Pompeje – epos o lásce a děsivé katastrově

19.3.2014 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Romance, dobrodružství a přírodní katastrofa nesmírných rozměrů. To vše namixoval režisér Paul W. S. Anderson do filmu Pompeje 3D. Vytvořil filmovou podívanou podle jedné z největších tragédií, které otřásly starověkým světem.

Pompeje

Pompeje – bohaté město plné přepychu a zhýralosti prosperovalo si užívalo hesla „chléb a hry“ plnými doušky. Až do osudného 24. srpna roku 79 našeho letopočtu, kdy se probudila sopka Vesuv a v bouři ohnivých erupcí pohřbila celé město a zaclonila slunce v pravé poledne.

Tváří v tvář děsivé katastrofě musí gladiátor, jehož čekal poslední boj o konečnou svobodu, zachránit svou lásku . . anebo to aspoň zkusit. V hlavní roli se představí Kit Harington, známý ze série Hry o trůny, dále hrají Emily Browning, Kiefer Sutherland, Carrie-Anne Moss nebo Jared Harris.

Boj lidí a živlů

Hlavní hrdina Milo, otrok, který se stal gladiátorem, čeká na svůj poslední boj, aby zničil své soupeře a dostal se na svobodu. S výhledem na svobodný život se zamiluje do dcery bohatého obchodníka, která však má být proti své vůli provdána za zkorumpovaného a zhýralého senátora (Kiefer Sutherland).

Video
Trailer k filmu Pompeje 3D

Jejich opravdový problém se ale připravuje v hlubinách Země. V osudových hodinách po erupci Vesuvu, ve chvílích totálního chaosu a děsivé zkázy se musí Milo probojovat ven z gladiátorské arény, a podstoupit boj s časem, aby svou Cassii z rozpáleného pekla zachránil.

Příběh Pompejí bývá přirovnáván k „Titaniku na souši“ - v obou filmech bojuje s rozběsněnými živly dvojice milenců, kteří by v běžném životě byli rozděleni kvůli nerovnému původu. V obou filmech navíc pohroma řádí uprostřed největšího myslitelného luxusu: podle Paula W. Andersona byly Pompeje „Las Vegas starověkého světa“.

Podle dochovaných pramenů

Ale rozsah přírodní katastrofy je v Pompejích nesrovnatelně větší, než v případě známého parníku. Průběh celé katastrofy, výbuch sopky spojený s obří přílivovou vlnou tsunami tvůrci zachytili co nejvěrněji podle dochovaných historických materiálů.

Dnes jsou starověké Pompeje jedním z největších archeologických nalezišť na světě. Po erupci Vesuvu roku 79 našeho letopočtu tu byla pod čtyř- až šestimetrovou vrstvou prachu a lávových kamenů navždy uchována těla jeho obyvatel, jejich domy i předměty každodenní potřeby.

Pro Kita Haringtona bylo účinkování v Pompejích 3D zatím nejnáročnější role, jakou kdy hrál. „Byl jsem na place každý den, a když jsem nenatáčel, zkoušel jsem akční scény,“ konstatuje. „Bylo to drsné. Paul žádá od herců hodně, ale to se mi na něm právě líbí.“

Jeho trénink začal více než měsíc před natáčením. „Kit rozhodně vypadá jako filmová hvězda, ale před natáčením to ještě nebyl dokonalý gladiátor, jakého jsme potřebovali,“ vysvětluje režisér Anderson. „Soustředil se na dosažení perfektní fyzičky, kterou můžete ve filmu obdivovat.“

Kiefer Sutherland: Nejhorší byl popel

K extrémním fyzickým nárokům, které natáčení na herce kladlo, se přidružily také obtížné podmínky natáčení uprostřed oblaků umělého kouře, prahu, plamenů a odletujících úlomků. „Snažili jsme, aby vše bylo co možná nejrealističtější a digitální triky jsme omezovali, jak to jen šlo,“ říká Anderson.

„Během intenzivních akčních scén, jako je třeba závěrečný souboj mezi Kitem a Kieferem, herci vdechovali spoustu popela a kouře, takže to pro ně bylo opravdu náročné.“

„Nejhorší byl ten popel,“ potvrzuje Kiefer Sutherland. „Když jsme točili dialogy, vdechli jsme ho spoustu, takže se nedalo takto pracovat dlouhou dobu v jednom zátahu.“

„Během natáčení jsme byli od hlavy až k patě pokrytí všemi možnými druhy popela, prachu a špíny,“ doplňuje Kit Harington. „Bylo na mně vidět, že se okolo mě přehnaly deště, vichry i přívaly bahna. Občas jsme natáčeli ve čtyřicetistupňovém vedru. Ale ten popel nic nepřekonalo, to bylo brutální.“

Režisér Anderson popisuje Pompeje 3D jako nejnáročnější film, který kdy točil. „Natočili jsme film, který vypadá, jako by zachycoval konec světa. Pro lidi v Pompejích tomu tak skutečně bylo. Diváci dostanou příležitost nahlédnout do dávno zmizelého světa a doslova na vlastní oči sledovat největší přírodní katastrofu starověku.“

Víte, že

  • 24. srpna roku 79 našeho letopočtu hora Vesuv skutečně začala soptit, jak to zachycuje. Vysoko do atmosféry byl z jejího kráteru vyvržen sloupec popela a lávy rychlostí 1,5 milionu tuny za sekundu. Sloup žhavé lávy vystoupil až do výše 33,8 km a silný východní vítr ho zanesl nad města Pompeje a Herculaneum. Během několika hodin byla tato města pohřbena pod vrstvou popela a vulkanický mrak zcela zastínil slunce, takže celá oblast se ponořila do naprosté tmy.
  • Zděšené obyvatele zasáhlo šest zničujících pyroklastických proudů, které šířily naprostou zkázu. Pyroklastické proudy jsou přívaly žhavých sopečných plynů, úlomků magmatu a sopečného popela s teplotou 100-1000°C, které smetou cokoli, co jim stojí v cestě, a zasáhly město rychleji, než měli obyvatelé čas uprchnout.

  • Nikdo neví, kolik přesně při erupci Vesuvu zahynulo lidí, ale zřejmě šlo o tisíce.
  • Geofyzikové změřili, že energie vyvržená explozí Vesuvu roku 79 odpovídá stotisícinásobku energie uvolněné bombou, která zasáhla Hirošimu. Většina obětí v Pompejích zahynula okamžitě, zásahem nesnesitelně vysoké teploty. Kdokoli přežil, byl pohřben a udušen popelem.
  • Výbuch byl tak silný, že vrcholek Vesuvu se v jeho důsledku snížil o 609 metrů.
  • Historikové a média často přehlížejí fakt, že erupce Vesuvu způsobila také tsunami v Neapolském zálivu.

  • Vesuv je stratovulkán, neboli navrstvená sopka. Většina vyvržené horniny je andezit, který způsobuje mimořádně výbušné erupce. Právě kvůli tomu je Vesuv nebezpečný a nepředvídatelný, a to i v dnešní době.
  • Geologové a vulkanologové, kteří studují Vesuv, připouštějí, že žádná exploze tu nebyla až překvapivě dlouho. Exploze by dnes byla ještě ničivější, protože v Neapolském zálivu nyní žijí 3 miliony lidí, které by pravděpodobně nebylo možné včas evakuovat.

zto, Ženyprozeny.cz
Foto: Bontonfilm

Přečtěte si také


Diskuse: Pompeje – epos o lásce a děsivé katastrově

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci