Ryb v konzervách se nebojme ani při dietě

18.3.2016 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Přestaňme žehrat na to, že Česko neleží u moře a nemůžeme si užívat čerstvých mořských ryb! Cenově dostupné řešení představují například rybí konzervy. O nich nicméně panuje řada mýtů.

rybí konzervy

Nejdříve ale fakta: Výživoví poradci se shodují, že pro optimální příjem Omega 3 mastných kyselin byste do jídelníčku měli alespoň dvakrát týdně zařadit mořskou rybu. Pokud se léčíte se srdcem, ideální poměr je dokonce třikrát týdně.

Navíc ryby jsou také významným zdrojem jódu, vápníku, fosforu nebo vitamínů A, B a D. Jednoduché a cenově dostupné řešení tak představují rybí konzervy. Stojí tedy za to, zabojovat proti pověrám, které je provázejí.

V konzervách je kdovíjaké maso

Mezi nejčastější mýty kolující o konzervovaných rybách patří obava, že uvnitř nenajdete rybu deklarovanou na obalu. Největší nedůvěřivost v tomto ohledu vyvolávají zejména tuňáci.

Znáte symboly na rybích konzervách?

Sardinky, rybičky v tomatě, tuňák, možná šproty. To je asi tak všechno, co běžný český konzument o rybách v konzervě ví. Ale měl by vědět mnohem víc.

Převládá o nich totiž představa, že ty opravdu kvalitní se draží jen na burzách za astronomické částky. Pokud tedy konzerva s tuňákem nevysosá vaši peněženku, nemůže v ní logicky být kvalitní tuňák, ale jen jeho náhražka.

„Konzervu nelze nazvat slovem tuňák a dovnitř přitom dát jinou než tuňákovitou rybu. To upravuje evropská legislativa,“ upozorňuje Jan Pražák ze společnosti Baltaxia, která do Česka konzervované ryby dováží.

„Tuňáků ale existuje široká škála. Pokud slyšíte o extrémně drahých tuňácích, jde o tuňáka obecného, který se loví na prut a používá se k výrobě suši, především v Japonsku. Do konzerv jsou zpracovávány menší druhy tuňáků, lovené většinou sítěmi. Jejich cena je zcela někde jinde.“

Konzervované ryby nejsou tak zdravé

Kvalitní a šetrně zpracované konzervované rybí maso je na tom z hlediska nutričních hodnot podobně jako rybí maso čerstvé. Nemusíte mít tedy strach, že si konzervovanou rybou nepomůžete, nebo dokonce kvůli přítomnosti konzervačních látek ještě uškodíte.

„Dnes už se na trhu běžně vyskytují produkty bez jakýchkoliv konzervantů, tedy jen s přísadou oleje, omáček či zeleniny,“ říká Jan Pražák.

Pozor byste si měli dát pouze na ryby v oleji, a to z hlediska jejich energetického obsahu. Výhodnější než olejové jsou ryby ve vlastní šťávě. Nákupem konzervované ryby navíc rodinný rozpočet nezruinujete tolik, jako když se v obchodech porozhlédnete po rybách čerstvých.

Konzervy nejsou vhodné pro linii

Konzervované rybí maso odpovídá svými nutričními hodnotami čerstvému. Jistě, všechny ryby obsahují tuky, ale jsou to zdraví prospěšné Omega 3 mastné kyseliny.

Snažíte-li se zhubnout, takový tuňák ve vlastní šťávě bude dobrým parťákem. Dejte si ho k zeleninovému salátu – vyvolá ve vás pocit sytosti a zároveň tělu doplní potřebné látky.

Obecně byste při dietě měli sáhnout po konzervách ve vlastní šťávě, ne těch v oleji nebo tomatové omáčce. Opatrně také se zauzenými variantami. Každopádně rybí maso je snadno stravitelné, takže ideální součást redukčního jídelníčku.

Konzervované ryby by vás pravděpodobně nenapadlo smažit, vyvarujte se ale jejich přimíchání do majonézových pomazánek nebo k hutným teplým omáčkám.

Jím ryby v konzervách = přispívám k vymírání druhů

Všímejte si symbolů uvedených na konzervách. Uvědomělý spotřebitel ví, které z nich odkazují na ekologicky zodpovědné rybolovy. Bílá rybka na modrém podkladu, to je certifikát MSC neboli Marine Stewardship Council. Udílí jej celosvětová organizace stejného jména a vztahuje se na více druhů ryb, mořských plodů a živočichů.

„Certifikát MSC v podstatě zaručuje původ ryby z udržitelného rybolovu,“ přibližuje Jan Pražák. „Udržitelný rybolov vystihuje několik zásad, mimo jiné chytání jen takového množství, aby rybí populace zůstala na zdravé úrovni, případně mohla být v daném místě znovu obnovena,“ doplňuje.

rkz, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Ryb v konzervách se nebojme ani při dietě

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci