Mrkvové hody? Jistě, od nápoje až po dort!

21.6.2010 01:30   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Na kolik způsobů umíte uvařit mrkev? Nebudeme ani počítat,  z téhle populární zeleniny se dá udělat lahodný nápoj, polévka, hlavní jídlo či sladká tečka.

mrkev

Z vědeckých výzkumů vyplývá, že nízká hladina beta-karotenu v krvi zvyšuje riziko vzniku některých typů rakoviny. Právě v mrkvi je beta-karotenu velké množství. Mrkev obsahuje kromě dalších vitamínů a minerálů i provitamin A, karoten, který doopravdy může pomoci s problémy zraku.

Na rozdíl od většiny přírodních potravin je mrkev zdravější vařená než za syrová. Při vaření mrkve se stěny buněk narušují, a pokud vařenou mrkev podáváme jako součást jídla obsahujícího tuk, dokáže tělo vstřebat víc než polovinu beta-karotenu. Kaše z vařené mrkve je vhodná k léčení průjmu u malých dětí, protože jim dodává základní živiny a přírodní cukry.

mrkev

Zelenina, která pochází z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu, se v lidovém léčitelství využívá proti nervozitě, astmatu, kožním onemocněním, při nemocích jater, žloutenkách a střevních zánětech. Karotky se využívá při rakovině plic a rakovině slinivky břišní. Mimo to mrkev zvyšuje odolnost organismu, pomáhá při zácpách, posiluje srdce a cévy, prospívá těhotným ženám, podporuje vývoj a růst u dětí, zlepšuje vidění - hlavně šeroslepost. Mrkev také přispívá k hezké pleti, vlasům a nehtům, urychluje hojení ran, posiluje sliznice v těle a mimo jiné zvyšuje mužskou plodnost a potenci.

Mrkvový džus

Máte-li doma odšťavňovač, je příprava hrozně jednoduchá. Na 250 ml džusu potřebujete čtyři velké čerstvé mrkve. Mrkve omyjte a kartáčem očistěte. Nakrájejte mrkev na plátky a odstřeďte. Podle chuti můžete džus přisladit, nebo dochutit kapkou citrónové šťávy.

mrkvový džus

Samozřejmě základ můžete dotvářet různými ingrediencemi. Velmi oblíbený je mrkvový džus se zázvorem a citrónem, otravné nachlazení je po něm většinou hned pryč. Potřebujeme k tomu asi dvoucentimetrový kousek zázvoru (nakrájíme a přidáme s mrkví do odšťavňovače) a šťávu z půlky citrónu.

Mrkvová polévka

Připravíme si asi půl kila očištěné a nakrájené mrkve, půl kila nakrájené dýně, 30 ml olivového oleje, 1 nakrájenou cibuli, 3 rozdrcené stroužky česneku, 4 cm zázvoru nakrájeného na plátky, litr vody, sůl, pepř, lžičku mleté skořice, 60 ml smetany.

mrkvová polévka

Uvaříme nakrájenou dýni do měkka. Ve velkém kastrolu osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, poté přidáme vodu, tvrdé „kůže“ zbavené dýni, mrkev a zázvor. Přivedeme do varu a vaříme minimálně 20 minut, dokud mrkev a zázvor nezměknou.

Tyčovým mixérem rozmixujeme, podle hustoty přidáme vodu, ale polévka by měla být spíše hustější. Dochutíme pepřem, solí a skořicí a vrátíme na chvíli provařit na plamen. Na závěr přidáme smetanu, to ale můžeme servírovat až do talířů – zároveň tím polévku nazdobíme.

Vepřová panenka s restovanou karotkou

Vepřová panenka jde perfektně dohromady se sladkou baby karotkou.  Když nemáte baby karotku, použijte  i větší mrkev, ale musíte ji nakrájet na dlouhé, štíhlé prsty o velikosti mladé mrkve.

K přípravě zeleniny potřebujeme kilo mrkve, lžíci olivového oleje, lžíci másla, dva tři stroužky česneku (na tenké plátky), malou feferonku (nemusí být), lžičku medu, kmín, sůl.

K masu si připravíme kilo vepřové panenky, dvě lžičky oregana, dva lžičky kmínu, lžičku sladké papriky, lžičku soli, lžíci olivového oleje.

panenka s mrkví

Mrkev umístíme na plech, v misce smícháme se dvěma lžícemi vody všechny ingredience a nalijeme na mrkve. Plech obalíme alobalem, zatížíme a necháme dvě hodinky stát. Poté v předehřáté troubě mrkev upečeme (asi 30 minut).

Vepřovou panenku dáme do pekáčku, nebo na hlubší plech, který se dá přiklopit, posypeme připraveným kořením a upečeme. Před koncem sundáme vrchní část pekáčku a necháme asi 5 minut dopéci, aby maso trochu zhnědlo. Poté maso obložíme hotovou mrkví a necháme péci ještě asi pět až deset minut v troubě.

Panenku vyjmeme, nakrájíme na  centimetrové plátky a servírujeme s mrkví na talíř. Lehce pokapeme sosem z pekáčku.

Mrkvový dort

Pro sladkou tečku mrkvové hostiny si připravíme tři hrnky strouhané mrkve, dva šálky cukru, hrnek oleje,  čtyři vejce, dva šálky polohrubé mouky, dvě lžičky prášku do pečiva, lžičku jedné sody, dvě lžičky skořice, půl šálku nasekaných vlašských ořechů, žervé, kostku másla nebo margarínu, vanilkový cukr.

mrkvový dort

Z cukru a oleje vymícháme krém, přidáme vejce a dobře rozmícháme. Přidáme ostatní přísady a opět pořádně zamícháme. Těsto nalijeme na vymazaný plech nebo do dortové formy. Pečeme asi 35 minut, poté necháme korpus vychladnout.

V misce rozmícháme žervé a máslo (margarín) s vanilkovým cukrem a moučkovým cukrem (podle vlastní chuti). Polevou pak natřeme korpus (kdo je šikovný, může jej rozpůlit a polevu dát i mezi pláty), dozdobíme celými ořechy, nebo strouhanou čokoládou.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Mrkvové hody? Jistě, od nápoje až po dort!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci