Večeře rychle a zdravě? Přece saláty!

25.10.2019 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Stane se vám občas, že nevíte, co k večeři? Máte sice hlad, ale ne zas tak moc velký, spíš chuť na něco dobrého, jehož příprava nezabere moc času a nezašpiní moc nádobí? Tady jsou tipy přesně pro vás:

saláty

Rajčatový salát s tuňákem

Potřebujeme 500 g rajčat, 1 velká cibule, cca 200 g tuňáka z konzervy, sůl, pepř. Na zálivku: 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa, cukr, 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru, nebo pažitky.

Omytá rajčata nakrájíme na kostičky. Do mísy vložíme tuňáka i s olejem a vidličkou rozmačkáme.

Přidáme rajčata, nasekaný kopr a najemno nakrájenou cibuli, osolíme a opepříme. Zalijeme zálivkou z oleje, cukru a octa a necháme salát krátce proležet v chladničce.

Mrkvový salát s ořechy

Potřebujeme 750 g mrkve, sůl, pepř, 75 g ořechů, list hlávkového salátu, 3 kolečka citronu

Na zálivku: 6 lžic citronové šťávy, 3 lžíce oleje, 3 lžíce cukru.

Očištěnou mrkev nastrouháme najemno, osolíme a opepříme. Přidáme nasekané ořechy a zalijeme zálivkou.

Necháme salát asi 15 minut odležet a poté podáváme na listu hlávkového salátu. Zdobíme kolečky citronu.

Kuřecí salát s chřestem

Potřebujeme 380 g pečeného kuřecího masa, 1 malá konzerva mandarinkového kompotu,150 g dušených žampionů nakrájených na plátky, 150 g vařených chřestových výhonků.

Na majonézu: 1 žloutek, 1/8 l oleje, 1 lžička hořčice, sůl, cukr, pepř.

Maso nakrájíme na nudličky, přidáme na větší kousky nakrájený chřest, okapané mandarinky a žampiony.

Žloutky odstáté v pokojové teplotě, hořčici  a koření vložíme do mixéru a šleháme. Postupně přidáváme po lžících olej. Vyšlehanou majonézu nalijeme na salát. 

Sýrový krém s bylinkami

Potřebujeme 75 g másla, 200 g taveného sýru, 1 lžíce zakysané smetany, špetka strouhané citronové kůry, 1 malý stroužek česneku, hrst nasekaných čerstvých bylinek  (1 lžička tymiánových lístků, 1 lžíce petrželky, 1 lžíce kopru, 1 lžíce pažitky, 1 lžíce meduňky, 1 lžíce bazalky,  sůl, pepř, 40 g řeřichy).

Sýr utřeme s máslem a smícháme s prolisovaným česnekem a nasekanými bylinkami, osolíme a opepříme.

Ochucený sýr vložíme do misky a necháme v lednici asi 4 hodiny odležet. Nastříháme lístky řeřichy, osušíme a položíme na talíř (můžeme zbobit samozřejmě i podle vlastní fantazie).Sýr vyklopíme na řeřichu a podáváme.

Krevetový salát s chřestem

Potřebujeme 500 g chřestu, 250 g mražených krevet, 2 pomeranče. Na zálivku 5 lžic majonézy, 2 lžíce smetany, 1 lžíce sherry, 1 lžička citronové šťávy.

Krevety necháme povolit při pokojové teplotě, smícháme s uvařeným, na kousky nakrájeným chřestem.

Pomeranče rozpůlíme a vydlabeme. Dužninu nakrájíme na kostičky a přidáme  ke krevetám. Vše zalijeme zálivkou z majonézy, smetany a sherry.

Ledový salát s pomeranči

Potřebujeme 1 hlávku ledového salátu, 1 malý pomeranč, 1 kelímek bílého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa, sůl, cukr.

Salát zbavíme ovadlých vnějších listů, hlávku rozčtvrtíme, opereme a necháme okapat. Pomeranč oloupeme a dílky pokrájíme na kousky.

Přidáme na kousky natrhaný salát a zalijeme zálivkou z jogurtu, oleje, cukru, soli a octa.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Večeře rychle a zdravě? Přece saláty!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci