Pusťte do kuchyně záplavu ovoce a zeleniny

4.9.2019 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Kdo rád připravuje a konzumuje pokrmy z čerstvého ovoce a zeleniny, patří mu závěr léta a začátek podzimu. Při výběru surovin rozhodně volte ty nejkvalitnější, o to lepší je pak chuť uvařené dobroty.

ovoce a zelenina

Kolikrát stačí jen minimální úprava, abyste s jejich využitím na talíři vykouzlili hotové zázraky. Meruňky, broskve, letní jablka a hrušky, švestky, angrešt, rybíz, hroznové víno nebo ostružiny. Co třeba zkusit trhanec s čerstvě natrhanými malinami?

A zelenina? Čerstvá brokolice, celer, cibule, česnek, cuketa, fazole, hrách, kapusta, růžičková kapusta, kedlubny, květák, mrkev, okurky, pórek, ředkvičky, červená řepa, patizón, rajčata, papriky, salát nebo bílé a červené zelí... Na slaný koláč ozdobený cherry rajčátky už se můžou sbíhat sliny...

Trhanec s malinami

Ingredience na tento dezert se nápadně podobají surovinám na přípravu palačinek, ale palačinka to není. Těsto nadýchané jako obláček, ale pusinka to není... Tento sladký moučník je učiněná pohádka, i když se jmenuje dosti neromanticky.

Věděli jste, že se trhanec původně servíroval s rozinkami namáčenými v rumu a ovocným kompotem ze švestek? Zkuste verzi s malinami, trhanec si doslova nebudete moci utrhnout od pusy...

Na čtyři porce potřebujete 500 ml mléka, 250 g polohrubé mouky, 4 vejce (bílky a žloutky oddělené), 50 g krupicového cukru, 135 g másla, 250 g malin, 3 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce tuzemáku, 1 lžičku vanilkového extraktu a špetku soli.

TIP
Kvalitní máslo je základ! Vybírat můžete z široké nabídky: máslo z Mlékárny Hlinsko, máslo z Mlékárny Olešnice, rolnického mlékařského družstva a.s., Čerstvé máslo od Brazzale Moravia a.s. nebo Jihočeské máslo od Madety. Všechny mají značku Klasa. 

Mléko nalijeme do mísy, přisypeme mouku a směs důkladně rozšleháme. Postupně vmícháme jeden žloutek za druhým, přidáme špetku soli, krupicový cukr, 35 gramů rozpuštěného másla a vanilkový extrakt.

Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do směsi.

Na pánvi na středním plamenu rozpustíme zbytek másla na smažení a vlijeme na něj množství takové množství těsta, aby vznikla palačinka vysoká zhruba půl centimetru. Opečeme ji z obou stran.

Pokračujeme s dalšími kousky, dokud nespotřebujeme všechno těsto.

V rendlíku necháme prohřát maliny s cukrem, vlijeme rum a mícháme, dokud se neodpaří alkohol.

Upečené palačinky natrháme na kousky a přelijeme malinovou šťávou. Podáváme teplé.

Kdo sladké nemůže, nebo zkrátka nemusí, může zvolit koláč naslano.

Slaný rajčatový koláč z listového těsta

Na šest porcí si připravíme 100 g šunky nejvyšší jakosti, 350 g cherry rajčat, 250 g sýru gouda, 100 g tvarohu, 3 vejce, balíček listového těsta, čerstvou bazalku, provensálské koření, sůl a pepř.

TIP
Tvaroh je jednou z nejdůležitějších ingrediencí receptu, a tak vybírejte z těch nejlepších na trhu. Vavřinecký tvaroh nebo Okrouhlický tvaroh od Bio Vavřinec a Kosař, s.r.o. jsou zárukou té nejvyšší kvality, chybu ale neuděláte ani s Farmářským tvarohem od  FARMERS spol. s r.o., Choceňským tvarohem jemným (Choceňská mlékárna s. r. o. ), Jaroměřickým tvarohem (Jaroměřická mlékárna, a. s.) nebo Jihočeským tvarohem od Madety.

Těsto propíchneme vidličkou, vložíme do předehřáté trouby a zprudka upečeme tak, aby zůstalo světlé.

V míse smícháme tvaroh, 2 vejce, pokrájenou šunku a strouhaný sýr. Směs osolíme
a opepříme.

Předpečený základ koláče pokryjeme připravenou směsí.

Těsto přeložíme na okrajích, potřeme rozklepnutým vejcem a zasypeme bylinkami dle chuti. 

Pečeme dozlatova asi 30 minut.

oht, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci