Máte odvahu na inventuru lednice?

5.6.2010 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Nahnilé ovoce, vysušená zelenina nebo na kost zmrzlé máslo. Občas vyndáme z lednice potraviny ve stavu, který rozhodně neprospívá ani zdraví ani chuťovým buňkám. A přitom stačí málo. Umístit jídlo na to správné místo.

Máte odvahu na inventuru lednice?
AnketaJak často děláte velký úklid ledničky?

Kam s hořčicí? Jak dlouho vydrží v lednici vajíčka a kam uložit chleba? Většinou o tom ani neuvažujeme a hlavně po velkém nákupu naplníme lednici bez ladu a skladu až k prasknutí.

Každá potravina chce svoji teplotu

Přitom každý druh potraviny vyžaduje odlišnou teplotu, a tedy jinou poličku v chladničce. Teplota v různých místech chladničky se totiž liší. Uprostřed, tedy zhruba na střední polici, by mělo být 5°C. Nejchladněji je úplně dole a naopak v největším teple jsou potraviny uložené ve dveřích. Právě na tyhle »teplotní skoky« je potřeba si dát pozor, když ukládáte potraviny do jednotlivých poliček.

Jak má vypadat správně naplněná lednice

• Nejvyšší police
Teplota +8°C
Patří sem: sendviče, zbytky hotových jídel, polévky

Popřípadě police pod ní
Patří sem: uzeniny, vařené maso, šunka, párky, smetana, rybí výrobky

Co do lednice nepatří

 

Některým potravinám chlad ubírá kvalitu.

Ovoce a zeleninu, které chcete nechat »dojít«, do ní nedávejte.

Z ledničky určitě vyndejte:

• exotické ovoce

rajčata

luskové fazole

okurky

chléb

Střední police
Teplota +4 - +5°C
Patří sem: vajíčka, mléčné výrobky, sýry, máslo, margarín, zákusky a potraviny označené nápisem po otevření uchovejte v chladu. 

Nejnižší police
Teplota +2°C
Nejnižší teplota je v nejnižší ledničkové polici, nad zásuvkou pro ukládání zeleniny. Koupené maso uložte právě sem, protože, kromě toho, že nejdéle vydrží, nemá šťáva z masa kam odkapávat.
Patří sem: čerstvé maso, drůbež a ryby.

Zásuvka na dně chladničky
Teplota +10°C
Do »šuplíku«, tedy do nejteplejšího místa uvnitř ledničky, patří zelenina a ovoce. Hlavně ovoce by totiž nižší teploty nemuselo »přežít«.
Patří sem: zelenina a ovoce

Dveře
Teplota +10 - +15°C
Jen velmi mírné chlazení poskytují poličky ve dveřích ledničky.

Horní část dvířek:
Patří sem: dresingy, hořčice, olej, kečup atd.

Dolní část dvířek:
Patří sem: mléko, džus, limonády, víno, pivo atd.

 Top 10 studených zásad

 1. Mezi jednotlivými potravinami musí zůstávat mezery, aby vzduch mohl volně proudit. Narvané ledničky chladí hůř a navíc nevyzpytatelně.

 2. Dveře do lednice musí být vždy dokonale uzavřené.

 3. Ledničku otvírejte jen na co nejkratší dobu.

 4. Nedávejte dovnitř nezabalené nebo nezakryté potraviny.

 5. Zbytky je nejlepší ukládat do plochých nádob s víkem.

 6. Do ledničky nedávejte teplé potraviny. Mohla by se v ní zvýšit teplota a zbytečně by se namrazila.

 7. Nové potraviny ukládejte za ty starší, Tak máte přehled, co je nutné spotřebovat dřív.

 8. Tepelně upravené potraviny ukládejte odděleně od syrových. Nejlépe na polici nad nimi.

 9. Led, který se vám tvoří v ledničce (hlavně, když je přeplněná), podstatně snižuje její výkonnost. Proto ho pravidelně odstraňujte.

10.Jednou za měsíc vyndejte všechno z ledničky, proberte a vyházejte nepoužitelné zbytky. Vnitřek vymyjte (nejlepší a nejlevnější je teplá voda s octem, který zároveň odstraní i různé pachy) a nechte vyschnout nebo vytřete dosucha.

Jak dlouho mohou být v ledničce

 

Potravina / Dny skladování 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Máslo D D D D D D D M M M M M
Vejce D D D D D D D D D D M M M M
Maso čerstvé D D M
Maso nekrájené D D M
Maso mleté D M
Maso uzené D D D D D D D D D D M M M M
Ryby D M
Kořenová zelenina D D D D D D D D M M M M M M
Sýry D D D D M M M M M M M M M M

D - doporučená doba
M - možná doba

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Máte odvahu na inventuru lednice?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci