Recepty se společným jmenovatelem: Káva
30.1.2010 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Jednu podmínku mají všechny recepty stejnou: rozpustnou kávu NESCAFÉ.
Etiopské řezy
Africký recept na sladké jídlo, které budete mít pro 6 osob htové zhruba za půldruhé hodiny
Ingredience
Těsto: 400 g hladké mouky, 250 g másla, 1 žloutek, 1/2 prášku do pečiva, 3 lžíce mléka, 2 lžíce rozpustné kávy NESCAFÉ Classic
Tvarohová náplň: 1 tvaroh, 1 kysaná smetana, 4 lžíce rozpuštěného másla, 150 g moučkového cukru, 2 lžíce kávového likéru, 3 bílky
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které se nebude chytat mísy a bude dostatečně tuhé. Třetinu těsta odebereme a dáme do mrazáku asi na půl hodiny ztuhnout. Zbylý díl rozprostřeme na pekáček, který jsme vymazali tukem a vysypali hrubou moukou.
Než těsto v mrazáku ztuhne, připravíme si tvarohovou náplň: Rozmícháme dohladka tvaroh, kelímek kysané smetany, rozpuštěné máslo a cukr. Přidáme tuhý sníh ze tří bílků a špetky soli a nakonec vmícháme kávový likér (návod na přípravu najdete na straně 56).
Náplň rovnoměrně rozetřeme na těsto a na povrch nastrouháme těsto z mrazáku.
Pečeme v rozehřáté troubě asi dvacet minut.
Grepová miska Patulai
Slané jídlo z Asie pro čtyřčlennou rodinu vaříte asi hodinu
Ingredience
500 g aljašské tresky, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 4 jablka, 2 pomeranče, 1 grapefruit, 1 lžíce škrobu, 2 lžíce medu, 1 lžička NESCAFÉ Gold, 1–2 lžíce sójové omáčky, 1 lžička octa, sůl, 0,5 l drůbežího vývaru, 100 g zelených fazolek
Rybu nakrájíme na malé kousky. Na pánev nalijeme olej, ve kterém zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme rybu a krátce osmahneme. Oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájíme na malé kostičky.
Na stejné kousky nakrájíme také grapefruit a pomeranč, ovoce přihodíme na pánev k rybě a smažíme za občasného zamíchání dalších deset minut. Vývar smícháme se škrobem, medem, kávou, sójovou omáčkou, ochutíme octem, nalijeme na směs na pánvi a vaříme za stálého míchání ještě asi tři minuty.
Podáváme s rýží. Pro efekt je skvělé servírovat směs v umyté slupce od rozpůleného grapefruitu jako v misce. Potom ke grapefruitové misce položené na talíř přidáme jako ozdobu sterilované zelené fazolky.
Nakládané hovězí filety Cali
Recept z Jižní Ameriky na slané jídlo. Za půl hodiny máte uvařeno pro večeři ve dvou.
Ingredience
200 g kalamárů, 200 g kvalitního hovězího masa (svíčková), 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce NESCAFÉ Classic, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce másla, 1 lžíce medu, 1/4 l vína bílého, sůl, pepř, 1/2 citronu
Pivní těstíčko: 50 g mouky, 2 lžíce oleje, 1 vejce, 50 ml piva
Začneme tím, že si uděláme marinádu. K tomu použijeme olivový olej, kávu NESCAFÉ, lžíci sójové omáčky, rozehřáté máslo, rozpuštěný med, bílé víno a vymačkanou šťávu z poloviny citronu. Kromě medu a rozpuštěného másla mícháme všechny suroviny za studena. Míchání věnujeme velkou pozornost. Jakmile máme marinádu, vrhneme se na maso. Nakrájíme ho na co nejslabší plátky a na čtyřiadvacet hodin zcela ponoříme do marinády.
Až se k vaření druhý den vrátíme, připravíme si nejprve pivní těstíčko z mouky, piva a vajíčka. Nakrájíme kalamáry na kroužky a ty v těstíčku obalíme. Osmažíme na prudkém ohni na pánvi s olivovým olejem. Syrové marinované plátky hovězího masa servírujeme s horkými kalamáry.
boh
Podělte se s námi