Už se chystáte na vánočního kapra?
19.12.2009 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEPři nákupu šupináče bychom se měli držet několika základních doporučení od ing. Pavla Míška, obchodního náměstka Rybníkářství Pohořelice, a.s.
- při výběru kapra je nejlepší nakupovat přímo od chovatele, a to jak na sádkách, nebo prodejnách ryb u producentů
- při nákupu ve městech volíme raději prodejce, který má řádně vedený stánek, tedy řádně označený s uvedením původu prodávaných kaprů
- zkontrolujeme si pohledem kvalitu ryb v kádích, zda nejsou poškozené, dotlučené či jinak poraněné, zda nejsou přidušené, tedy neplavou na boku či dokonce břichem vzhůru
- v kádích by měl mít prodejce čistou vodu, aby zákazník na rybu viděl
- při výběru velikosti kupovaného kapra se rozhodujeme podle potřeby velikosti rodiny a také podle toho jestli budeme vařit vánoční polévku
- pokud je rodina menší i kapřík může být menší, ale je zde malý předpoklad, že kapr bude mít pohlavní produkty do polévky – tedy jikry nebo mlíčí. Mlíčák dospívá do pohlavní zralosti ve třech letech zatímco jikernačka zpravidla ve čtyřech letech. Proto při výběru kaprů při přípravě polévky zohledňujeme kapry větší - tedy nad 2,5 kg a více. Téměř s jistotou tak budeme mít dost suroviny na rybí polévku. To znamená, že pokud chceme připravit vánoční polévku, je třeba vybírat z ryb označených jako kapr výběr
- nejvhodnější je nechat si kapra usmrtit na místě přímo od prodejce
- usmrceného kapra nejprve vykucháme a poté uložíme do lednice. Porcujeme jej teprve před samotnou kuchyňskou přípravou
- pokud nemáte rádi rybí kůži, kupte si lysého kapra a kůži stáhněte, u šupináče stačí oškrábat šupiny, kůže je tenčí a není třeba ji odstraňovat
Přidejmě ještě dva jednoduché recepty na přípravu vánočního kapra.
Staročeský pečený kapr
Potřebujeme: 800–1 000 g kapra, sůl, mletý zázvor, snítku šalvěje, 120 g slaniny, 100 g cibule, 70 g rozinek. 150 ml bílého vína, 60 g másla, 2 lžíce medu
Podle tohoto receptu lze připravovat kapra v celku i jednotlivé porce. Kapra osolíme a okořeníme zázvorem, podložíme plátky slaniny, lístky šalvěje a plátky cibule, potřeme máslem.
Pečeme v pekáči či na plechu 5–7 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Potom zmírníme teplotu na 100 °C a přelijeme porce bílým vínem s předem macerovanými rozinkami a medem. 10 minut pak kapra dopékáme.
Podáváme se šťouchanými bramborami s kysaným zelím a osmaženou cibulí.
Moderní kapr načerno
Na současnou variaci na klasickou českou kuchyni si připravíme 800 g kapra, 200 g kořenové zeleniny, 300 g sušeného ovoce, 50 g loupaných mandlí, 250 ml červeného vína, sůl, divoké koření, celou skořici, 60 g másla
Porce kapra osolíme a necháme v chladu odležet. Na tenké nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, překrájené sušené meruňky, švestky a jablka vložíme do zapékací nádoby a zalijeme vínem svařeným s divokým kořením a skořicí (koření pak z odvaru vyjmeme). Vše v mírné troubě rozpečeme, aby to změklo.
Poté do směsi ovoce a zeleniny zatlačíme porce kapra kůží navrch. Na každou porci dáme plátek másla a posekané mandle. Následně pečeme v troubě při 180 °C cca 10 minut, podle velikosti porcí.
•
Pokud hledáte inspiraci pro přípravu vánočního menu nejen z kapra, zkuste navštívit stránky www.rybadomaci.cz, odkud jsou i předcházející recepty.
boh
Podělte se s námi