Adam, Adéla, Alena, Alice, Alžběta, Andrea, Aneta, Anežka, Anna, Antonín, Barbora, Bohumil, Dana, Daniel, Daniela, David, Eliška, Eva, Filip, František, Františka, Gabriela, Hana, Helena, Ilona, Irena, Ivana, Iveta, Ivo, Jakub, Jan, Jana, Jarmila, Jaroslav, Jaroslava, Jindřiška, Jiřina, Jiří, Jitka, Josef, Kamila, Karel, Karolína, Kateřina, Klára, Kristýna, Ladislav, Lenka, Libuše, Lucie, Ludmila, Lukáš, Marcela, Marek, Marie, Markéta, Marta, Martin, Martina, Matěj, Michaela, Michal, Milan, Milena, Miloš, Miroslav, Miroslava, Monika, Natálie, Nela, Nikola, Olga, Ondřej, Patrik, Pavel, Pavla, Petr, Petra, Radka, Renáta, Roman, Romana, Růžena, Soňa, Stanislav, Šárka, Štěpán, Štěpánka, Tereza, Tomáš, Václav, Veronika, Věra, Viktorie, Vít, Vlasta, Vojtěch, Zdeněk, Zdeňka, Zuzana.
Staročeská husa
Ingredience
Receptů na husu je hodně, já jsem před lety získala tento a neměnila bych. Husu doporučuji koupit chlazenou, než mraženou (chlazená husa má lepší chuť) – velikost volíme podle počtu strávníků. Dále potřebujeme kmín, sůl a trochu hladké mouky. Počítejte s tím, že příprava a pečení zaberou asi čtyři hodiny.Příloha
Dušené červené zelí, knedlíky houskové nebo i bramborové.
Postup přípravy
Dobře husu očistíme a pak opereme, osolíme a okmínujeme zevnitř i zvenčí. Položíme ji na pekáč prsíčky dolů, podlijeme horkou vodou, přikryjeme a dusíme v troubě při teplotě kolem 190 °C.
Husu poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby přidáme vodu. Při podlévání odebíráme vyškvařené sádlo, mohlo by se připálit a tak zhořknout.
Když je maso upečené, sejmeme vrchní pekáč, husu obrátíme a dopečeme do zlatova, aby se udělala ta správná kůrčička.
Po dopečení husu z pekáče vyndáme a naporcujeme. Odebereme přebytečné sádlo a v pekáči ho necháme jen tolik, kolik potřebujeme na přípravu šťávy: sádlo zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, podlijeme vodou a rozmícháme.
Do takto připravené šťávy vložíme zpět porce husy a v mírně vyhřáté troubě je prohřejeme.
Husu podáváme s knedlíky a s dušeným červeným zelím – vše jemně ochucené voňavou šťávou z pekáče.
Podělte se s námi
Diskuse: Staročeská husa
ČÍST VŠE / REAGOVAT