Fyzioterapie na vzestupu. Pomoc potřebujeme čím dál víc

21.4.2021 00:00   |   Komerční články
Bolest zad, hlavy, potíže s krční páteří, tenisový loket, sportovní zranění nebo pooperační stavy – to je jen zlomek obtíží, kdy pomáhá fyzioterapie. V Česku o ni projevuje zájem stále víc lidí.

fyzioklinika

Někteří ale dlouho vyčkávají a místo rychlé nápravy raději volí injekce nebo prášky proti bolesti. Zbytečně se tak roky trápí s problémy, které podle nich „nemají řešení“.

Pacienti fyzioterapie dnes už nejsou jen senioři nebo lidé po úrazech, problémy s pohybovým aparátem běžně mívají i třicátníci. Na vině je sedavý způsob života – nezdravá strava a nedostatek pohybu. Dobrou zprávou ale je, že společně s rozšiřující se základnou pacientů se intenzivně vyvíjí i fyzioterapeutické metody a možnosti léčby.

Vysokoškolsky vzdělaný fyzioterapeut s potřebným vybavením je schopen odborně diagnostikovat řadu potíží, na které jiní lékařští specialisté „nedohlédli“. Vnímá tělo jako komplexní stroj, nezaměřuje se jen na jeho části, a dokáže odhalit příčiny bolesti, které jsou mnohdy skryty úplně jinde v těle.

Bolesti zad, tenisové lokty...

Typicky pomáhá při bolestech pohybového aparátu nebo u dětí při korigování fyziologického psychomotorického vývoje. Mezi známé a časté obtíže v populaci, kterým dokáže fyzioterapie předcházet nebo je řešit, patří bolesti zad, patní ostruhy, tenisové lokty, bolesti hlavy, beder či potíže s krční páteří.

Dále pak bolestivé blokády žeber nebo páteře, které mohou zapříčinit i onemocnění vnitřních orgánů. Méně známou kapitolou fyzioterapeutické pomoci je například intervence a cvičení vedoucí k otěhotnění nebo pomoc od bolestivé menstruace.

Je tomu 10 let, co pražská FYZIOklinika do české praxe uvedla nový koncept služeb FYZIOterapie All-Inclusive a FOKUS All-Inclusive. Jde o kombinaci dostupných metod, od ultrazvukové diagnostiky přes manuální fyzioterapii po využití radiálních nebo fokusovaných rázových vln, v rámci jedné komplexní návštěvy klienta.

Zatímco u lékaře pacient stráví v ordinaci pár minut, fyzioterapeut se klientovi věnuje celou hodinu nebo i déle, provede kompletní kineziologický rozbor jeho pohybového aparátu, určí postup a ihned zahájí léčbu. Takto ve FYZIOklinice ošetří přes 7000 pacientů ročně.

Největší v Česku

V oblasti fyzikální terapie se jedná o největší centrum pro léčbu rázovou vlnou v ČR a řadí se mezi největší pracoviště v Evropě. Podle zkušeností zdejších odborníků zvyšuje okamžitá aplikace rázové vlny (například do tří dnů po úrazu) efekt manuální fyzioterapie až desetinásobně.

Je užitečným doplňkem při léčbě bolesti v léčebných programech a v případě planární rázové vlny dokonce umožňuje výrazné urychlení hojení ran, jako jsou popáleniny, řezné nebo pooperační rány, bércové vředy a další akutní poranění kůže nebo svalstva. Účinná je také v léčbě erektilních poruch, chronických bolestí pánevního dna a v mnoha dalších.

Vždy platí, že čím dřív pacient vyhledá pomoc fyzioterapeuta, tím lépe. Svalové, kloubní či kosterní problémy přehlížené měsíce a roky se budou napravovat mnohem hůř než prvotní bolestivé signály. Stejně tak terapie bezprostředně po úrazu urychlí návrat člověka k aktivnímu životu z dlouhých měsíců na řádově dny.

K fyzioterapeutovi, ale stále přicházejí lidé až „na poslední chvíli“. Kdy už absolvovali kolečko po doktorech, které nikam nevedlo, nebo poté, co po mnoha týdnech od úrazu či projevech akutní bolesti získali termín na základě žádanky od lékaře.

V poslední době je znát určitý posun k lepšímu. Lidé se o své zdraví začínají víc starat, jsou informovanější a snaží se zdravotním komplikacím předcházet.

„Co stále častěji vidíme v našich ordinacích je fakt, že stoupá počet pacientů, kteří chtějí začít řešit problém hned po jeho vzniku bez zbytečných průtahů, aniž by nechali svůj problém rozrůst v něco komplikovanějšího. Pro ně je fyzioterapie v popředí, ne na chvostu řešení pohybových problémů,“ potvrdil ředitel FYZIOkliniky Zdeněk Bílek.

„V ordinaci fyzioterapeuta, díky účinným manuálním metodám a také moderní technologii fokusované rázové vlny, pomáháme s potížemi okamžitě a bolestivost dokážeme velmi často snížit bez využití injekcí nebo obecně farmakologie. To mimo jiné výrazně eliminuje celkový počet návštěv potřebný pro odezněním potíží,“ dodal Bílek.

Důraz na prevenci

FYZIOklinika se od svého vzniku snaží posilovat informovanost pacientů s důrazem na prevenci. K tomu patří také usilovné natáčení stovek návodů na cvičení, kterými si lidé mohou snadno pomoci doma, aniž by museli do ordinací lékařů nebo fyzioterapeutů.

Rozsáhlá databáze cviků je zdarma dostupná na fyzioklinika.cz/nebo stačí cvik na konkrétní problém zadat do vyhledavače. Je vekou raritou, nejen v oboru fyzioterapie, že si FYZIOklinika tyto materiály vytváří a publikuje zcela sama a z vlastních zdrojů.

Dosah přitom mají nejenom na zhruba dva miliony Čechů ročně, ale jejich využití se šíří také v zahraničí, kde upevňují dobré jméno české fyzioterapie.

re



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci