Umíte si skutečně vychutnat cappuccino?

18.6.2014 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Napadlo vás někdy, že cappuccino může být degustační záležitostí? Pravý italský nápoj, který je spojením lahodného espresa a mléčné mikropěny, lze vychutnat na sto různých způsobů.

cappuccino

Inspirovat se můžete u Luboše Martínka, šéfbaristy sítě kaváren CrossCafe. Udělejte si z pití kávy malý rituál, vypněte a dovolte si na chvíli zastavit čas.

Správné italské cappuccino zdobí poctivá krémová mléčná pěna, která zahájí koncert pro vaše smysly. „Chodí k nám zákazníci, kteří na cappuccinu nejprve snědí mléčnou pěnu a následně vypijí mlékem zjemněný nápoj,“ popisuje šéfbarista (na snímku vpravo).

„Jiní naopak nejprve vypijí cappuccino a pěnu, která zůstane na dně hrnku, si vychutnají až na závěr pěkně po lžičkách. Jen výjimečně se stává, že host nápoj vypije a pěnu nechá, protože je to právě ona, která dělá cappuccino cappuccinem,“ dodává Luboš Martínek.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Recepty se společným jmenovatelem: Káva
Batulková: Na ranní kávu nedám dopustit
V Česku vládne turek. A jinde?

Dochutit, nebo ne?

Někdo rád cappuccino dochucuje, jiný preferuje klasickou kávovou chuť bez dalších přísad. Chuť cappuccina je výrazně zjemněná mlékem, které snižuje přirozenou hořkost kávy v nápoji.

„Mnozí hosté cappuccino již dále nedochucují a vychutnávají si jeho základní chuť s dokonalou mléčnou pěnou. Já osobně dávám přednost variantě mírně doslazeného cappuccina třtinovým cukrem,“  kávový expert.

Stále častější je požadavek hostů na dochucení některým z oblíbených sirupů. Můžete si tak vyladit své cappuccino např. příchutí vanilky, karamelu nebo méně tradiční máty či makadamového oříšku.

„Pokud vám na cappuccinu vadí, že nemá tak kávově intenzivní chuť jako třeba espreso, přidejte si do něj extra shot espresa navíc. Cappuccino pak bude stále mléčné, ale zároveň s intenzivní kávovou chutí.“ doporučuje šéfbarista.

Nezapomeňte na dezert

Jestliže zrovna nebojujete s dietou, dopřejte si ke cappuccinu lahodný zákusek, který umocní celkový požitek z kávy.

Ke cappuccinu se skvěle hodí lehké krémové dorty jako je např. tvarohový dort s lesním ovocem nebo malinami. Rovněž výborným dezertem do kombinace je oblíbený francouzský jablečný koláč.

„Pokud nechcete tolik hřešit, pak si můžete vychutnat cappuccino s některou malou sladkostí jako cookies nebo brownies,“ uzavírá Luboš Martínek.

pzt, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Umíte si skutečně vychutnat cappuccino?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci