Recepty se společným jmenovatelem: Káva

30.1.2010 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Mezi kuchařské knihy se zapsala i ta, jež obsahuje recepty z kávových oblastí. Jmenuje se Káva – Putování za tajemstvím kávových specialit. Tři ukázky můžete doma vyzkoušet.

káva a dortík

Jednu podmínku mají všechny recepty stejnou: rozpustnou kávu NESCAFÉ.

Etiopské řezy

Africký recept na sladké jídlo, které budete mít pro 6 osob htové zhruba za půldruhé hodiny

Ingredience

Těsto: 400 g hladké mouky, 250 g másla, 1 žloutek, 1/2 prášku do pečiva, 3 lžíce mléka, 2 lžíce rozpustné kávy NESCAFÉ Classic

Tvarohová náplň: 1 tvaroh, 1 kysaná smetana, 4 lžíce rozpuštěného másla, 150 g moučkového cukru, 2 lžíce kávového likéru, 3 bílky

Etiopské řezy

Ze všech surovin vypracujeme těsto, které se nebude chytat mísy a bude dostatečně tuhé. Třetinu těsta odebereme a dáme do mrazáku asi na půl hodiny ztuhnout. Zbylý díl rozprostřeme na pekáček, který jsme vymazali tukem a vysypali hrubou moukou.

Než těsto v mrazáku ztuhne, připravíme si tvarohovou náplň: Rozmícháme dohladka tvaroh, kelímek kysané smetany, rozpuštěné máslo a cukr. Přidáme tuhý sníh ze tří bílků a špetky soli a nakonec vmícháme kávový likér (návod na přípravu najdete na straně 56).

Náplň rovnoměrně rozetřeme na těsto a na povrch nastrouháme těsto z mrazáku.

Pečeme v rozehřáté troubě asi dvacet minut.

Grepová miska Patulai

Slané jídlo z Asie pro čtyřčlennou rodinu vaříte asi hodinu

Ingredience

500 g aljašské tresky, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 4 jablka, 2 pomeranče, 1 grapefruit, 1 lžíce škrobu, 2 lžíce medu, 1 lžička NESCAFÉ Gold, 1–2 lžíce sójové omáčky, 1 lžička octa, sůl, 0,5 l drůbežího vývaru, 100 g zelených fazolek

Grepová miska Patulai

Rybu nakrájíme na malé kousky. Na pánev nalijeme olej, ve kterém zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme rybu a krátce osmahneme. Oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájíme na malé kostičky.

Na stejné kousky nakrájíme také grapefruit a pomeranč, ovoce přihodíme na pánev k rybě a smažíme za občasného zamíchání dalších deset minut. Vývar smícháme se škrobem, medem, kávou, sójovou omáčkou, ochutíme octem, nalijeme na směs na pánvi a vaříme za stálého míchání ještě asi tři minuty.

Podáváme s rýží. Pro efekt je skvělé servírovat směs v umyté slupce od rozpůleného grapefruitu jako v misce. Potom ke grapefruitové misce položené na talíř přidáme jako ozdobu sterilované zelené fazolky.

Nakládané hovězí filety Cali

Recept z Jižní Ameriky na slané jídlo. Za půl hodiny máte uvařeno pro večeři ve dvou.

Ingredience

200 g kalamárů, 200 g kvalitního hovězího masa (svíčková), 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce NESCAFÉ Classic, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce másla, 1 lžíce medu, 1/4 l vína bílého, sůl, pepř, 1/2 citronu

Pivní těstíčko: 50 g mouky, 2 lžíce oleje, 1 vejce, 50 ml piva

Nakládané hovězí filety Cali

Začneme tím, že si uděláme marinádu. K tomu použijeme olivový olej, kávu NESCAFÉ, lžíci sójové omáčky, rozehřáté máslo, rozpuštěný med, bílé víno a vymačkanou šťávu z poloviny citronu. Kromě medu a rozpuštěného másla mícháme všechny suroviny za studena. Míchání věnujeme velkou pozornost. Jakmile máme marinádu, vrhneme se na maso. Nakrájíme ho na co nejslabší plátky a na čtyřiadvacet hodin zcela ponoříme do marinády.

Až se k vaření druhý den vrátíme, připravíme si nejprve pivní těstíčko z mouky, piva a vajíčka. Nakrájíme kalamáry na kroužky a ty v těstíčku obalíme. Osmažíme na prudkém ohni na pánvi s olivovým olejem. Syrové marinované plátky hovězího masa servírujeme s horkými kalamáry.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Recepty se společným jmenovatelem: Káva

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci