Potraviny, které neprávem vzbuzují obavy

16.3.2022 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Mýty a polopravdy o potravinách, kterých po internetu koluje obrovské množství, komplikují nejen snahu lidí jíst zdravě, ale i celkově osvětu v oblasti výživy. Někteří se doslova děsí toho, že by si dali tavený sýr, trvanlivé mléko, vejce nebo by pozřeli potravinu s obsahem cukru.

mléko, vejce sýry

Už samotné dělení na zdravé a nezdravé potraviny je chytrý marketingový tah. Mnoho lidí ve snaze zlepšit svou kondici a celkově zdraví uvěřilo nálepkám na výrobcích a začalo považovat za zdravé potraviny i ty, které k tomuto označení mají daleko.

Každý může vyhodnocovat zdravou a nezdravou potravinu jiným způsobem. Pro někoho je zdravé snídat müsli s ovocem, jiný namítne, že je to snídaně plná cukru. Někteří vnímají jako symbol správné a zdravé výživy vejce, další věří, že zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi.

Kolik energie dodají potraviny
Chceme-li držet dietu efektivně, bez počítání se neobejdeme. Musíme vědět, kolik čeho jíst, abychom nepřekročili denní energetický limit.

Reklamy nám diktují

Zmatek v oblasti potravin a výživy způsobuje nejčastěji reklama, bohužel řada lidí se jimi řídí. Bohatě by však stačilo, kdyby lidé přestali řešit diety, začali jíst základní potraviny a poslouchali své tělo.

Pak na sobě poznají rozdíl a nemusejí se obávat toho, že si dají čokoládu nebo si občas koupí třeba chipsy. Obecným doporučením je vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám či potravinám obsahující velké množství nepřirozených složek. Dávejte přednost kvalitním a čerstvým potravinám, i když nejsou bio.

Jakých potravin se nemusíte bát?

Trvanlivé mléko

Řada lidí se domnívá, že trvanlivé mléko je ředěné vodou a je zbaveno všech živin. V žádné fázi výrobního procesu neředí vodou, a obsah základních živin a minerálních látek zůstává v případě trvanlivého mléka neměnný.

Trvanlivé mléko je při zpracování sice zahříváno na vysokou teplotu (135–150 °C), ale pouze několik sekund a následně prudce ochlazeno a asepticky zabaleno do spotřebitelských obalů, díky čemuž je v mléce zachována po celou dobu trvanlivosti i naprostá většina výživných látek.

Vejce

Mezi širokou veřejností jsou vejce známé zejména kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Řada lidí se tak domnívá, že pravidelné pojídání vajec může zvýšit hladinu cholesterolu v jejich krvi a tím i zvýšit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

To však dosud nebylo vědecky prokázáno. Vejce jsou komplexní potravinou s obsahem kvalitních bílkovin a tuků a se širokým spektrem vitamínů a minerálních látek.

Tavený sýr

Problematickou složkou v tavených sýrech jsou podle některých odborníků tavicí soli. Nutno podotknout, že v aplikovaných množstvích a při běžné konzumaci nepředstavují pro člověka riziko.

V porovnání s přírodním čerstvým i zrajícím sýrem by na tom sice byl tavený sýr z pohledu zdraví hůře, přesto jsou i kvalitní tavené sýry stále nutričně hodnotnou potravinou a není třeba se jich bát.

Pikao – zahuštěné mléko s kakaem

Mnoho lidí po snědení známé pochoutky Pikao trpí palčivým pocitem viny ze stravovacího prohřešku.

Přitom složení slazeného kondenzovaného mléka je z výživového hlediska vhodnější než třeba mléčné čokolády, které často obsahují různá aditiva, palmový olej či éčka.

Ani jednu z těchto složek Pikao neobsahuje, a to včetně éček. Skládá se pouze z kakaa, kondenzovaného mléka a cukru. Cukry sice nepatří k nejvhodnějším složkám potravy, na druhou stranu jsou důležitým a nejrychleji využitelným zdrojem energie.

Pokud navíc sportujete a dáte si rychlé sacharidy ihned po tréninku, nastartujete tím regeneraci. Ve složení tohoto mléčného dezertu se navíc nacházejí i bílkoviny či kakao, které pomáhá zahnat hlad a podporuje koncentraci.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci