Maso i uzeniny kupujte v menším množství a častěji

14.4.2014 00:30   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Určitě se vám už stalo, že jste koupili krásné maso a těšili se, jak si pochutnáte. Nakonec z toho ale bylo jen obrovské zklamání. Ze statistiky však vyplývá, že v Evropě takto končí v koši více jak třetina potravin. Je načase nakupovat maso i uzeniny častěji, menší množství a – především – čerstvé!

maso

Český zákazník od masných výrobků vyžaduje zejména trvanlivost, hezkou barvu a dobrou chuť. Bohužel již nevidí, že těchto parametrů bývá často dosaženo použitím látek, které našemu zdraví zrovna moc neprospívají.

„Spotřebitelé si neuvědomují, že krásně růžovoučké barvy u salámu je docíleno pomocí různých přidaných látek. Pokud si zkusí vyrobit šunku doma, nebudou ji zcela jistě mít tak růžovou jako tu, kterou zakoupí u některých obchodníků. Bude totiž našedlá,“ vysvětluje šéfkuchař pražského Pankráckého Rynku Filip Sajler (na snímku vpravo).

„A koupíte-li od poctivého prodejce například uzené maso, pak nikdy nebude mít stejnou barvu jako většina uzených mas na trhu. Obchodníci dobře vědí, že barva prodává,“ dodává šéfkuchař.

Té "správné" barvy dosáhne výrobce různým způsobem – i za cenu toho, že použije prostředky, které neprospívají zdraví. A je to logické: Má-li produkt ležet v regále delší dobu, nutně musí obsahovat věci, které do něho tradičně nepatří.

Úskalí nákupu

Číst etikety se vždy vyplatí. U masa to ovšem platí dvojnásob. Hledejte zmínku o obsahu vody – napoví vám to o takzvaném křehčení.

Křehčení ve své podstatě neznamená nic jiného, než umělé navyšování hmotnosti masa pomocí vody, často se solí. Zákazníci mají pocit, že ušetří, neboť kilogram křehčeného masa bývá zhruba o dvacetikorunu levnější.

O co větší radost mají kupující v prodejně u pokladny, o to menší radost je pak doma čeká na talíři – vodou napuštěné maso se vypeče mnohem více, než to nekřehčené. O jeho chuti ani nemluvě.

Pro názornost přinášíme tabulku, která objasňuje, jak se věci mají v případě krůtího masa:

SYROVÉ

PEČENÉ

NEKŘEHČENÉ

1 kg / 200 Kč

829 g (1 kg / 241 Kč)

KŘEHČENÉ

1 kg / 180 Kč

648 g (1 kg / 278 Kč)

V křehčeném mase je obsah masa mezi 75 a 90 procenty. Zbytek tvoří voda a další přísady, které zajistí, že se voda v mase udrží (sůl, éčka, zahušťovadla, pšeničná vláknina a další látky, jaké byste v mase určitě nehledali).

Z obchodu vs. Od farmáře

Pokud jednou ochutnáte maso od farmáře, už se těžko budete vracet k nákupu z velkochovů. To, že například kuřata rostla přesně tak, jak příroda zamýšlela, poznáte jednoznačně nejen na chuti – je mnohem plnější a opravdovější.

Pro lepší představu: Jestliže kuřata nejsou "popoháněna" antibiotiky a dalšími látkami přidanými do stravy, pak do jateční váhy rostou dvakrát tak dlouho. Farmáři je tedy musejí krmit a starat se o ně dvakrát tak dlouho než ve velkochovu.

Péče farmáře o drůbež pochopitelně pak ovlivňuje i cenu. Jenže takto získané maso je chutnější a více zasytí.

"Reinkarnace" pražské šunky

Když se řekne pražská šunka, každý si představí výbornou, šťavnatou šunku se zlatavým povrchem. Tato šunka má své renomé i v zahraničí. A přesto jsme ji málem nechali zaniknout.

Její příprava je totiž zdlouhavá a technologicky náročnější, což se rovněž promítne do vyšší ceny. Kdo ji ale ochutnal (zapomeňte na vejčitou plechovku s obsahem pokrytým rosolem), ten ví, že se vyplatí do ní investovat.

TIP Z PANKRÁCKÉHO RYNKU

„Kupujte menší množství a častěji – jen to, co opravdu sníte. Přijdete-li si nakoupit třikrát týdně poctivou potravinu, budete mít jistotu, že ji ještě čerstvou spotřebujete. Je to výhodnější, než například koncem měsíce vyhodit půlku chladničky kvůli tomu, že jste potraviny nedávno tak výhodně pořídili v akci...

Žijeme v době, kdy lze nakupovat denně. Pankrácký Rynek, kde zákazníkům nabídneme poctivé potraviny po celý rok, pouze navazuje na známou tradici nakupování čerstvých, poctivých surovin vícekrát týdně,“ uzavírá Filip Sajler.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Maso i uzeniny kupujte v menším množství a častěji

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci