Na vlastní kůži: U stomatologa zvládnete bělení zubů bez obav

10.2.2014 00:00   |   Zdraví a krása
Toužíte-li po jiném, bělejším odstínu svého chrupu, neexperimentujte s domácím „odbarvováním“ a svěřte se do rukou odborníka. Není se čeho bát. Seznámíme vás s kroky, které vás na cestě k hvězdnému úsměvu čekají u dentálního hygienisty či stomatologa.

asklepion, bělení zubů

Nejenom káva, čaj a cigarety, ale i pestrá zeleninová a ovocná strava zcela přirozeně způsobuje zabarvení zubů. Pokud je vám nepříjemné mluvit nebo se dokonce kvůli vzhledu zubů bojíte naplno se usmát, pak zvažte bělení zubů u profesionála.

Zubní lékař na klinice, která bělení zubů provádí, zváží, zda jsou vaše zuby zdravé a bělení bez problémů zvládnou, a následně doporučí vhodnou přípravu. I to je důvod, proč je odborné bělení vícenásobně efektivnější, než domácí pokusy.

Prvním krokem je hygiena

Než usednete do zubařského křesla na samotné bělení, čeká vás zastávka u dentálního hygienisty. Vaše zuby důkladně vyčistí od plaku, pročistí mezizubní prostory a samozřejmě vás bude vzdělávat v další péči.

I když si myslíte, že si zuby čistíte pečlivě, nebuďte překvapení, pokud hygienista objeví skrytá „temná zákoutí“ vašich úst a upozorní na chyby v technice čištění. To už vy sami budete provádět po bělení doma, aby vám výsledky procedury co nejdéle vydržely.

Úsměv, prosím!

Když jsou zuby připravené, zasednete do křesla k samotnému lékaři. Ten vás poučí o proceduře a společně na barevné škále vyberete váš vysněný (původní) odstín. Bělit se bude několikrát, dokud na výslednou barvu nekývnete.

Následně vám lékař nasadí náustek dle velikosti vašich úst a čelistí, pečlivě zakryje dásně speciální pryskyřičnou látkou a vyplní ústa vatovými tampony. Pak začne samotné bělení. Účinnou látkou bývá nejčastěji peroxid vodíku, který spolu s působením ultrafialového světla postupně vytahuje pigment ze skloviny. Procedura trvá průměrně jednu hodinu.

Celý proces bělení stojí zpravidla několik tisíc, nejčastěji kolečko bělení i s hygienou pořídíte kolem osmi až deseti tisíci korun. Pokud budete o svůj nový svěží úsměv každý den svědomitě pečovat tak, jak vám dentisté vysvětlili, oslňovat svou barvou můžete okolí i po několik let!

Kam nemůže příroda, tam musí lékař

Pomáhat si při následné péči o svou novou barvu můžete i přírodními bělidly – výborně fungují některé druhy ovoce a zeleniny, jako jahody, hruška nebo okurka. Bělící účinky jsou prokázané i u bylin, třeba šalvěje lékařské. Po aplikaci přírodních bělidel si nezapomeňte vyčistit zuby pastou, aby zbylé kyseliny neničily zubní sklovinu.

Na závažnější vady chrupu ale přírodní metody nestačí. Například s nežádoucím zabarvením mrtvého zubu vám už dnes může lékař pomocí speciální technologie pomoci – aplikací bělící pasty přímo dovnitř zubu, a to během pouhé jedné návštěvy.

Takové korekce provádí v Česku například klinika Asklepion v Praze, která vám kromě bělení pomůže i s opravou chrupu pomocí zubních implantátů.



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci