Co jíst v létě, abychom se cítili co nejlépe

3.7.2015 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Léto si žádá změnu jídelníčku, ať už díky touze po štíhlejší postavě anebo zkrátka proto, že si to tělo nárokuje. Co jíst v létě, abychom se cítili co nejlépe, na to je jistě mnoho názorů. Jednu z cest nabízí Akademie léčivé výživy.

co jíst v létě

Podle cílů akademie by měl člověk poznat principy všech časem ověřených stravovacích systémů, seznámit se s nejnovějšími poznatky, inspirovat se, ochutnávat a objevit tu nejlepší cestu pro sebe a svoje blízké.

Léto nám kromě skutečně teplého počasí přináší návrat přírodní i životní energie k jejímu vrcholu. V tomto období si rádi vyjdeme do společnosti nebo posedíme někde venku, máme mnohem víc chuti do různých aktivit, sportu a celkově se uvolníme.

Podle staré taoistické filosofie je totiž léto obdobím horka a sucha, kdy energie směřuje ven a je expanzivní - prýští a tryská do všech stran. Typickou barvou léta je pak červená až modročervená, pojí se s prvkem ohně a tvarem trojúhelníku.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Ledové letní drinky pro osvěžení a chuť
Hit grilovací sezóny: Sladkovodní ryby
Tipy na skladování a konzumaci potravin v létě

„Z orgánů v našem těle je na působení letních energií nejcitlivější srdce a tenké střevo,“ říká Eva Leňová z Akademie léčivé výživy. „O srdce je třeba pečovat i proto, že ovlivňuje naše duševní a emoční rozpoložení, psychiku i vědomí a podle taoistů je také sídlem našeho ducha.

„Zdravé srdce dává jasnost mysli, normální reakce a pocity radosti. V opačném případě máme chaotické myšlení a zhoršené vnímání, mohou se objevit i poruchy spánku či bušení srdce provázené nočním pocením,“ vysvětluje Eva Leňová.

Jak srdci v létě ulevíme?

„Přetížené srdce krom lásky nejlépe posílí pohyb a hořká chuť. Hořká chuť se nám z moderního jídelníčku bohužel vytrácí, ovšem právě léto je dobou, kdy jsme ochotni ji zařazovat nejvíce. Hořká je totiž typickou chutí zelených salátů, čekanky, rukoly, řeřichy, ale hořké jsou i opečené oříšky, semínka nebo třeba kvalitní panenský olivový olej," doporučuje Eva Leňová.

Kromě srdce patří k nejzatíženějším orgánům léta tenké střevo, jehož správná funkce ovlivňuje nejen schopnost vstřebávat živiny, ale zprostředkovaně i termoregulaci a kvalitu krve. Porucha funkce tenkého střeva se může projevit nedostatečnou schopností krve rozvádět živiny, někdy dochází až k ucpávání cév a bolestem na hrudi.

Hitem léta polévky

Nejvhodnější pokrm pro období léta představují lehké zeleninové polévky, které nám dodají dostatek tekutin i živin a jsou výjimečně dobře stravitelné.

Můžeme je zavařovat obilovinami, pro léto je typická a velmi oblíbená kukuřice, z luštěnin se doporučuje hlavně čočka. Kořenové zeleniny používáme méně, zato by na talíři neměly nikdy chybět zelené natě a nezapomínáme ani na mořské řasy.

Doporučuje se jíst to, co právě roste a vařit vše kratší dobu. Vařená zelenina by i v létě měla tvořit základ naší stravy, krájíme ji na menší kousky a omezujeme příjem bílkovin, hlavně v podobě masa a vajec.

Srdce zchladíme ovocem

Dle konceptu pěti elementů (dřeva, ohně, země, kovu a vody), který pochází z tradiční čínské medicíny, je v této souvislosti současná módní vlna letního grilování. Maso, které je svou podstatou horké, upravíme na ohni a pojídáme v období velkého horka, ve společnosti přátel a rodiny, která nás také rozehřívá.

Ještěže si své neustálým tlakem společnosti a stresem přehřáté srdce můžeme zchladit ovocem, kterého si v létě dopřáváme více, stejně jako dalších syrových ochlazujících potravin, zejména ve formě salátů.

Do jídelníčku zařazujeme i více ochlazujících potravin jako je třeba tofu nebo kvalitní jogurt.

Střídmě solit a mastit

V letních měsících je také vhodné méně solit a používat méně tuku a jako prevenci proti přehřátí organismu se doporučuje zvýšit příjem tekutin. Nejlepší je slabý vlažný čaj bancha (typ japonského zeleného čaje), v horkých dnech i voda s jablečným octem, lze občas i přidat pár kapek citrónu, nebo plátek pomeranče.

Výborně ochlazuje i čaj z opraženého ječmene. Je vhodné si dát pozor na mražené výrobky, zmrzliny a ledově studené nápoje, které nám zbytečně oslabují trávení.

Několik letních receptů pro dobrý pocit i kondici

Krémová polévka z chřestu a kedluben

Potřebujeme 600 g bílého chřestu, tři velké kedlubny, 1.5 dl kokosové smetany, sůl, muškátový oříšek, olivový olej a na zdobení naklíčená semínka slunečnice, brokolici a bazalku.

Chřest oloupeme a odkrojíme spodní dřevnatou část. Nakrájíme asi na dvoucentimetrové kousky.

Vodu uvedeme do varu a chřest dáme na 15 minut vařit do osolené vody.

Po uvaření nalijeme do mixeru a rozmixujeme do krémové konzistence.

Přidáme smetanu na zjemnění a dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem. Na talíři dozdobíme naklíčenými semínky, lístky bazalky a pokapeme olivovým olejem.

CHIA limonáda

Budeme potřebovat litr vody, tři lžíce chia semínek (semínka šalvěje hispánské, což je silný antioxidant, podporuje imunitu, hubnutí, hydratuje a dodává dlouhodobě energii), šťávu z jedné limetky, čerstvou mátu, med, javorový sirup nebo přírodní cukr.

Nejdříve rozmícháme chia semínka se 150 ml vody ve skleničce. Necháme 15 minut stát, ale několikrát promícháme, jinak by se na hladině vytvořila krusta.

Poté dáme chia semínka do větší nádoby a smícháme s ostatními surovinami a limonáda je hotová.

Letní polévka z rajčat, paprik a koriandru

Pro 4 osoby potřebujeme jednu velkou cibuli, tři stroužky česneku, půl lžičky sušeného chilli, čtyři zralá velká rajčata, velkou zelenou papriku, svazek čerstvého koriandru a olivový olej.

V hrnci na sebe vrstvíme cibuli, česnek, chilli. Vše zalejeme olivovým olejem.

Přidáme rajčata, papriku, čerstvý koriandr, sůl a necháme dusit na mírném ohni. Ve chvíli když zelenina pustí šťávu, dolijeme vodu a vaříme doměkka.

Bez dochucování servírujeme.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Co jíst v létě, abychom se cítili co nejlépe

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci