Pár tipů na sendviče, kterými zaženeme hlad hlavně v létě

7.7.2021 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Léto nabádá k letním lehkým pokrmům, u jejichž přípravy se příliš nezdržujeme u sporáku. V obchodech naleznete vše, co k přípravě domácích, ať už tradičních či netradičních sendvičů potřebujete a hotovo je za pár minut.

svačinky

V teplých měsících se často mění i naše stravovací návyky. Knedlíky a jiná těžká jídla měníme za jídla, po kterých se cítíme stále svěží a plní energie. Ať už se chystáte na piknik, či na výlet na kole, letní lehká svačinka v podobě domácích sendvičů přijde jistě vhod.

Přinášíme vám inspiraci v podobě pár netradičních sendvičů. Všechny potřebné suroviny najdete pod jednou střechou v obchodech Tesco. A při trošce fantazie si je jistě dovedete obměnit podle momentální chuti či nabídky vaší ledničky...

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Vaše steaky budou s našimi radami dokonalé
Jak vybrat ten nejlepší steak?
Maso jíst, či nejíst? A co o něm vlastně víme?

Sendvič se steakem a domácími hranolkami

Připravíme si 800g brambor, slunečnicový olej , 2 x 200 g rumpsteaku (šťavnatý steak z hovězí květové špičky), lžičku steakového koření, 4 rozpůlené ciabatty, 100 g tvrdého sýru, 70 g rukoly, 75 g kysaného zelí, dvě lžíce hořčice a nakládané okurky.

Předehřejeme si troubu na 200 ° C.

V míse promícháme brambory nakrájené na tenké plátky potřené slunečnicovým olejem a solí.

Rozprostřeme je na plech s pečícím papírem a pečeme zhruba 30 minut, občas promícháme.

Mezitím rozehřejeme pánev na středně vysokou teplotu. Posypeme maso steakovým kořením a potřeme trochou slunečnicového oleje a vložíme do pánve.

Smažíme 2 minuty z každé strany (pro medium-rare), nebo podle chuti. Následně necháme odpočívat asi 5 minut před krájením.

Lehce opečeme půlky ciabatty na plechu, poté na každou dolní polovinu ciabatty dáme plátek sýru.

Poté, co se sýr roztaví, vrátíme do trouby. Pak vrstvíme steak, zelí a okurku.

Podáváme s hranolkami, hořčicí, koprovou omáčkou a okurkou.

Stupně propečení masa

Blue rare; Very rare (velmi jemně propečený) – zvenku opečený, uvnitř krvavý.
Rare (jemně propečený, teplota středu 52 °C) – zvnějšku tmavěhnědý, vnitřek je stále rudý.
Medium rare (středně propečený, teplota středu 55 °C) – zvenku tmavěhnědý, střed růžový a směrem k povrchu přechází do šedohnědé.
Medium (teplota středu 60 °C) – úplný střed je stále růžový, zbytek masa je propečený do šedohněda.
Medium well done (teplota středu 65 °C) – maso je téměř celé hnědé s pouhými náznaky růžové, je méně šťavnaté.
Well done (teplota středu 71 °C) – maso je zcela propečené, jeho šťavnatost a jemnost se vytrácí.

Kuřecí sendvič poasijsku

Potřebujeme 4 bagety, 4 lžíce majonézy, 2 kuřecí prsa, 1/4 nakrájené okurky, 1/2 mrkve, hrst nasekaného baby hlávkového salátu, hrst čerstvého koriandru a 4 lžíce thajské sladké chilli omáčky.

Nakrájíme kuřecí prsa na tenké plátky a upečeme.

Rozpůlíme bagetu a potřeme jednou polévkovou lžící majonézy. Na ni poklademe salát, okurku, kuře a nahrubo nastrouhanou mrkev a navrch přidáme koriandr.

Závěrem zakápneme trochou sladké chilli omáčky.

Krůtí sendvič s avokádem

Připravíme si tři plátky čerstvého žitného chleba, olivový olej, balení krůtích plátků, avokádo, 4 rajčata, hrst rukoly a dvě lžičky čerstvého bazalkového pesta.

Krajíc žitného chleba potřeme olivovým olejem a grilujeme 1-2 minut z každé strany.

Na toast naskládáme plátky pečeného krůtího prsa, nakrájené avokádo a rajče. Navrch dejte rukolu a čerstvé pesto.

Bageta Nicoise

Ingredience: 140 g sušených oliv nebo olivová pasta, vícezrnná bageta, malý římský salát, hrst bazalky, dvě konzervy steaku z tuňáka, tři velká vejce, 10 cherry rajčat, půl červené cibule, 10 kapari a francouzský dressing.

Potřeme rozpůlenou bagetu olivovou pastou, kterou si můžeme koupit či si ji sami vyrobit tak, že sušené olivy jednoduše rozmixujeme.

Uvaříme vejce natvrdo a nakrájíme na čtvrtiny. Rajčata nakrájíme také na čtvrtiny. Cibuli posekáme nadrobno.

Na pastu položíme pár listů římského salátu, lístky bazalky, tuňáka, vejce a rajče. Pak přidáme cibuli a kapari.

Na závěr bagetu jemně pokapeme dresingem.

ztp, ŽenyproŽeny.cz
Foto Tesco

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Pár tipů na sendviče, kterými zaženeme hlad hlavně v létě

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci