Román pro muže – Miroslav Donutil v komedii o vážných věcech

13.3.2011 11:30   |   TV a FILM
VIDEO – Recenzenti nejednou připomínali, že Román pro muže, takto sedmý z filmů podle děl Michala Viewegha, je lépe natočený než napsaný. Přesvědčit se o tom můžete hned sami, právě vyšel na DVD a Blu-ray.

Román pro muže

Komedie se s téměř půl milionem diváků stala hitem loňského podzimu. Kromě toho, že Vieweghovy knihy proměněné ve filmy v kinech neselhávají, byly součástí úspěchu i jméno Tomáše Bařiny – režiséra prvního dílu Bobulí – a hvězdná herecká sestava, jíž vévodí Miroslav Donutil.

Hurá do Tater!

Román pro muže vypráví příběh sourozenců Cyrila (Miroslav Donutil), Bruna (Miroslav Vladyka) a Anety (Vanda Hybnerová), kteří mají kvůli předčasné smrti rodičů mezi sebou mnohem pevnější pouto, než bývá obvyklé. Sourozenci odjíždějí na tradiční výlet do hor, i když tentokrát se stínem neodvratně se blížící Brunovy smrti.

Video
Trailer k filmu Román pro muže.

Výlet do Tater, který má být jakousi cestou posledních splněných přání, včetně tajných erotických fantazií, se však mění v tragikomickou konfrontaci základních hodnot a životních postojů.

Přestože Román pro muže psal Michal Viewegh až po fenomenálním úspěchu filmové adaptace svého Románu pro ženy (nejnavštěvovanější film roku 2005), rozhodně ho netvořil s vyhlídkou na celovečerní snímek.

Kniha si s filmem rozuměla

„Žádnou knihu jsem dosud nedělal rovnou pro film. I tentokrát jsem se Román pro muže snažil napsat jako co nejlepší knihu. Na nic jiného jsem nemyslel,“ říká autor.

Svůj scénář později Michal Viewegh spolu s producentem Rudolfem Biermannem nabídli režisérovi Tomáši Bařinovi, s nímž záhy našli společnou řeč.

„Posunul jsem Michalův scénář do jiné perspektivy tragikomedie a trochu posílil vizualitu příběhu. Rád vyprávím obrazem a dialog je pro mě především druh zvuku. Co je důležité, má být ukázáno. V tom je mezi literaturou a filmem zásadní rozdíl. Nakonec jsem byl překvapen, jak byl Michal Viewegh změnám přístupný,“ dodává režisér Tomáš Bařina.

fed, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Román pro muže – Miroslav Donutil v komedii o vážných věcech

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci