Proč zařadit makový protein do svého jídelníčku?
6.11.2021 00:00 | Tiskové zprávyPoužívá se jako příměs do müsli, ovesných kaší, smoothies či do těsta na pečení. Makový protein příjemně voní i chutná, je vhodný do sladkých i slaných pokrmů.
Makový protein vzniká ze sekundární suroviny lisování – z výlisku. Obsahuje cenné minerály a vlákninu. Oproti celým semenům je jednak obsah cenných látek koncentrovanější a lépe stravitelnější a také se sníženým obsahem tukové složky.
Ocení ho všichni příznivci FIT a RAW stravy, dobré kuchyně, celiaci, vegani, nemlékaři, sportovci i nesportovci. Je vhodný i při redukci váhy a stavbě svalové hmoty.
TIP: Vyzkoušejte makový protein od Bohemia Olej, který je vyroben z Českého modrého máku.
Makové lívance se špenátem, nivou a ořechy
Lívance můžete snídat, obědvat i večeřet. Navíc jsou univerzální a chutnají na slano i na sladko. Tyto jsou extra makové, obsahují jak makový protein, tak i makový olej. Kdyby bylo máku i tak málo, můžete si je semínky i posypat.
Pro čtyři osoby potřebujete
NA TĚSTO: 250 g hladké mouky, 50 g makového proteinu, jeden prášek do pečiva, špetku soli dvě lžíce makového oleje, dvě vejce, 300 ml mléka
NA ŠPENÁT A DOZDOBENÍ: čtyři stroužky česneku, lžíci oleje, 250 g čerstvého špenátu, 200 g nivy, hrst vlašských ořechů, sůl, pepř, olej na smažení
Veškeré ingredience na těsto smíchejte za pomocí mixéru, dokud se vše nespojí (nelekejte se, těsto je poměrně hutné). Lívance osmažte z obou stran na rozpálené pánvi s trochou oleje. Hotové lívance si zatím nechte stranou a můžete se pustit do špenátu.
Oloupejte česnek a pokrájejte jej na tenké plátky. Plátky česneku osmahněte na trošce oleje, přidejte sůl, pepř a nakonec stáhněte plamen na úplné minimum a přidejte špenát. Až vám špenát zavadne, odeberte ho z ohně a naservírujte na lívance. Na vrchu posypte lívance ještě nadrobenou nivou a ozdobit je vlašskými ořechy.
Makový protein je velmi bohatým zdrojem minerálů přirozených pro mák, ze kterých významně vyčnívá vápník. Pouhé dvě polévkové lžíce makového proteinu v sobě obsahují průměrnou denní dávku vápníku danou pro lidský organismus.
TIP: Těsto na lívance lze použít i na sladký recept. Hotové lívance můžete dochutit například domácí marmeládou, jogurtem a ovocem.
Semínkové proteinové tyčinky
Jestli rádi uzobáváte semínka všech druhů, tento recept je dělaný přímo pro vás. Variabilita je téměř neomezená, recept rychlý a výsledek nad očekávání dobrý.
Díky vybraným ingrediencím si na tyčkách pochutná opravdu každý. Kombinace arašídového másla a jemné makové chuti proteinu se navíc k sobě chuťově hodí.
Pro čtyři kousky potřebujeme 100 g ovesné mouky, dvě lžíce makového proteinu, 100 g arašídového másla, 70 g medu, tři lžíce mandlového mléka, hrst oblíbených semínek
Tento recept je velice jednoduchý a hlavně velmi rychlý. Všechny ingredience, kromě semínek, ručně smíchejte v kompaktní těsto. Semínka nasypte na dno formy (budou sloužit jako ozdoba po překlopení) a na ně upěchujte hotové těsto. Tyčinky nechte ve formě pár hodin zchladnout.
Čokoládové proteinové tyčinky
Čokoláda zlepšuje náladu a povzbuzuje. Makový protein obsahuje velké množství vápníku. Už jenom tyto dvě ingredience dělají z „čoko“ tyčky nerozlučnou dvojku.
Na pět kouksů si připravíme 100 g ovesné mouky, 30 g makového proteinu, dvě lžíce kokosu, 80 g arašídového másla, jednu lžíci javorového sirupu, 10 lžic kokosového rostlinného mléka, tři lžičky kakaa na vaření, hořkou čokoláda na polití
Ingredience smíchejte v kompaktní těsto, naplňte do formiček a nechejte 30 minut ztuhnout v lednici.
Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte kvalitní hořkou čokoládu, kterou následně využijete k polití ztuchlých tyčinek z lednice. Hotové tyčinky pokládejte na pečicí papír a uložte je zpět do lednice, dokud čokoláda neztuhne.
Proteinové tyčinky jsou skvělou svačinou při cvičení, na výlety nebo jako rychlé doplnění energie do práce. Semínková tyčinka s makovým proteinem zklidní náročný den.
Malinová připomene svojí chutí letní dny a čokoládová tyčinka přijde vhod při hříšné sladké chvilce. Výroba není vůbec náročná a tyčinku budete mít do pár minut na talíři.
•
Mlsání od teď nebude jen pro oko krásné, ale i zdravě chutné. Pokud máte rádi mák, vyzkoušejte další makové recepty na webu nasmodrymak.cz, kde najdete i informace o naší tradiční plodině – modrém máku.
re