Staročeská husa

Kategorie: Husy, kachny, slepice
Autor: Stáňa
Doba přípravy: nad 90 minut
Diskuse: žádný příspěvek 
Staročeská husa

Ingredience

Receptů na husu je hodně, já jsem před lety získala tento a neměnila bych. Husu doporučuji koupit chlazenou, než mraženou (chlazená husa má lepší chuť) – velikost volíme podle počtu strávníků. Dále potřebujeme kmín, sůl a trochu hladké mouky. Počítejte s tím, že příprava a pečení zaberou asi čtyři hodiny.

Příloha

Dušené červené zelí, knedlíky houskové nebo i bramborové.

Postup přípravy

Dobře husu očistíme a pak opereme, osolíme a okmínujeme zevnitř i zvenčí. Položíme ji na pekáč prsíčky dolů, podlijeme horkou vodou, přikryjeme a dusíme v troubě při teplotě kolem 190 °C.

Husu poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby přidáme vodu. Při podlévání odebíráme vyškvařené sádlo, mohlo by se připálit a tak zhořknout.

Když je maso upečené, sejmeme vrchní pekáč, husu obrátíme a dopečeme do zlatova, aby se udělala ta správná kůrčička.

Po dopečení husu z pekáče vyndáme a naporcujeme. Odebereme přebytečné sádlo a v pekáči ho necháme jen tolik, kolik potřebujeme na přípravu šťávy: sádlo zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, podlijeme vodou a rozmícháme.

Do takto připravené šťávy vložíme zpět porce husy a v mírně vyhřáté troubě je prohřejeme.

Husu podáváme s knedlíky a s dušeným červeným zelím – vše jemně ochucené voňavou šťávou z pekáče.

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi

Diskuse: Staročeská husa

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci