Králík – dobrý, zdravý a dietní

15.1.2012 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Vepřové, hovězí, kuře. Sem tam ryba a další maso. Jen výjimečně králík. Přesto patří Češi spotřebou (necelé tři kila za rok) tohoto masa na přední místa v Evropě. Především díky vesnici, převážná část domácí spotřeby je zajišťována samozásobením z drobných chovů.

králík

Ale hlavně ve městech bychom měli králičí maso zařazovat do jídelníčku víc - je dietní a má nízký obsah tuku.

Nízkotučné, zdravé, inovativní

Maso především mladých králíků středních plemen má kromě nízkého obsahu tuku rovněž nízký obsah cholesterolu a sodíku. Králičí maso je také ceněno pro příznivý obsah fosforu a vápníku, včetně přítomnosti stopových prvků (mědi, kobaltu a zinku). Výborná stravitelnost králičího masa, především z mladých zvířat, je dána jemností svalových vláken.

Energetické tabulky potravin

Potřebujete vědět, jakou energetickou hodnotu
mají potraviny, které si zrovna chcete připravit?
Při dietě je důležité sledovat, kolik
čeho
si dát, abyste dodrželi energetický limit.

Kuchaři si na mase cení kromě jiného i to, že se dá výborně upravovat, prakticky na jakýkoli způsob. Však také po světě byste posbírali tisíce receptů na jídla všech chutí. Stojí za to, vystoupit ze stereotypu a zkoušet novoty. Na králičí maso (pochopitelně opracované, chlazené či zmrazené) dnes při nákupech narazíte v každém větším obchodě - neváhejte. My vám k tomu poradíme pár postupů.

Králík pečený s bůčkem

Pravda, tento recept už od titulku zdravou výživou neagituje, ale bůček dodává trochu suššímu králičímu masu šťávu. Pro čtyři porce potřebujeme celého králíka, půl kila bůčku, sůl, cibuli, špetku kmínu, dva tři stroužky česneku.

Králičí maso spaříme vařící vodou, opláchneme studenou vodou a osušíme. Bůček nakrájíme na plátky, které poklademe na dno pekáčku či kastrolu a okmínujeme, na bůček položíme králíka. Česnek rozdrtíme se solí a pomažeme jím maso. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, podlijeme trochou vody a dusíme v troubě pod pokličkou.

Při dušení králíka obrátíme a podlijeme vodou, občas přelijeme vypečenou šťávou. Připečenou šťávu po obvodu pekáčku seškrabujeme, aby obarvila šťávu. Když je maso skoro hotové, dopečeme bez pokličky. Králíka rozdělíme na porce, vložíme zpět do šťávy a prohřejeme. Jako příloha se dobře hodí bramborový knedlík a špenát.

Jávanský králík

I když nežijeme na indonéské Jávě a budeme mít trochu potíže s ingrediencemi, pokusme se o domácí stravu v exotickém hávu! Pro čtyři jedlíky potřebujeme asi půl kila masa, dvě lžičky kari koření, 250 g oloupaných rajčat, 200 g cibule, dva banány, 3 jablka, 3 lžíce mletého kokosu, 4 stroužky česneku, lžíci másla či margarínu, hrst bylinek (pěstujete-li čerstvé, dvě lžíce sušených), sůl a pepř.

Maso orestujeme po obou stranách v hlubší pánvi na oleji až zezlátne a dáme stranou. Na tom samém oleji pak osmahneme cibuli, přidáme rajčata. Poté do pánve vrátíme maso, poprášíme jej kari a osolíme. Přidáme rozdrcený česnek, nakonec bylinky a kokos. Kdyby rajčata nepostila dostatek šťávy, podlijeme vývarem a vaříme na mírném ohni asi 40 minut. Ale po půlhodině nezapomeňte přidat máslo, nakrájená jablka a banány.

Po uvaření vyjmeme, naporcujeme a rozdělíme na talíře. Porce masa pak přelijeme omáčkou s ovocem. Příloha? Nejlépe žádná, ale když už, tak tradiční rýže, může být i bílé pečivo.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Králík – dobrý, zdravý a dietní

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci