Co uvařit? Inspiraci najdete v lese nebo na zahrádce

14.9.2016 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
I když je léto již za námi, na zahrádce a v lese ještě stále najdeme plno dobrot, které je možné zpracovat v kuchyni.

houby, rizoto, omeleta

Využijte čas před tím, než nastane sklizeň jablek a švestek, na vyzkoušení nových receptů s houbami, lilkem či cuketou.

Houbové rizoto

Pro čtyři strávníky potřebujeme 500 g kulatozrnné rýže, dvě polévkové lžíce rostlinného tuku Flora Gold, 250 g čerstvých nebo mražených hřibů (nebudou-li jen hřiby, nevadí), jedna šalotka,100 g parmezánu, 150 ml sladké smetany, 0,5 dcl bílého vína, jeden stroužek česneku, limetka/citrón, sůl, koření a bylinky na ozdobení.

Propláchnutou rýži orestujeme na rostlinném tuku a zalijeme 750ml vody. Rýži osolíme podle chuti a dusíme na mírném ohni do měkka.

Na rostlinném tuku orestujeme nakrájenou šalotku, přidáme nakrájené houby, zalijeme vínem a dusíme do měkka.

Takto připravené houby smícháme s uvařenou rýží, přidáme sladkou smetanu a směs přivedeme k varu.

Hotové rizoto podáváme s posypaným parmezánem a čerstvými bylinkami.

Pestrá vaječná frittata s cuketou a cherry rajčátky

Pro dvě porce si připravíme čtyři vejce, 80 g cherry rajčat, 80 g cukety, sůl – dle chuti, čerstvě mletý pepř, 30 g rostlinného tuku Flora Gold, 60 g sýru provolone, jarní cibulku – na zdobení, pár lístků čerstvé bazalky, menší hrst plocholisté petrželové nati.

V  pánvi vhodné i do trouby rozpustíme rostlinný tuk a opečeme na menší kostky nakrájenou cuketu.

Mezitím vedle v misce našleháme vejce se solí, pepřem, bylinkami a polovinou nastrouhaného sýru provolone. Takto našlehaná a ochucená vejce nalijeme do pánve k cuketě.

Navrch pokládáme na půlky rozkrojená cherry rajčátka a posypeme druhou polovinou sýru.

Pečeme zhruba dvě minuty, než nám začnou vejce tuhnout. Potom dáme pánev do vyhřáté trouby pod gril a 3-5 minut dopékáme, dokud frittata nezezlátne. 

Hotovou frittatu můžeme ozdobit jarní cibulkou a podáváme s čerstvým pečivem.

Pomazánka z pečeného lilku s vlašskými ořechy

Na šest porcí potřebujeme 60 g Flory s máslem, jeden střední lilek (cca 400 g), tři čtvrtě hrnku mletých vlašských ořechů, tři stroužky česneku, jednu lžičku strouhaného zázvoru, čtvrt lžičky mletého nového koření, půl lžičky mletého římského kmínu, dvě lžíce olivového oleje (lze vynechat), citronovou šťávu (dle chuti), čerstvě mletý pepř (dle chuti), sůl (dle chuti), alobal a sladkou papriku a čerstvý koriandr na ozdobu.

Troubu předehřejeme na 200 °C.

Kůži lilku na několika místech propíchneme vidličkou, zastříkneme olejem a zabalíme do alobalu. Pečeme asi 45–60 minut nebo dokud není dužina zcela měkká.

Upečený lilek necháme mírně zchladnout, potom jej nařízneme po celé délce a lžící vydlabeme dužinu, kterou v cedníku zbavíme přebytečné tekutiny.

Ořechy v kuchyňském robotu rozemeleme najemno. Postupně k nim přidáváme všechny další ingredience: Floru s máslem, lilek, strouhaný zázvor, prolisovaný česnek a koření. Podle chuti přidáme pár kapek citronové šťávy, sůl a pepř.

Pro zjemnění a odlehčení pomazánky můžeme za stálého běhu kuchyňského robotu přidat pár kapek olivového oleje.

Pomazánku přemístíme do misky a po krajích jemně posypeme mletou sladkou paprikou.

Nakonec už jen dozdobíme lístky čerstvého koriandru.

Pomazánka se bude skvěle snoubit s pečivem typu pita.

Bruschetta s cibulovou marmeládou, ančovičkou a olivami

Pro šest lidí potřebujeme šest plátků bagety nebo jiného italského chleba, margarín Bertolli s máslem a olivovým olejem půl kila cibule (červené), stroužek česneku, 250 ml červeného suchého vína, ocet aceto balsamico, lžičku tmavého cukru,  šest ančoviček, olivy kalamata, olivový olej, rukolu nebo řeřichu, mořskou sůl a čerstvě mletý pepř.

Ve větší pánvi rozehřejeme tři lžíce olivového oleje a vložíme cibuli nakrájenou na klínky.

Po přibližně 10 minutách osolíme a opepříme. Přilijeme 250 ml vína, zastříkneme balzamikovým octem a přidáme lžičku tmavého cukru. Vaříme, dokud se tekutina nevypaří a cibule nezkaramelizuje, přibližně dalších 45 až 50 minut.

Cibuládu si takto připravíme ideálně den předem. A můžeme si ji připravit i do zásoby. V lednici vydrží i několik týdnů.

Bagetu nakrájenou na centimetrové plátky opečeme v předehřáté troubě na 200°C. Po vyjmutí z trouby potřeme stroužkem česneku.

Lehce vychladlé plátky pečiva potřeme Bertolli s máslem a olivovým olejem.

Na bruschettu navrstvíme cibuládu, ančovičku, pokrájené olivy a ozdobíme rukolou nebo řeřichou.

ztp, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Co uvařit? Inspiraci najdete v lese nebo na zahrádce

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci