Večeře rychle a zdravě? Přece saláty!
25.10.2019 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLERajčatový salát s tuňákem
Potřebujeme 500 g rajčat, 1 velká cibule, cca 200 g tuňáka z konzervy, sůl, pepř. Na zálivku: 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa, cukr, 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru, nebo pažitky.
Omytá rajčata nakrájíme na kostičky. Do mísy vložíme tuňáka i s olejem a vidličkou rozmačkáme.
Přidáme rajčata, nasekaný kopr a najemno nakrájenou cibuli, osolíme a opepříme. Zalijeme zálivkou z oleje, cukru a octa a necháme salát krátce proležet v chladničce.
Mrkvový salát s ořechy
Potřebujeme 750 g mrkve, sůl, pepř, 75 g ořechů, list hlávkového salátu, 3 kolečka citronu
Na zálivku: 6 lžic citronové šťávy, 3 lžíce oleje, 3 lžíce cukru.
Očištěnou mrkev nastrouháme najemno, osolíme a opepříme. Přidáme nasekané ořechy a zalijeme zálivkou.
Necháme salát asi 15 minut odležet a poté podáváme na listu hlávkového salátu. Zdobíme kolečky citronu.
Kuřecí salát s chřestem
Potřebujeme 380 g pečeného kuřecího masa, 1 malá konzerva mandarinkového kompotu,150 g dušených žampionů nakrájených na plátky, 150 g vařených chřestových výhonků.
Na majonézu: 1 žloutek, 1/8 l oleje, 1 lžička hořčice, sůl, cukr, pepř.
Maso nakrájíme na nudličky, přidáme na větší kousky nakrájený chřest, okapané mandarinky a žampiony.
Žloutky odstáté v pokojové teplotě, hořčici a koření vložíme do mixéru a šleháme. Postupně přidáváme po lžících olej. Vyšlehanou majonézu nalijeme na salát.
Sýrový krém s bylinkami
Potřebujeme 75 g másla, 200 g taveného sýru, 1 lžíce zakysané smetany, špetka strouhané citronové kůry, 1 malý stroužek česneku, hrst nasekaných čerstvých bylinek (1 lžička tymiánových lístků, 1 lžíce petrželky, 1 lžíce kopru, 1 lžíce pažitky, 1 lžíce meduňky, 1 lžíce bazalky, sůl, pepř, 40 g řeřichy).
Sýr utřeme s máslem a smícháme s prolisovaným česnekem a nasekanými bylinkami, osolíme a opepříme.
Ochucený sýr vložíme do misky a necháme v lednici asi 4 hodiny odležet. Nastříháme lístky řeřichy, osušíme a položíme na talíř (můžeme zbobit samozřejmě i podle vlastní fantazie).Sýr vyklopíme na řeřichu a podáváme.
Krevetový salát s chřestem
Potřebujeme 500 g chřestu, 250 g mražených krevet, 2 pomeranče. Na zálivku 5 lžic majonézy, 2 lžíce smetany, 1 lžíce sherry, 1 lžička citronové šťávy.
Krevety necháme povolit při pokojové teplotě, smícháme s uvařeným, na kousky nakrájeným chřestem.
Pomeranče rozpůlíme a vydlabeme. Dužninu nakrájíme na kostičky a přidáme ke krevetám. Vše zalijeme zálivkou z majonézy, smetany a sherry.
Ledový salát s pomeranči
Potřebujeme 1 hlávku ledového salátu, 1 malý pomeranč, 1 kelímek bílého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa, sůl, cukr.
Salát zbavíme ovadlých vnějších listů, hlávku rozčtvrtíme, opereme a necháme okapat. Pomeranč oloupeme a dílky pokrájíme na kousky.
Přidáme na kousky natrhaný salát a zalijeme zálivkou z jogurtu, oleje, cukru, soli a octa.
boh
Podělte se s námi