Adam, Adéla, Alena, Alice, Alžběta, Andrea, Aneta, Anežka, Anna, Antonín, Barbora, Bohumil, Dana, Daniel, Daniela, David, Eliška, Eva, Filip, František, Františka, Gabriela, Hana, Helena, Ilona, Irena, Ivana, Iveta, Ivo, Jakub, Jan, Jana, Jarmila, Jaroslav, Jaroslava, Jindřiška, Jiřina, Jiří, Jitka, Josef, Kamila, Karel, Karolína, Kateřina, Klára, Kristýna, Ladislav, Lenka, Libuše, Lucie, Ludmila, Lukáš, Marcela, Marek, Marie, Markéta, Marta, Martin, Martina, Matěj, Michaela, Michal, Milan, Milena, Miloš, Miroslav, Miroslava, Monika, Natálie, Nela, Nikola, Olga, Ondřej, Patrik, Pavel, Pavla, Petr, Petra, Radka, Renáta, Roman, Romana, Růžena, Soňa, Stanislav, Šárka, Štěpán, Štěpánka, Tereza, Tomáš, Václav, Veronika, Věra, Viktorie, Vít, Vlasta, Vojtěch, Zdeněk, Zdeňka, Zuzana.
Vánoční čokoládové maraska kostky
Ingredience
Čokoládové kostky nedají moc práce a přitom o Vánocích patří k našim nejoblíbenějším. Připravíme si čtvrtlitrovou skleničku maraska višní (můžeme použít i odkapané kompotované višně), 150 g pražených mandlí, 85 g hladké mouky, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 100 g cukru krupice, 50 g másla, 500 g hořké čokolády, dvě vejce, 3 lžičky griotky, 250 ml smetany, špetku soli.Postup přípravy
Nahrubo nasekáme mandle a smícháme s moukou, cukrem, kypřícím práškem a špetkou soli.
Na velmi mírném plameni rozpustíme máslo a opatrně vkládáme třetinu hořké čokolády. Za stálého míchání připravíme hladkou čokoládovou hmotu, kterou odstavíme z plotny, přidáme do ní vejce – jedno po druhém – a ušleháme metlou.
Na závěr do čokoládové hmoty vsypeme připravenou směs mouky s mandlemi, kypřícím práškem a špetkou soli. Metlou vypracujeme v těsto a rozprostřeme je do vyššího pečícího plechu.
Pečeme asi 20 minut v troubě, kterou jsme předehřáli na 180 °C. Vyndáme z trouby, jemně rovnoměrně pokapeme griotkou a necháme vychladnout.
Smetanu přivedeme téměř k varu a přidáme do ní zbytek čokolády. Neustále musíme míchat, dokud ze smetany a čokolády nevznikne hladká poleva. Pak do ní nasypeme višně.
Lžící polevu jemně rovnoměrně rozetřeme po upečeném základu a necháme úplně vychladnout.
Ztuhlý desert nakrájíme horkým nožem na čtverečky a naaranžujeme na plochou misku.
Podělte se s námi