Na podzim nabízí příroda pochoutky, které stojí za to!

10.11.2021 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Kdo má rád hezké barvy podzimu, měl by vyrazit do přírody. A využít také bohatou nabídku chutí, které podzim rozhazuje plnými hrstmi. Kromě krásného rodinného výletu si domů zadarmo přinesete skvělé pochoutky.

podzim

Šípky plné vitamínů

Přímo nadupaný vitamíny je nenápadný šípek. Čaj z usušených šípků nebo protlak či sirup zvyšují odolnost organismu. Před úpravou se však šípky musejí zbavit stopek, chmýří a důkladně promýt.

Zkuste třeba šípkový likér z 500 g šípků, 1,5 litru vodky (nebo třešňovice), 250 g cukru, 1 sklenici vody, kůry z půlky pomeranče a kousku skořice.

Očištěné šípky s pomerančovou kůrou a skořicí nechte 10 dní vyluhovat ve vodce. Pak je sceďte a do výluhu přilijte vychladlý cukrový sirup, což je voda svařená s cukrem. Vše potřepejte a rozlijte do lahví. Likér má mít zlatožlutou barvu.

Bezinková lékárna

Jako do přírodní lékárny chodili naši pradědové a prababičky k bezinkám. Věřili, že bez černý pomáhá při 99 chorobách. Výborný je třeba bezinkový džem z 1 kg bezinek, kousku skořice, 600 – 800 g cukru, 5 g kyseliny citrónové nebo šťávy z 5 citrónů a 1 balíčku petózy.

Zralé bezinky, bez stopek, properte. Podlijte trochou vody a pomalu vařte se skořicí až do zhoustnutí. Přidejte cukr, citr. kyselinu nebo šťávu, petózu a ještě vařte, až se cukr rozpustí. Horký džem naplňte do sklenic a, uzavřete a sterilujte 20 minut při 85° C. Džem je možné kombinovat i se sladkoplodými jeřabinami nebo jablky či hruškami.

Oslaďte si život jeřabinou

Červené kuličky jeřabin neodmyslitelně patří k podzimu. Do kuchyně se ale hodí jen jeřáb sladkoplodý. Jeřáb obecný má totiž jeřabiny trpké, a tak se hodí spíše k ozdobě stolu než na talíř. Oba jeřáby rozeznáte podle listů. Sladkoplodý má jemné zoubkování, které sahá asi jen do poloviny lístků.

Z jeřabin se připravují výborné kompoty, likéry nebo třeba zavařeniny. Ochutnejte jeřabinový kompot z 1,5 – 2 kg sladkých jeřabin, 600 g cukru a 1 litru vody.

Vyzrálé sladké jeřabiny očistěte a properte. Svařte vodu s cukrem, a do vroucího roztoku vysypte jeřabiny a vařte, až plody zesklovatí. Vyndejte je děrovanou naběračkou, dejte do sklenic a zalijte vroucím nálevem. Sklenice uzavřete, a obraťte dnem vzhůru nebo sterilujte při teplotě 85° C po dobu 15- 20 minut (podle velikosti sklenic).

Už jste zkoušeli rakytníkový džem?

Bobule omyjeme a uvaříme do změknutí. Přidáme cukr s petózou (na 1 kg bobulí to je 750 g cukru a 100 g petózy) a za stálého varu a míchání necháme zhoustnout.
Ještě teplý džem plníme do skleniček, které uzavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Přečtěte si: Rakytník? Prospěje nám víc, než citrón!

Natrhejte modré trnky

Proti průjmům i žaludečním potížím jsou výborné trnky. Pokud je chcete ochutnat čerstvé, tak si počkejte až přejdou prvními mrazíky.

A pokud si na nich chcete pochutnávat celou zimu, uvařte si trnkový kompot z 1 kg trnek, 750 g cukru, 1 citrónu, 4 až 5 hřebíčků, kousku skořice a půl litru vody.

Ve vodě svařte cukr s kořením, přidejte vyzrálé omyté trnky a povařte. Koření vyndejte a přidejte citrónovou šťávu. Trnky vyberte děrovanou naběračkou, vložte do malých sklenic a přelijte náleve, ve kterém se vařily. Sterilujte 15 minut při teplotě 85 °C.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Na podzim nabízí příroda pochoutky, které stojí za to!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci