Trhák posledních let Milénium je na DVD

2.4.2011 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Ještě vám chybí ve vaší filmotéce Milénium? Filmová detektivní trilogie, která nyní vyšla na DVD, je natočena podle stejnojmenné předlohy švédského novináře a spisovatele Stiega Larssona.

Milénium DVD

Posmrtně vydané dílo švédského spisovatele patří ke globálním bestsellerům: výtisky všech tří knih lze vidět v posledních týdnech prakticky na každém místě, od letištních hal až po zapadlá tábořiště u rybníků. Od roku 2005, kdy ve Švédsku vyšel první detekvitní román, se celé trilogie prodalo 23 miliónů knih ve více než čtyřiceti zemích světa!

Autor se bohužel velkého triumfu svého díla nedožil. Zemřel náhle v roce 2004 ve věku 49 let, nedlouho poté, co předal rukopisy knih vydavateli.

Hrdiny detektivní trilogie Milénium jsou investigativní novinář Mikael/Kale Blomkvist – bojující proti nepravostem establishmentu i diskriminaci žen – a svérázná hackerka Lisbeth, o které recenzenti tvrdí, že je kombinací Lary Croft a pohrdavé dvacítky s originálním smyslem pro spravedlnost.

Filmová adaptace Milénia je rozdělena do těchto dílů:

Muži, kteří nenávidí ženy

Před čtyřiceti lety se průmyslníkovi Henriku Vangerovi ztratila jeho vnučka Harriet. Stalo se tak při rodinném setkání na ostrově, který vlastní a obývá mocný klan Vangerů.

Tělo Harriet nebylo nikdy nalezeno, přesto je Henrik Vanger přesvědčen, že se jednalo o vraždu. Na vyšetření záhady si najímá novináře Mikaela/Kalea Blomkvista a nonkonformní hackerku Lisbeth.

Dívka, která si hrála s ohněm

Daga Svensona, redaktora časopisu Milénium, jehož je Mikael/Kale Blomkvist spolumajitelem, kdosi zastřelí spolu s jeho přítelkyní Miou. Dvojnásobná vražda se odehraje krátce před tím, než má být zveřejněn materiál Daga Svensona o dětské prostituci, korupci a obchodu s bílým masem.

Na zbrani, která byla poté objevena na místě činu, se najdou otisky prstů hackerky Lisbeth. Novinář Mikael/Kale Blomkvist je však přesvědčen o Lisbethině nevině...

Dívka, která kopla do vosího hnízda

Video

Lisbeth utrpěla průstřel hlavy v souboji se svým otcem Zalou, kterým je ruský špion Aleksandr Zalaščenko, jemuž švédské tajné služby obstaraly ochranu i novou identitu.

Shodou okolností je Lisbeth operována ve stejné nemocnici, kam převezou i jejího zraněného otce Zalu. A Lisbeth tak představuje hrozbu. Mocní nepřátelé se ji snaží odstranit, je obžalována z pokusu o vraždu otce a čeká na soudní proces.

Mikael/Kale Blomkvist mezitím pátrá v Lisbethině temné a především tragické minulosti. Nachází informace, jaké by ji očistily od podezření. Existují ovšem lidé, kteří mají zájem skrýt své vlastní činy a udělají cokoliv, aby se pravda nedostala na veřejnost.

Pod režijním vedením Daniela Alfredsona a Nielse Ardena Opleva ztvárnil v Miléniu hlavní roli novináře Kalea Blomkvista jeden z nejoblíbenějších švédských herců Michael Nyqvist. Jeho partnerku Lisbeth si zahrála Noomi Rapace, švédská herečka islandského původu.

git

Přečtěte si také

Diskuse: Trhák posledních let Milénium je na DVD

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci