Rychlý oběd, či večeře podle ledničky

19.9.2013 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
V létě se nikdo nechce dlouho grilovat v kuchyni u plotny a vytvářel dobrůtky pro sebe či svoje blízké. Oběd nebo večeře musí být do půl hodiny hotová i s přípravou. Ale může být i dobrá a s nápadem!

rychlá večeře, salát, cobb

Máme pro vás dva tipy. Do půlhodinového limitu se vejdete, zručnější kuchařky a kuchtíci možná ještě nějakou tu minutku uberou. Zveme vás na dva chody oblíbené a zdravé řecké kuchyně.

Je třeba ještě poznamenat, že jde o saláty ve stylu Cobb, jak se často označují pokrmy, které vlastně vznikají podle toho, co máme k dispozici – jednotlivé ingredience z našich receptů tedy trochu zkušenější hospodyňka hravě „nahradí“ podle momentálních možností.

Literatura praví, že salát Cobb jako první namíchal v roce 1937 majitel losangeleské restaurace The Brown Derby (na snímku), Bob Cobb. Podle majitele autorských práv na tento salát vznikl recept náhodou – když se Cobb snažil připravit večeři z toho, co našel v lednici. Nepřipomíná vám to něco?

Řecké grilované kuřecí maso se zeleninovým salátem

Za 25 minut byste mohli být hotovi, samotná příprava zabere asi čtvrthodinku, čtyři porce jsou za 10 minut hotovy. 

Potřebujete dva balíčky kuřecích prsou po čtyřech kusech, sůl, pepř, jeden citrón, tři lžíce vinného octa (červeného), dvě lžíce oregana (čerstvé je lepší), půl šálku olivového oleje, čtyři stroužky česneku (nasekat, nedrtit),  dvě srdíčka římského salátu (nakrájené), půl šálku nahrubo nasekaných oliv, 250 g rozmělněného feta sýra, na kostičky nakrájená 4 rajčata (nebo balení cherry rajčátek), na kostičky nakrájenou salátovku, menší červenou cibuli, půl šálku sekané petrželky. K tomu bychom si měli připravit osm placek řeckého pita chleba.

A jdeme vařit

Předehřejeme si grilovací pánev (lze použít i hladkou, ale není to ono) na vysokou teplotu. Kuřecí maso dáme do mělké misky a dochutíme solí a pepřem.

Předehřejeme troubu na 150 stupňů C. Zabalíme pita chleba do alobalu a dáme do teplé trouby.

Řecká inspirace

Zdravé a chutné Středomoří
Na vedro je lepší zmrzlina!
Grilované souvlaki

Smícháme citrónovou kůru, šťávu a ocet a rozšleháme vše s olejem. Přidáme oregáno, česnek a opět pořádně rozšleháme. Vznikne hmota na půl cesty mezi marinádou a těstíčkem na obalování – v polovině obalíme kuřecí prsa z obou stran.

Druhou polovinu použijeme jako zálivku na připravenou zeleninu. Salát, rajčata a okurku v ní lehce promíchneme, dosolíme a opepříme a můžeme rozprostřít na velký talíř či tác.

Nakonec grilujeme maso, přibližně 4 – 5 minut z každé strany. Teplé maso přeneseme na talíř se salátem, z trouby vyjmeme pita chleba a placky rozřízneme v polovině.

Každý strávník si může posloužit – na půlku placky si nandá maso a zeleninu, zabalí, nebo přeloží (řecký pita chleba na rozdíl od arabského netvoří kapsy) a může se pustit do jídla!

Grilované kuřecí maso se salátem

Za přijatelnou půlhodinku (polovina padne na přípravu) si na pánvi hladké či grilovací připravíme další pochoutku.

Na čtyři porce si připravíme dvoje vykostěná kuřecí prsa bez kůže, čtyři lžíce kvalitního olivového oleje, lžičku koření na grilované kuře, sůl, čerstvě mletý pepř, čtyři velká vejce, osm plátků slaniny (nakrájené na asi dvoucentimetrové kousky), tři srdíčka římského salátu, šťávu ze dvou citrónů, dvě zralá avokáda (vybereme lžící a pokrájíme), čtyři až šest rajčat (nakrájené na kostičky), červená cibule (nakrájená na plátky), dva šálky rozmělněného čedaru nebo nivy.

Jak na to

Pánev, plochou nebo grilovací, rozehřejeme na středním plameni. Na dvou lžičkách oleje okořeněná a osolená prsa osmahneme, šest až sedm minut z každé strany. Sundáme z plotýnky a necháme pět minut odpočinout.

Uvaříme vejce, zchladíme a nasekáme na drobno.

Nakrájenou slaninu na rozpálené pánvi opečeme do hněda a vyklopíme na ubrousek, nebo papírovou utěrku.

Nasekáme římský salát a poklademe jej na velký talíř nebo salátovou mísu. Pokapeme šťávou z jednoho a půl citronu a zbývajícím olivovým olejem. Osolíme, ochutíme čerstvě mletým pepřem.

Promícháme nakrájené avokádo se šťávou půlky citrónu, až hmota zhnědne.

Kuřecí prsíčka nakrájíme na plátky, a poskládáme k římskému salátu spolu s vejci, slaninou, avokádem, rajčaty, plátky cibule. Na závěr vše posypeme sýrem. Můžeme samozřejmě také servírovat rovnou na čtyři talíře, každému jeho porci zvlášť.

Podáváme bez přílohy, ale zvláště vyhládlým strávníkům můžeme nabídnout bílé pečivo, nebo pita chléb.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Rychlý oběd, či večeře podle ledničky

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci