Už se chystáte na vánočního kapra?

19.12.2009 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Pomalu se v ulicích začínají objevovat stánky s vánočními kapry. Víte jakého kapra vlastně koupit? A jak si vybrat dobře?

pečený kapr, recept

Při nákupu šupináče bychom se měli držet několika základních doporučení od ing. Pavla Míška, obchodního náměstka Rybníkářství Pohořelice, a.s.

  • při výběru kapra je nejlepší nakupovat přímo od chovatele, a to jak na sádkách, nebo prodejnách ryb  u producentů
  • při nákupu ve městech  volíme raději prodejce, který má řádně vedený stánek, tedy řádně  označený s uvedením původu prodávaných kaprů
  • zkontrolujeme si pohledem kvalitu ryb v kádích, zda nejsou poškozené, dotlučené či jinak poraněné, zda nejsou přidušené, tedy neplavou  na boku či dokonce břichem vzhůru
  • v kádích by měl mít prodejce čistou vodu, aby zákazník na rybu viděl
  • při výběru velikosti kupovaného kapra se rozhodujeme podle potřeby velikosti rodiny a také podle toho jestli budeme vařit vánoční polévku
  • pokud je rodina menší i kapřík může být menší, ale je zde malý předpoklad, že kapr  bude mít pohlavní produkty do polévky – tedy jikry nebo mlíčí. Mlíčák dospívá do pohlavní zralosti ve třech letech zatímco jikernačka zpravidla ve čtyřech letech. Proto při výběru kaprů  při  přípravě polévky zohledňujeme  kapry větší - tedy nad 2,5 kg a více. Téměř s jistotou tak budeme mít dost suroviny na rybí polévku. To znamená, že pokud chceme připravit vánoční polévku, je třeba vybírat z ryb označených jako kapr výběr
  • nejvhodnější je nechat si kapra usmrtit na místě přímo od prodejce
  • usmrceného kapra nejprve vykucháme a poté uložíme do lednice. Porcujeme jej teprve před samotnou kuchyňskou přípravou
  • pokud nemáte rádi rybí kůži, kupte si lysého kapra a kůži stáhněte, u šupináče stačí oškrábat šupiny, kůže je tenčí a není třeba ji odstraňovat

Přidejmě ještě dva jednoduché recepty na přípravu vánočního kapra.

Staročeský pečený kapr

Potřebujeme: 800–1 000 g kapra, sůl, mletý zázvor, snítku šalvěje, 120 g slaniny, 100 g cibule, 70 g rozinek. 150 ml bílého vína, 60 g másla, 2 lžíce medu

Podle tohoto receptu lze připravovat kapra v celku i jednotlivé porce. Kapra osolíme a okořeníme zázvorem, podložíme plátky slaniny, lístky šalvěje a plátky cibule, potřeme máslem.

Pečeme v pekáči či na plechu 5–7 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Potom zmírníme teplotu na 100 °C a přelijeme porce bílým vínem s předem macerovanými rozinkami a medem. 10 minut pak kapra dopékáme.

Podáváme se šťouchanými bramborami s kysaným zelím a osmaženou cibulí.

Moderní kapr načerno

Na současnou variaci na klasickou českou kuchyni si připravíme  800 g kapra, 200 g kořenové zeleniny, 300 g sušeného ovoce, 50 g loupaných mandlí, 250 ml červeného vína, sůl, divoké koření, celou skořici, 60 g másla
 
Porce kapra osolíme a necháme v chladu odležet. Na tenké nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, překrájené sušené meruňky, švestky a jablka vložíme do zapékací nádoby a zalijeme vínem svařeným s divokým kořením a skořicí (koření pak z odvaru vyjmeme). Vše v mírné troubě rozpečeme, aby to změklo.

Poté do směsi ovoce a zeleniny zatlačíme porce kapra kůží navrch. Na každou porci dáme plátek másla a posekané mandle. Následně pečeme v troubě při 180 °C cca 10 minut, podle velikosti porcí.


Pokud hledáte inspiraci pro přípravu vánočního menu nejen z kapra, zkuste navštívit stránky www.rybadomaci.cz, odkud jsou i předcházející recepty.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Už se chystáte na vánočního kapra?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci