Tiramisu pro diabetiky a ořechové koláčky

19.4.2009 01:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Jsou dobroty, převážně mezi sladkostmi, na něž si diabetici musejí nechat zajít chuť. Třeba klasické tiramisu je pro ně tabu. Ale máme pro vás recept, který diabetikům sedí.

Tiramisu pro diabetiky a ořechové koláčky

Přinášíme nejen recept na tiramisu, ale i další, aby se ani diabetici necítili odstrčeni od prostřeného stolu. Bude to totiž naopak – připravené dobroty určitě rádi ochutnáte s nimi!

Tiramisu pro diabetiky

Ingredience:

  • 250 g měkkého tvarohu (nebo žervé)
  • 3 šálky studeného mléka
  • 2 vanilkové pudinky Dia
  • 250 ml šlehačky
  • 400-500 g sušenek BeBe Dobré ráno Dia
  • 1/2 šálku silné kávy bez kofeinu
  • 2 tabulky Dia čokolády na vaření
  • ovoce na ozdobení

Tvaroh (nebo žervé) mixujeme dohladka a postupně přidáváme mléko. Do krému pak vsypeme pudinkový prášek a pečlivě promícháme. Na konec lehce vmícháme šlehačku.

Čokolády nastrouháme nahrubo a jednu lžíci si ponecháme na dozdobení.

Do velké mísy vložíme na dno a po stranách sušenky. Pokapeme je kávou, pokryjeme krémem a posypeme čokoládou. Takto klademe jednotlivé vrstvy, dokud všechny ingredience nespotřebujeme. Na závěr dáme zbytek krému, který ozdobíme lžící nastrouhané čokolády a ovocem – nejlépe se vyjímá ovoce čerstvé.

Tiramisu uložíme minimálně na dvě hodiny do chladničky a teprve poté servírujeme.

Ořechové koláčky Tropical

Ingredience:

  • 2 uzrálé banány
  • 1/4 šálku neslazeného 100% ananasového džusu
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilky
  • 1 a 1/4 šálku polohrubé mouky
  • 1/3 šálku strouhaného kokosu
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku nasekaných makadamových ořechů

Předehřejeme si troubu přibližně na 200 °C.

V misce dohladka umícháme směs z vajec, uzrálých banánů, vanilky a džusu. Přidáme mouku, kokos, prášek do pečiva a sůl a důkladně promícháme. Na závěr do těsta vsypeme ořechy.

Nepoužíváme žádné sladidlo – koláčky získají sladkost z džusu a banánů.

Lžící vykrajujeme těsto a klademe asi 5 cm od sebe na pečící papír, kterým jsme vyložili mísu na pečení.

V předehřáté troubě pečeme 10 až 12 minut. Jakmile koláčky jemně zhnědnou, vyjmeme je a necháme vychladnout.

Upečené ořechové koláčky uchováváme v uzavřené krabici nebo kontejneru, aby nevysychaly.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Tiramisu pro diabetiky a ořechové koláčky

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci