Zázvor jistě znáte, umíte s ním vařit?

13.10.2016 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
O zázvoru možná dost čteme, ale v kuchyni nejspíš moc nepoužíváme. Je to škoda, protože se ochuzujeme nejen o jeho chuť, ale také o léčivé schopnosti tohoto koření z Indočíny, ale i tropických oblastí Ameriky.

zázvor

Rostlina je trvalka, která má ráda teplé podnebí, v kuchyni i k lékařským účelům se používají kořeny – v nejrůznější formě. Pokrmům dodává palčivou, citrónovou příchuť, přidává se k přípravě masa, sladkého pečiva, dělají se z něho cukrovinky.

A než se pustíme do vaření, jen povinnost vůči zdravotnické osvětě: zázvor utišuje nevolnost a mírní závratě, bolesti při arttritidě, bolesti svalů, zmírňuje obtíže při chřipkách a nachlazení a pomáhá při nadýmání.

V našich prodejnách nejčasteji dostaneme zázvor čerstvý, ev. usušený a umletý. Kdo navštívil Indočínu či Japonsko, produkty v tabulce si jistě připomene:

Čerstvý zázvor
Používají se jak mladé výhonky, tak staré. Mladé kořeny mají světlou, tenkou slupku, která se nemusí škrabat, ale nedává tak výraznou chuť a aroma, jako zázvor vyzrálý. Dá se používat i v kouskách nebo celý.

Starý kořen zázvoru má tvrdý povrch, který se musí oloupat až na vláknité tělo. Před použitím jej musíme nastrouhat, nebo umlít.

Sušený zázvor
V obchodech a na trzích najdeme jak celé prsty tak plátky. Obvykle jej před použitím musíme namočit, aby nabobtnal.

Nakládaný zázvor
V Japonsku jej nazývají gari nebo beni shoga, nakládaný v octě, je sladký a většinou světlé barevy červené nebo růžové. Používá se do příloh k sushi a také pro osvěžení dechu. Prodává se z velkých nádob.
Zázvor v konzervě
V asijských a speciálních trzích najdete i zázvor v konzervě, naložený ve sladko-slaném nálevu. Obvykle se používá k výrobě cukrovinek, přidává do moučníků, a zvláště dobrý je v kombinaci s melounem.
Kandovaný zázvor
Uvařený v cukrovém sirupu a obalen v krystalovém cukru se běžně používá jako cukrovinka a do různých dezertů.
Mletý zázvor
Není-li jiný, je dobrý i sušený a umletý – to nejspíš vypovídá o jeho kvalitě. Nicméně dobře se skladuje a nepodléhá tolik zkáze. Využití: sladkosti a směsi kari.


Chřest v zázvoru

Za deset minut bychom měli mít hotové jídlo pro dvě osoby, jako přílohu volíme rýži.

Potřebujeme svazek chřestu, lžičku strouhaného čerstvého zázvoru, dvě jarní cibulky, šálek kuřecího vývaru, polévkovou lžíci sójové omáčky, lžičku cukru, kapku sherry (nemusý být), lžičku solamylu, olej. Kdo má rád houby, přidá je (čerstvé nechme rozmrazit, sušené dejme alespoň na hodinku do vody).

V pánvi rozehřejeme olej a přidáme do něj zázvor a nadrobno nasekané cibulky a přibližně 15 vteřin smažíme. Poté přidáme chřest, očištěný a pokrájený asi na pěticentimetrové kousky, a opět za míchání tak 20 až 30 vteřin smažíme. Přilijeme vývar, sójovou omáčku, cukr a sherry (a ev. houby) a necháme tři minuty vařit.

Když je chřest křehký, nikoli rozměklý, přendáme do jiné pánve či mísy (kdo má velkou pánev, či wok, odhrne chřest na stranu). Omáčku zahustíme solamylem (ještě lépe kukuřičným škrobem) a po dvou minutách můžeme servírovat.

Zázvorový salát

Připravíme si polévkovou lžíci dijonské hořčice, lžíci čerstvé citrónové šťávy, dvě polévkové lžíce vinného octa ,  lžíci čerstvého zázvoru, oloupaného a nasekaného,  3/4 šálku oleje, sůl, špetku pepře, nakrájený ledový salát, dvě polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželové natě, citron na dozdobení.
 

V mixéru na vysokou rychlost za pár vteřin umícháme do hladka hořčici, citronovou šťávu, ocet a zázvor. Snížíme rychlost a pomalu přilijeme olej, osolíme a opepříme.
Nakrájený salát poskládáme na kopečky do středu misek. Přidáme zálivku a kolem dokola obsypeme petrželí, nakonec vše ozdobíme plátky citrónu.

Vepřové na zázvoru

Ingredience pro tři osoby: půl kila kvalitního vepřového (nejlépe panenky), 60 g hladké mouky, dvě lžíce oleje, šálek kuřecího vývaru, dvě lžíce sójové omáčky, dva stroužky drceného česneku, čtyři kostky cukru, lžičku čerstvého nastrouhaného zázvoru, sůl a pepř na dochucení.
   
Maso nakrájíme na větší kostky a obalíme v mouce (nejrychleji to jde v igelitovém sáčku). Na rozehřátém oleji rychle orestujeme do zhnědnutí po obou stranách a vyndáme (můžeme lžící lehce vymačkat olej).

 

Do stejné pánve přilejeme kuřecí vývar, sójovou omáčku a eventuálně kapku sherry či rýžového vína (ale jestli vám je lednička nevydá, nevadí).

Za stálého mícháné přidáme do pánve další ingredience a přivedeme do varu. Zdá-li se omáčka příliš hustá, zředíme trochou vody či vývaru.

Poté přidáme maso, snížíme výkon hořáku a zvolna patnáct až dvacet minut vaříme pod pokličkou. Doba samozřejmě záleží na kvalitě masa. Kontrolujte, aby se omáčka nepřipalovala.

Jako přílohu servírujeme rýži.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Zázvor jistě znáte, umíte s ním vařit?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci