Co jste o medu možná ještě nikdy neslyšeli
27.10.2021 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEO medu koluje řada mýtů. Víte, jak to s ním opravdu je?
Zkrystalizovaný už není kvalitní
Krystalizace je pro med přirozenou vlastností a důkazem toho, že je med kvalitní a že s ním nebylo nešetrně manipulováno.
„Doba, za jakou dojde u medu ke krystalizaci, závisí na podílu fruktózy a glukózy. Čím větší má med podíl fruktózy, tím později zkrystalizuje,“ vysvětluje Milan Špaček bývalý včelař a současný jednatel společnosti Medokomerc.
Ztuhlý lze jen rozpustit
Pokud vám med doma zkrystalizoval můžete pak med uvést do tekutého stavu buď šetrným zahřátím do 45 °C, nebo si můžete med napastovat.
Jednoduše med vložíte do větší nádoby, mechanicky jej rozdrtíte a poté ho po dobu několika dnů pravidelně asi 3x denně promícháte nerezovou metličkou. Už po pár dnech uvidíte, jak med mění svoji strukturu a stává se krémovým.
Med nepotřebuje být speciálně skladován
Medu nesvědčí světlo a vysoké teploty, proto by měl být uchováván při teplotě do 25 °C, v temnu a suchu. Můžete ho mít ve spíži, ale třeba i v lednici.
Med je hygroskopický a pohlcuje vlhkost ze vzduchu a tím i pachy, proto dbejte na to, aby byla sklenice vždy dobře uzavřená a neohrozila jej vlhkost vnějšího prostředí.
Nemůže se zkazit
Dlouhá trvanlivost medu je způsobena vysokým obsahem jednoduchých cukrů, nízkým obsahem vody a antibakteriálními účinky. Pokud ale není med kvalitní a má v sobě vysoký podíl vody, může začít kvasit, proto kupujte jen kvalitní medy od prověřených včelařů či prodejců.
Např. Medokomerc medy vystavuje přísné kontrole složení, zkoumá fyzikální a chemické složení medu, ověřuje nepřítomnost antibiotik, pesticidů a jiných látek, které do medu nepatří.
V horkém čaji ztrácí všechny vitamíny
Med nikdy v čaji nevařte, ale běžně připravený čaj má teplotu 80 – 90 °C, když se do něj ponoří lžička s medem a zamíchá, tak teplota čaje rychle klesne.
Teplotní zátěž pak není na med tak vysoká a dlouhá, aby došlo k úplnému znehodnocení medu a v něm obsažených zdraví prospěšných látek.
uzt, ŽenyproŽeny.cz
Podělte se s námi