlehaných vajec s krupicovým cukrem.

Takto vzniklou směs vlijeme do formy a pečeme při teplotě 200 °C asi 9 minut.

Pak si připravíme anglický krém (crème anglaise) – je to základ pro čtyři různé čokoládové pěny, které se vrství na sebe.

Pro anglický krém potřebujeme 250 g mléka, 250 g smetany, 100 g žloutků, 50 g krupicového cukru a 6 plátků želatiny.

Plátky želatiny vložíme do vody podle návodu. Lehce zahřejeme smetanu s mlékem a přidáme rozmícháme žloutky s krupicovým cukrem. Za stálého míchání směs ohřejeme až na teplotu 84 °C a vmícháme do ní změklou želatinu.

Na čokoládovou pěnu (chocolat mousse) potřebujeme anglický krém, 200 g čokolády Valrhona a 250 g vyšlehané šlehačky.

Do 1/4 anglického krému přimícháme čokoládu a vyšlehanou šlehačku. Takto připravíme čtyři různé čokoládové pěny a necháme je zchladit.

Skládání dortu: Kakaový korpus, pěna z hořké čokolády Valrhona, pěna z mléčné čokolády Valrhona, pěna z čokolády Valrhona Dulcey a pěna z bílé čokolády Valrhona.

boh, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Bontofilm

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Recepty: Dorty, které létají ve filmu!

Dorty

18.2.2017   |   20:32   |   od: Lenka
Zdravím, moc děkuji za článek. Velmi ráda se u dělání dortů odreagovávám.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 18. 2. 2017 20:32
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci