Reese Witherspoon v Divočině objevuje sílu žít

18.2.2015 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Reese Witherspoon a příroda, to jsou hlavní protagonisté sfilmovaného mimořádného dobrodružství úspěšné americké spisovatelky Cheryl Strayed.

Divočina

Po letech lehkomyslného života, závislosti na heroinu a krachu manželství, učiní Cheryl impulzivní rozhodnutí. Ztrápená vzpomínkami na svou matku Bobbi (Laura Dern) a bez jakýchkoliv znalostí o přežití v přírodě, se sama vydá pěší pouť.

S nulovou zkušeností s divokou přírodou a s obludně těžkým batohem, poháněná zbylou vůlí, rozhodne se úplně sama zdolat 1770 km dlouhou vysokohorskou trasu pojmenovanou PCT – Pacifik Crest Trail.

Video
Trailer k filmu Divočina

Je to nejdelší, nejtěžší a nejdivočejší stezka v celé Americe, cesta vedoucí od Mohavské pouště přes celou Kalifornii a Oregon až do státu Washington. Cheryl cítí, že když v této zkoušce dokáže obstát a překoná všechny překážky, bude na konci této cesty stát znovu a pevně na vlastních nohách.

Až na dno sil

To ale zdaleka zatím netuší, co na ní na této pouti čeká. Vyrazí na trasu hodně nepřipravená a mnohokrát se dostane na dno svých sil. Od začátku přemáhá chuť ten bláznivý podnik vzdát.

Batoh jí do krve sedře záda, část cesty projde jen s jednou botou, nevyhne se setkání s chřestýši a medvědy, překonává zničující vedra i sněhové závěje. Prožije odhodlání, hněv, beznaděj, vyčerpání, osamělost a na konci své pouti znovuobjeví vlastní sílu, radost, odvahu a krásu.

Scénář k filmu režiséra Jeana-Marca Valléeho vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy Cheryl Strayed a jeho sepsání se ujal slavný anglický spisovatel a scenárista Nick Hornby.

Tvrdohlavě k cíli

I díky němu vzniklo humorem okořeněné vyprávění o odvaze mladé ženy, která si tvrdohlavě razí cestu k zvolenému a hodně vzdálenému cíli.

„Byl to obrovsky fyzicky náročný počin zdolat PCT během 94 dnů. Ale byla to pro mě také duchovní cesta,“ vzpomíná dnes Cheryl (narozena 1968) na svou pouť.

„Vydala jsem se na tuto trasu v době, kdy jsem se cítila ztracená a zoufalá, kdy jsem se ocitla v mrtvém bodě. Tato cesta mě v mnoha ohledech naučila jak doslova dát jednu nohu před druhou.“ dodává.

Mezi prvními čtenáři

Román Divočina, jehož autorkou je spisovatelka Cheryl Strayed, vyšel v roce 2012. Ale existoval člověk, který si přečetl knihu několik měsíců před tím, než byla vydaná – Reese Witherspoon, držitelka Oscara a producentka, která právě založila vlastní filmovou společnost. Rukama jí prošly desítky scénářů, ale její reakce na Divočinu byla okamžitá.

„Přečetla jsem si první půlku knihy od Cheryl Strayed v letadle a rozplakala jsem se,“ vzpomíná Reese Witherspoon. „Pak jsem se nemohla dočkat, až se k ní zase vrátím. Zbytek jsem četla na zpáteční cestě. Pomyslela jsem si, že sice nevím, kdo Cheryl Strayed je, ale určitě potřebuji získat její telefonní číslo, abychom si ke knize domluvily schůzku.“

Pozoruhodný film Divočina s Reese Witherspoon v hlavní roli vyjde začátkem července rovněž na DVD a na Blu-ray.

ozt, ŽenyproŽeny.cz
Foto: CinemArt

Přečtěte si také


Diskuse: Reese Witherspoon v Divočině objevuje sílu žít

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci