Vynález smažáku měl dostat ženy od plotny do práce

28.9.2021 00:00   |   Komerční články
Historie smaženého sýra je plná překvapení. Ještě v první polovině 20. století šlo o luxusní delikatesu podávanou v nejdražších restaurací.

obalovaný sýr

Stačilo však pár let a stala se z něj „lidovka“. Jeho popularita byla tak velká, že dlouho byl jediným vegetariánským jídlem na jídelních lístcích. I když tohle prvenství „smažák“ už nemá, stále se drží na špici žebříčku nejoblíbenějších jídel.

I když to pro vás možná bude šok, naše národní jídlo jsme nevymysleli my. První zmínky o smaženém sýru se objevují v Itálii už ve středověku. O pár století později ho začali konzumovat v Americe, Řecku či na Kypru.

Ovšem nikde ho nepodávali s tatarskou omáčkou. Toto dokonalé a lahodné spojení je ryze českou specialitou. Pokud by vás zajímalo, kdy se „smažák“ začal prosazovat u nás, pak vězte, že to bylo krátce před druhou světovou válkou.

Od gorgonzoly k eidamu

Ač princip smažáku, coby obalovaného sýra v mouce, vajíčku a strouhance, byl znám už nějakou dobu, přesto zpočátku byl určen vysloveně pro labužníky. Používaný sýr byl totiž ementál či gorgonzola. Právě druhý jmenovaný se podával zabalený do plátku slaniny. Šlo tedy o luxusní předkrm, který se podával v drahých restauracích. Cena byla natolik vysoká, že si ho mohl objednat jen málokdo.

To se změnilo v 60. letech, kdy přišel rozmach závodního stravování, hotových pokrmů a polotovarů. Ty měly za úkol ulehčit práci ženám. Místo toho, aby dámy trávily hodiny vařením v kuchyni, měly se soustředit na zaměstnání. Jenže i když se místo ementálu v té době používal do obalovaného sýra moravský bochník, cena byla stále poměrně vysoká. Takže pořád byl spíše v ústraní.

Zlatá éra smažáku

Boom přišel až ve chvíli, kdy padlo rozhodnutí využít polotvrdý eidam. Smažený sýr byl najednou o mnoho levnější než řízek a jeho obliba stoupala skoro stejně strmě jako spotřeba tatarské omáčky. Dlouhá léta pak byl často jediným bezmasým pokrmem v českých restauracích a dodnes ho také ve většině z nich najdeme.

Pokud patříte k jeho milovníkům, ale v kuchyni nejste úplně doma či nemáte dostatek času, pak vsaďte na NOWACO Obalovaný sýr. Ten je vyrobený z kvalitního a vyzrálého eidamu, obalený v trojobale s křupavou strouhankou a navíc ještě předsmažený, takže nehrozí popraskání ani vytečení.

Jestliže se vám právě začaly sbíhat sliny, pak nejste sami. Při pohledu na smažený sýr s tatarkou a bramborami či hranolkami se rozněžní nejeden Čech. Takže čtvrté místo mezi nejoblíbenějšími jídly patří „smažáku“ zcela zaslouženě! Schválně, kdy naposledy jste ho měli?

re



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci